Ποιοί ευθύνονται;

29 Ιουλίου 2007

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ :Αν παρατηρήσει κανείς τις από δορυφόρο φωτογραφίες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της χώρας μας, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι μόνον η Ελλάδα που φλέγεται μεσούντος του θέρους. Εστίες φωτιάς κατατρώγουν δάση αλλά και αποτεφρώνουν αγροικίες στα άλλα βαλκανικά κράτη, ενώ ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στην Ιταλία και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Δεν είναι λοιπόν κατακριτέα η παρούσα κυβέρνηση για τις «θεομηνίες» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται χειμώνα (με τις πλημμύρες…) – καλοκαίρι (με τις φωτιές).

Δεν είναι; Η εξέλιξη των γεγονότων τις τελευταίες ημέρες εγείρει σοβαρά ζητήματα πολιτικών και άλλων ευθυνών, που πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογισθούν.

Ποιος, ποιοι ευθύνονται για τον προφανή αποσυντονισμό των πυροσβεστικών κ.λπ. υπηρεσιών, που εδώ και χρόνια έδιναν εξετάσεις κατ’ έτος με επιτυχή αντιμετώπιση πυρκαϊών εν τη γενέσει των;

 Ποιοι φωστήρες συνέταξαν τα σχέδια αντιμετωπίσεως της φωτιάς; Ποιος θα μας δείξει τα σχέδια, θα εξηγήσει γιατί απέτυχαν και θα αποδώσει ευθύνες; Ποιοι, πώς και γιατί απεφάσισαν πόσα και ποια αεροπλάνα θα υπάρχουν για τις φωτιές, τι χρειάζεται για να είναι έτοιμα προς δράσιν, αν υπάρχουν ανταλλακτικά κ.λπ. απαραίτητα εφόδια;

Ποιες επιτροπές έχουν καθυστερήσει – και με ποιες δικαιολογίες – την αγορά πυροσβεστικών μέσων; Εκκρεμούν τέτοιες αγορές και ποιοι ευθύνονται; – ονομαστικώς.

Υπάρχει συντονισμός σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο; Ποιοι προΐστανται και ποιες είναι οι συγκεκριμένες πράξεις τους; Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσες ημέρες για να ζητήσει ο κ. Καραμανλής τη βοήθεια της Μόσχας (αεροπλάνα και ελικόπτερα πυροσβεστικά);

Υπήρχε σύμβαση με τη Ρωσία για παροχή πυροσβεστικών υπηρεσιών την οποία κατέστησαν – ποιοι και γιατί – ανενεργό; Δεν φταίει η κυβέρνηση για τις πύρινες «θεομηνίες».

 Από τις απαντήσεις όμως στα ερωτήματα που ετέθησαν μπορεί να προκύπτουν ευθύνες, τις οποίες θα αξιολογήσει ο αυριανός ψηφοφόρος. 

 πηγή; -Το ΒΗΜΑ, 29/07/2007 , Σελ.: A01

Η Ελλάδα φλέγεται

 

.