Ξαναζεσταμένο το φεστιβάλ τραγουδιού

24 Ιουνίου 2008

thessalon3.bmpTo φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσ/νίκης,  χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και ποιο φτωχό, από καλά Ελληνικά τραγούδια, αλλά και από παρουσίες.

Στα τρία προηγούμενα φεστιβάλ τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για τον διαγωνισμό, ήταν άχρωμα, άτονα, για να μην πω , τα χειρότερα του Ελληνικού πενταγράμμου, μια και είχαν στοιχεία ξένου ρεπερτορίου, και τα περισσότερα ήταν μπαλάντες, που σε κοίμιζαν.

Ελάχιστα ήταν αυτά που είχαν πράγματι Ελληνικό ρυθμό, με Ελληνικά μουσικά όργανα, όμως αυτά πέρασαν απαρατήρητα, και από τα τρία φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων, που δεν άφησαν κανένα στίγμα και ενδιαφέρον στην πόλη μας.

Το εισιτήριο εισόδου των 10 Ευρώ θεωρείται ακριβό, για να δώσει ο Θεσσαλονικιός για ένα θέαμα που δεν τον εμπνέει. Αυτή είναι και μια από τις πολλές αιτίες που το φεστιβάλ δεν χαίρει της εκτίμησης του κοινού.

Το εισιτήριο θα έπρεπε να είναι συμβολικό 1-2 Ευρώ έτσι ώστε να το συμπεριλάβει μια οικογένεια στην έξοδο του την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά κάθε χρόνο ξοδεύονται πάνω από 5.000.000 Ευρώ από την κρατική τηλεόραση για ένα αμφιλεγόμενο φεστιβάλ, όπου όπως φάνηκε αντί να αναδειχθεί η Ελληνική κουλτούρα, προβάλλεται και ενισχύεται κυρίως το Αγγλοσαξονικό σε όλο το μεγαλείο (βλέπει Eurovision), με τραγούδια ραπ, μαπ, ροκ , ποπ και δεν συμμαζεύεται που ακούστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, και σε καμιά περίπτωση το καθαυτού Ελληνικό στοιχείο, ο Ελληνικός ρυθμός με τα μουσικά όργανα, όπως τον παλιό καλό καιρό, όπου αναδείχθηκαν τραγούδια διαχρονικά και με ερμηνευτές που σήμερα συμπληρώνουν 30-40 χρόνια καριέρας στο Ελληνικό πεντάγραμμο.

Όσο για το φετινό φεστιβάλ τραγουδιού δεν είδα, δεν άκουσα ενθουσιώδεις δηλώσεις και περιγραφές από τον πρόεδρο της επιτροπής. Μου φάνηκαν εντελώς τυπικές και αδιάφορες θα έλεγα. Μήπως γιατί τα φετινά τραγούδια από τα οποία τα 16 έπρεπε να επιλέξει η επιτροπή για τον διαγωνισμό ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο;;;

Εδώ θα είμαστε και θα δούμε αν το ξαναζεσταμένο πάλαι ποτέ φεστιβάλ τραγουδιού έχει ακόμα μέλλον, ή τζάμπα πετούν λεφτά του Ελληνικού λαού.

Το βέβαιο είναι ότι κυρίως οι  Αθηναίοι υπάλληλοι της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και οι καλεσμένοι στις φιέστες, του τύπου “event” που γίνονται κατά την διάρκεια του φεστιβάλ περνούν περίφημα. Άλλωστε η Θεσ/νίκη για την φιλοξενία της φημίζεται και αυτήν απολαμβάνουν κατά κόρον , μάλιστα τζαμπαντάν , μια και τα έξοδα καλύπτονται από τα κονδύλια του φεστιβάλ τραγουδιού.

Το θέμα είναι ότι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι τα απολαμβάνουν μαζί με τους άρχοντες της Θεσ/νίκης.

 Για να δούμε, τι θα ακούσουμε  και πάλι !!!!!

Τα “16″ του 4ου Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσ/νίκης

.