Από τις δικαστικές αίθουσες

24 Μαρτίου 2008

piratia.jpgτης Θεσ/νίκης εξακολουθούν και παρελαύνουν ιδιοκτήτες Ρ/Σταθμών, όπου οι περισσότεροι συνεχίζουν τους δικαστικούς αγώνες εναντίον των εισπρακτικών εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων Ελληνικών μουσικών κομματιών. Όλοι αυτοί προσπαθούν να βρουν τα δίκια τους απέναντι σε ένα νόμο που θεωρείται αντισυνταγματικός, καθώς μόνο την μια πλευρά καλύπτει, και αφήνει έκθετα τα Ραδιόφωνα ,όταν μεταδίδουν οποιοδήποτε Ελληνικό τραγούδι, ουσιαστικά το διαφημίζουν, και γνωστοποιούν στο κοινό το τραγούδι και τον καλλιτέχνη χωρίς αμοιβή.

Αντιθέτως πολύ καλά, ως ληστρικά θα έλεγα αμείβονται από την μετάδοση και μόνο των τραγουδιών οι συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί, καλλιτέχνες, δισκογραφικές εταιρείες. Όλοι αυτοί εισπράττουν, εκτός από τα ραδιόφωνα που ως τιμωρία θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των τραγουδιών.

Δηλαδή τα Ραδιόφωνα συμβάλουν ουσιαστικά και αποκλειστικά να ακουστεί ακόμα και το τελευταίο σκουπιδοτράγουδο, και επιπλέον θα πληρώσει επί του ακαθάριστου τζίρου ένα τρελό ποσό για δικαιώματα, λόγω του αντισυνταγματικού και κατάπτυστου νόμου του 1993, χωρίς να έχει αλλάξει ως σήμερα έστω και  μία  παράγραφος, έτσι ώστε όλοι να έχουν ίσα μεταχείριση.

Η πολιτεία φαίνεται πως ενδιαφέρεται μόνο πως και πόσα θα διασφαλίσει από τα πνευματικά δικαιώματα για τα υποκαταστήματα των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών που βρίσκονται στην Ελλάδα, με έδρες τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ε. Ε, ενώ δεν δείχνει καμιά κατανόηση για τα δίκαια δικαιώματα των Ραδιοφώνων που μεταδίδουν  τραγούδια Ελληνικών κομματιών, όταν για τα ξένα τραγούδια κανένας Ρ/ Σταθμός στην Ελλάδα δεν πληρώνει κανένα φορέα καλλιτεχνών, ή δημιουργών για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από την μετάδοση τραγουδιών.

Είναι φανερή η άνιση μεταχείριση πέρα από κάθε άποψη. Την ίδια ώρα που οι διάφορες εισπρακτικές εταιρείες διεκδικούν ληστρικά και το τελευταίο σεντς του Ευρώ για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα,η πειρατεία με τα πλαστά Ελληνικά CD, DVD, με τιμές εξευτελιστικές 2CD με3 Ευρώ, ελεύθερα οργιάζει σε όλη την Ελλάδα. Οι εισπρακτικές εταιρείες δικαιωμάτων δεν κάνουν τίποτα, δεν κυνηγούν αυτό το απολίτιστο κλεμμένο προϊόν.

Για να δούμε αν και πότε πρόκειται να αλλάξει ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων, έχοντας ίση μεταχείριση όλες οι πλευρές.

Την ερώτηση αυτή απευθύνω στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κ. Καραμανλή, στον Υπουργό πολιτισμού Μ. Λιάπη, στον Υπουργό Τύπου και Μ.Μ.Ε  Θ.Ρουσόπουλο, και τον πρόεδρο της βουλής Δ. Σιούφα.

Το παρόν νομοσχέδιο όπως εφαρμόζεται σήμερα μόνο τον πολιτισμό μας δεν βοηθά, όλα τα άλλα τα καλύπτει δεόντως. Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

.