Διαταγή απαγόρευσης για την χρήση εμφιαλωμένου νερού

25 Ιουνίου 2007

drum.gifΟι διψασμένοι δημοτικοί υπάλληλοι του Σαν Φρανσίσκο δεν επιτρέπεται πλέον να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, έπειτα από διαταγή του δημάρχου Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος έκρινε πως το εμφιαλωμένο κοστίζει ακριβά, συμβάλλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος, και στο κάτω -κάτω δεν είναι και καλλίτερο από το νερό της βρύσης. 

Η διαταγή του Νιούσομ αφορά τα δημοτικά γραφεία, τις υπηρεσίες και τους διάφορους εργολάβους, που πλέον δεν έχουν δικαίωμα να διαθέτουν στους εργαζομένους νερό σε πλαστικά μπουκάλια, ή σε πλαστικά βαρελάκια, όταν υπάρχει διαθέσιμο νερό από τη βρύση.

 «Στο Σαν Φρανσίσκο με την τιμή κόστους του ενός γαλλονιού (3,8 λίτρα) εμφιαλωμένου νερού, οι τοπικοί κάτοικοι μπορούν ν΄αγοράσουν 1.000 γαλλόνια (38.000 λίτρα) νερού βρύσης», τονίζεται στην διαταγή του δημάρχου.

Ο Νιούσομ εκτιμά πως θα εξοικονομούνται 500.000 δολάρια κατ΄έτος με το μέτρο αυτό, το οποίο έχει κι ευεργετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, δεδομένης της ποσότητας πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή, αλλά και τη μεταφορά, των πλαστικών μπουκαλιών.

 «Όλες αυτές οι σπατάλες κι η μόλυνση προκαλούνται από ένα προϊόν, του οποίου η ποιότητα συχνά είναι κατώτερη της ποιότητας του νερού που παρέχεται στους πολίτες του Σαν Φρανσίσκο», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Η διαταγή για την απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών αποτελεί άλλο ένα μέτρο της δημαρχίας, η οποία τον Μάιο είχε απαγορεύσει στους δημοτικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν πλαστικές σακκούλες σουπερμάρκετ, καθώς έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες ανακύκλωσής τους/pigi;naftemporiki

.