Καλό ταξίδι στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο,

31 Ιανουαρίου 2008

xristodoulos2.jpg τον δικό μας Χριστόδουλο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αιωνία του η μνήμη. Το Ελληνικό Φαινόμενο ευελπιστεί ο επόμενος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος που θα εκλεγεί να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του.

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται σήμερα το πρωί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Στις 10 το πρωί τελείται η εξόδιος ακολουθία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ οι ιεράρχες θα πρέπει να φορούν λευκόχρυσα άμφια, ενώ κατά την εξόδιο ακολουθία θα κάθονται ιεραρχικώς, προ του Ιερού Τέμπλου της Μητρόπολης.

Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους πριν φτάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς με την άφιξή του θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία.

 Την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η εκφώνηση επικήδειων λόγων από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας της Ελλάδος, από εκπρόσωπο των Αυτοκέφαλων ορθοδόξων εκκλησιών, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον εκπρόσωπο της Βουλής και τον Δήμαρχο Αθηναίων.

 Κατά την έξοδο του σκηνώματος του Αρχιεπισκόπου από τη Μητρόπολη θα ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό.

Στη συνέχεια, η σορός θα κατευθυνθεί στο Α΄ Νεκροταφείο μέσω των οδών Μητροπόλεως – Πλ. Συντάγματος – Γεωργίου Α΄- Αμαλίας – Αθανασίου Διάκου – Αρδηττού και Αναπαύσεως. Της πομπής θα προπορεύεται μπάντα και ο έχων το γενικό πρόσταγμα.

Ακολουθούν τα στρατιωτικά τμήματα, οι φανοί, οι λαμπάδες, τα ιερά εξαπτέρυγα και ο σταυρός. Στη συνέχεια ιερείς και διάκονοι της Αρχιεπισκοπής, οι επίσκοποι, οι μητροπολίτες και ο τοποτηρητής. Πριν τη σορό θα πορεύονται οι αρχιμανδρίτες που θα κρατούν τα παράσημα.

Αρχιερείς θα κρατούν τις τέσσερις ταινίες από το φέρετρο και τρεις άλλοι θα φέρουν το πένθος της εκκλησίας. Θα ακολουθούν ο πρωτοσύγκελος και οι συνεργάτες του, οι άμεσοι συγγενείς, οι αντιπρόσωποι των ορθοδόξων εκκλησιών, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, οι πρέσβεις των ορθοδόξων κρατών και τέλος οι πολίτες.

Στο Α’ Νεκροταφείο θα υπάρχει μικτό άγημα των ενόπλων δυνάμεων που θα αποδίδει τις προβλεπόμενες τιμές. /Newsroom ΔΟΛ

.