Άλυτα προβλήματα του Oικουμενικού Πατριαρχείου

28 Φεβρουαρίου 2008

 με το νόμο περί βακουφίων,του οποίου πολλά μοναστήρια και οι περιουσίες τους έχουν καταληφθεί από το κράτος- ο νόμος περί βακουφίων που επικύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ  , όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι καταλήψεις αυτές δεν αίρονται με το νέο νόμο και το Πατριαρχείο σκέφτεται ήδη τα μέσα με τα οποία θα επιδιώξει την αποκατάσταση των αδικιών.

 Ο νέος νόμος «ενώ βελτιώνει την κατάσταση σε ορισμένα σημεία, δε βοηθάει στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ιδρύματα», λέει η κα Ντιλέκ Κουρμπάν του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών ΤΕΣΕΒ (TESEV). Μερικές από τις νέες διατάξεις κινδυνεύουν να χειροτερεύσουν την κατάσταση και τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων, εξασφαλίζοντας τη νομική κάλυψη σε πρακτικές που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα, λέει η κα Κουρμπάν, αναφερόμενη στο θέμα των μοναστηριών που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα από το κράτος.

«Ο νόμος παραβιάζει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των μειονοτήτων, δικαιώματα που προστατεύονται από το τουρκικό σύνταγμα, την ευρωπαϊκή Σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συνθήκη της Λοζάννης», λέει.

.