Αφιερωμένα στη Μαρία Κάλλας

25 Ιουνίου 2008

callas.bmp Αφιερωμένες στη Μαρία Κάλλας είναι οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2008» σ΄τις 29 Αυγούστου στον Αγιο Αχίλλειο  νόμου Φλωρίνης.  Την έκθεση για την Ελληνίδα σοπράνο θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη.

 

Συνέντευξη Τύπου για τις φετινές εκδηλώσεις δόθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστή του θεσμού Γιώργου Λιάνη και των τοπικών αρχόντων του νομού Φλώρινας.

Παρόντες ήταν και πολλοί από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Πρέσπεια, που φέτος συμπληρώνουν τα είκοσι χρόνια τους.

«Μέσω της τέχνης, μια ακριτική περιοχή μετατράπηκε σε κέντρο πολιτισμού. Αναδείχθηκε σε διεθνή πολιτιστικό θεσμό και συνέβαλε στην σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας» επισήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης, και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των ανθρώπων του Φεστιβάλ με το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις – φόρος τιμής στη Μαρία Κάλλας είναι προγραμματισμένες για τις 29 Αυγούστου στον Αγιο Αχίλλειο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της τέχνης και του πνεύματος, όπως οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ελένη Καραίνδρου, Γιάννης Μετζικώφ, Αλέξανδρος Μυράτ, Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Ντεκών, Ερκάν Ογκούρ, Διονύσης Σαββόπουλος, Σοφία Σπυράτου και Μαρία Χορς.

Θα πάρουν μέρος η Συμφωνική Ορχήστρας της Σόφιας, τα Χάλκινα της Φλώρινας , η Χορωδία Νοβοσπάσκι και το Ωδείο Φλώρινας.

«Οι Πρέσπες θα ζωντανέψουν τον μύθο της Κάλλας για να καταλάβουν όλοι και κυρίως τα νέα παιδιά ότι όλα γίνονται από το χέρι του ανθρώπου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κάλλας.

Η δεύτερη βραδιά, στην πλατεία της Φλώρινας, θα είναι αφιερωμένη στο Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς φέτος συμπληρώνονται εικοσιπέντε χρόνια από το θάνατό του. Τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη θα ερμηνεύσουν η Καίτη Γκρεύ, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας.

Όσο για την έκθεση – αφιέρωμα στην Κάλλας, που επιμελείται ο Γιάννης Μεντζικώφ, είναι πλουτισμένη με σπάνια προσωπικά αντικείμενα της σοπράνο, κοστούμια από παραστάσεις, κοσμήματα και επιστολές.

Τα εκθέματα θα τοποθετηθούν σε είκοσι αυτοφωτιζόμενες βιτρίνες, που θα στηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Για τη Μαρία Κάλλας θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης παραχώρησε για την έκθεση πορτρέτα της σοπράνο, που φιλοτέχνησαν οι Πέτρος Ζουμπουλάκης, Δημήτρης Μυταράς, Δήμος Σκουλάκης, Σωτήρης Σορόγκας, Νίκος Στεφάνους, Παναγιώτης Τέτσης και Αλέκος Φασιανός.

Ο βουλευτής Φλώρινας Στ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε τις Πρέσπες «Κιβωτό του Ελληνισμού, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στίγμα ποιοτικού πολιτιστικού τουρισμού».

πηγή;Newsroom ΔΟΛ

.