Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

23 Ιανουαρίου 2008

karamanlis_erdogan.jpg Το απόγευμα ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και της Τουρκίας Ali Babacan. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο “Αναντολού” στέλνει μήνυμα προς τη γείτονα χώρα τονίζοντας ότι οι δυο χώρες “θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο”.

 Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στο πρακτορείο “Αναντολού” Βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η αναγνώριση της Κύπρου, τονίζει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναφέρεται στην επίλυση των διαφορών με βάση τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

 Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Αναντολού”, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι “η συνεργασία εξελίχθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια” και επισήμανε ότι έχουν γίνει βήματα στον οικονομικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “ο όγκος των διμερών συναλλαγών από τα 200.000 δολάρια το 1999, ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2007”.

 Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε πως “υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

 Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Καραμανλής είπε πως “η Ελλάδα πιστεύει ότι η εναρμόνιση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη” και πρόσθεσε: “Περιμένουμε από την Τουρκία, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των όρων που θέτει η ΕΕ.

 Ένα βασικό κριτήριο, είναι να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Κύπρο που είναι χώρα μέλος της ΕΕ και να την αναγνωρίσει”.

 Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό προς τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ευημερία, για να προσφέρουμε στις δύο χώρες ευκαιρίες και να έχουμε καρπούς στο χώρο της ειρήνης και της σταθερότητας”.

 Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το μήνυμα που θέλει να δώσει προς την τουρκική κοινή γνώμη με την επίσκεψή του στην Άγκυρα, σχετίζεται με την επιθυμία για εργασία προς την κατεύθυνση “της επικράτησης μιας πλήρους τάξης στις σχέσεις μας, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουν να εισέλθουν στην τροχιά της ανάπτυξης”.

 Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει: “βεβαίως, ούτε τον εαυτό μου ξεγελώ, ούτε και έχω ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα μακροπρόθεσμο, δύσκολο και κουραστικό. Όπως και αν έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα προβλήματα να συνεχιστούν εσαεί και να πολλαπλασιαστούν. Η ακινησία είναι ένα τέλμα και είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό θα είναι επιβλαβές και για τις δύο χώρες”.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνει επίσης ότι με επενδύσεις στην ειρήνη και την ευημερία μπορούμε να εξασφαλίσουμε πηγές και ευκαιρίες στους λαούς μας και συμπληρώνει “πιστεύουμε ότι έχει φθάσει ο καιρός να περάσουμε από τα λόγια στη δράση για την εξασφάλιση αποτελέσματος, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, το Διεθνές Δίκαιο και την εξασφάλιση λύσης με ειρηνικό τρόπο.Αυτό είναι το διακύβευμα της επικείμενης συνάντησής μας”.

 Ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι το κοινό όφελος έχει ισχυρό δεσμό με την περαιτέρω ανάπτυξη της ειρήνης, που είναι υπεράνω όλων, της σταθερότητας και της οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, καθώς οι λαοί μας διεκδικούν αυτό, αποδεικνύοντας στην πράξη την αμοιβαία κατανοησή τους, το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη τους.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι “η Ελλάδα τείνει χέρι φιλίας και ελπίζω και οι Τούρκοι φίλοι μας να ανταποκριθούν σε αυτό”. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 48 χρόνια στην Αγκυρα.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία

«Μακάρι η επικείμενη επίσκεψις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του κυρίου Καραμανλή, και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κύριο Ερντογάν, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ιεραρχώντας ως κεντρικό πρόβλημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Δυστυχώς, τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια αυτό το Παλλάδιον των Ιερών Γραμμάτων, το φυτώριον της παιδείας του Γένους μας και της Εκκλησίας είναι κλειστό με εντολή της τουρκικής κυβερνήσεως, για την οποία πάντοτε λέγω ότι ήταν μία άδικος απόφασις, άδικος εντολή, η οποία εστέρησε το Πατριαρχείο μας από την δυνατότητα να εκπαιδεύει τα καινούρια στελέχη του», είπε ο Πατριάρχης. Απευθυνόμενος σε όμιλο προσκυνητών από το Λόφο Κατερίνης ο Πατριάρχης συνέχισε ότι «αγωνιζόμεθα όλα αυτά τα χρόνια να μεταπεισθεί η τουρκική κυβέρνησις και να μας επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής μας».

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους προσκυνητές ότι την Πέμπτη το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Φανάρι και την επομένη θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την ηγεσία της Ομογένειας.

«Επαναλαμβάνω την ευχήν η παρουσία του ανάμεσά μας, η επίσημος επίσκεψίς του εις την Τουρκίαν, να βοηθήσει να λυθούν τουλάχιστον ορισμένα από τα προβλήματά μας, και να αναπνεύσουμε, διότι έχουμε πολύ βάρος, πολλούς περιορισμούς, πολλά προβλήματα», είπε ο Πατριάρχης.

 «Η Μητέρα Εκκλησία έχει να επιτελέσει μίαν μεγάλην οικουμενικήν αποστολήν και δεν είναι δίκαιον να έχει περιορισμούς σε αυτήν την ευεργετική για τους ανθρώπους δραστηριότητά της. Πρέπει να έχει ελευθερίαν κινήσεων.

 Δεν κάνουμε πολιτική. Ασχολούμεθα μόνον με τα εκκλησιαστικά, τα πνευματικά, τα θρησκευτικά και τα πολιτισμικά θέματα και πρέπει να είμαστε ελεύθεροι σε αυτήν την πολυσχιδή κοινωφελή δραστηριότητά μας χωρίς περιορισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς απειλές», κατέληξε ο Πατριάρχης.

πηγή;ΑΠΕ

.