Ο Δικομματισμός θα επιβιώσει;

30 Μαρτίου 2008

psyharis.jpg ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ

Οταν εύκολα κερδίζεις, ακόμη πιο εύκολα χάνεις… Αυτό ισχύει κατά κανόνα στην πολιτική και έχει αποδειχθεί συχνά από τα γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Τα παραδείγματα είναι πολλά στις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Το 1958, λ.χ.,

η ΕΔΑ (κόμμα που εξέφραζε την Αριστερά και κυρίως το εν παρανομία τότε ΚΚΕ) κατάφερε απροσδοκήτως να αναρριχηθεί στο 25%, λόγω των λαθών της τότε ηγεσίας του Κέντρου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ανάλογος κομήτης, τηρουμένων των αναλογιών, ενεφανίσθη στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, αφού ένα τμήμα δυσαρεστημένων οπαδών της ΝΔ ψήφισε την (ακροδεξιά) Εθνική Παράταξη, που εν συνεχεία βάδισε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

 Ανάλογη τύχη είχαν και άλλα σχήματα, που εμφανίστηκαν με ελπίδες ανατροπής του «πολιτικού κατεστημένου» προβάλλοντας τη θεωρία ότι τα παλαιά κόμματα (δηλ. τα δύο κόμματα που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού) είχαν αποβιώσει!

Σε τέτοια ατμόσφαιρα πολιτικής αμφισβήτησης φαίνεται να κινούνται σήμερα το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο η χώρα προοδεύει καθώς το αλγεβρικό άθροισμα πράξεων, επιτυχιών, παραλείψεων και λαθών είναι προδήλως θετικό. Πολιτικά πρόσωπα πολύ γνωστά ίδρυσαν κόμματα που τελικώς διελύθησαν!

 Οι κκ. Κ. Στεφανόπουλος, Γερ. Αρσένης, Αντ. Σαμαράς, Δ. Τσοβόλας και Δ. Αβραμόπουλος προσπάθησαν να διεμβολίσουν τον δικομματισμό. Ανεπιτυχώς. Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε με βάση τον Συνασπισμό εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως εν δυνάμει τρίτος πόλος. Με τις εξής παρατηρήσεις:

 Ηταν αρκετό ένα ειρωνικό σχόλιο του κ. Αλαβάνου για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το ΠαΣοΚ ώστε να προκαλέσει μια συσπείρωση αληθώς απροσδόκητη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι εκ τούτου εντυπωσιακό πόσο άρχισε τις τελευταίες ημέρες να αλλάζει το κλίμα στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

 Είναι ασφαλώς πρόωρο να μιλήσει κανείς για ανάκαμψη, αλλά πιθανώς ο δικομματισμός να αποδειχθεί εφτάψυχος – με το ΠαΣοΚ να διεκδικεί και πάλι την εξουσία!

πηγή;Το ΒΗΜΑ, 30/03/2008

.