Απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

30 Ιανουαρίου 2008

 Η νομοθεσία της ΕΕ δεν απαιτεί αποκάλυψη των «πειρατών» του Διαδικτύου. Οι χρήστες της Telefonica γλίτωσαν τις αγωγές. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν ονόματα και διευθύνσεις χρηστών του Διαδικτύου που κατεβάζουν παράνομα μουσική για τον εαυτό τους, αποφάνθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα δεν μπορούν να απαιτήσουν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκτός εάν αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, ή εάν πρόκειται για σοβαρές ποινικές υποθέσεις.

 Το επίμαχο θέμα τέθηκε από δικαστές στην Ισπανία, οι οποίοι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στην υπόθεση της Promusicae, της κύριας ένωσης των Ισπανών μουσικών.

 Η Promusicae είχε ζητήσει από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica να αποκαλύψει τις ταυτότητες και τις διευθύνσεις πελατών της που κατηγορούνται χρησιμοποίησαν το KaZaA, ένα δημοφιλές πρόγραμμα peer-to-peer, για να κατεβάσουν μουσική δωρεάν.

Η Telefonica υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, που βασίστηκε σε κανόνες της ΕΕ, η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών επιτρέπεται μόνο σε ποινικές υποθέσεις, όχι σε αστικές. «Οι κοινοτικοί νόμοι δεν απαιτούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, να θεσμοθετήσουν υποχρεωση αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο αστικών διαδικασιών», αναφέρει το δικαστήριο σε δήλωσή του.

 Τονίζει, πάντως, ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν αποκλείουν την θεσμοθέτηση σε χώρες-μέλη της υποχρέωσης άρσης σε αστικές υποθέσεις. Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να πετύχουν μια «δίκαιη ισορροπία» ανάμεσα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

πηγή; Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Με αφορμή τη νομική διαμάχη ανάμεσα στον Καναδό δημιουργό της ιστοσελίδας International Music Score Library Project (IMSLP) και την αυστριακή δισκογραφική εταιρία Universal Edition, καίρια ζητήματα επανέρχονται όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο.

 Η δισκογραφική εταιρία επεδίωξε και κατόρθωσε το «κατέβασμα» της ιστοσελίδας που φιλοξενούσε μουσικά κομμάτια,τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των οποίων είχαν λήξει στον Καναδά, όχι όμως και στην Αυστρία.

Στον αντίποδα, υποστηρικτές της ιστοσελίδας και διακεκριμένοι νομικοί επισημαίνουν την ανάγκη οριοθέτησης των«δημόσιων αγαθών» σε παγκόσμια κλίμακα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της έλλειψης κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων για ένα κοι- νώς αποδεκτό πλαίσιο διεθνώς σε ότι αφο- ρά τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο.

Πηγή:Hellenic Audiovisual Institute

.