80 χρόνια βραβεία Οσκαρ

23 Φεβρουαρίου 2008

Kορυφαίο γεγονός για τον κόσμο του κινηματογράφου  που θα ξεκινήσει στη 01:00 π.μ. ξημερώματα Δευτέρας ,24 Φεβρουαρίου  στο Kodak Theatre του Los Angeles με τις αφίξεις των καλεσμένων.Στις 02:00 π.μ. το Pre-show και,  στις 03:00 π.μ. η τελετή απονομής

Στο θεσμό που μετράει 80 χρόνια δεν έχουν λείψει οι γκάφες, τα λάθη, αλλά και διάφορα ευτράπελα.

Το 1933 ο ηθοποιός Γουίλ Ρότζερς, ανοίγοντας το φάκελο για τον καλύτερο σκηνοθέτη, αναφώνησε «έλα να το πάρεις Φρανκ» και ο Φρανκ Κάπρα που είχε σκηνοθετήσει το «Lady for a Day» άρχισε να προχωράει προς τη σκηνή, όταν ανακάλυψε ότι ο νικητής δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Φρανκ Λόιντ για το «Cavalcade».

Ο Κάπρα θα κέρδιζε την επόμενη χρονιά για το «Συνέβη μια νύχτα». Το 1937 κανείς δεν γνώριζε τον άνδρα που σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου εκ μέρους της ηθοποιού Αλις Μπρέιντι, η οποία βρισκόταν στο κρεβάτι με σπασμένο αστράγαλο. Ούτε καν η ίδια η Μπρέιντι, η οποία δεν είχε στείλει κανέναν να το παραλάβει στη θέση της.

 Ο απατεώνας και το αγαλματίδιο δεν βρέθηκαν ποτέ. Αφού κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων (το 1983) ο Πολωνός Ζμπίγκνιου Ριμπουτσίνσκι αποφάσισε να καπνίσει ένα τσιγάρο. Οταν προσπάθησε να επιστρέψει στην αίθουσα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον εμπόδισαν, επειδή φορούσε ελβιέλες και επειδή δεν μιλούσε καλά αγγλικά.

«Εχω Οσκαρ! Εχω Οσκαρ!» φώναζε ο Ριμπουτσίνσκι, αλλά μάταια. Ο σκηνοθέτης κλότσησε ένα φύλακα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να περάσει τη βραδιά του σε ένα κελί.

Την χρονιά του 2000 εκλάπησαν μία εβδομάδα πριν από την απονομή τους 55 αγαλματίδια και βρέθηκαν τα 52 απ’ αυτά από τον Ουίλι Φούλγκιαρ ψάχνοντας για άδεια χαρτόκουτα στους σκουπιδοτενεκέδες της γειτονιάς του.

Στη συνέχεια απεκαλύφθη ότι από τους βασικούς υπεύθυνους της κλοπής ήταν ο αδελφός του Φούλγκιαρ.

ο Ράσελ Κρόου έχει τοποθετήσει  το Οσκαρ αγαλματίδιο στο κοτέτσι του, λέγοντας ότι βοήθησε στο να μεγαλώσει το μέγεθος των αυγών που γεννούν οι χήνες του.

.