Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας

28 Μαΐου 2008

xeri.jpg Την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσινγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, προκάλεσε η επιμονή των ΗΠΑ στη χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο συνόδου της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής», που συνήλθε την Τετάρτη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ο.Μπους, Στιβ Χάντλεϊ.

 Μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

 Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής: «Ως διοργανωτές της συνόδου οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από το Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή την σύνοδο.

»Επειδή η Πρωτοβουλία για τη μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής δεν είναι επίσημη διοργάνωση που βασίζεται σε συνθήκη ή σε μέλη, δεν θεωρούμε ότι η πρόσκληση που απευθύναμε δημιουργεί προηγούμενο. »

Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβουλία και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής. »

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή την διαδικασία».

πηγή;Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

.