Ο Ελληνικός Πολιτισμός ταξιδεύει

30 Ιουνίου 2008

 Εκτός των Συνόρων μας. Κυρίες/Κύριοι, Η χώρα μας παρότι μικρή συνεχίζει να ‘μπολιάζει’ με τη μοναδική της δυναμική πολίτες όλου του κόσμου σε σημαντικούς τομείς και πόσο μάλλον στον πολιτισμό. Σήμερα η τεχνολογία καθιστά την προβολή αυτή πιο γρήγορη αλλά σε καμία περίπτωση δεν την αντικαθιστά με την προσωπική συμβολή των ανθρώπων που είναι η Ελλάδα μας στο εξωτερικό. Το “Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη” ταξιδεύει τις “ΒΑΚΧΕΣ”  του Ευριπίδη

σε απόδοση της κοσμήτορος και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίκας Θωμαδάκη και σε σκηνοθεσία του πρωτοποριακού και καινοτόμου σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη με 20ετή ενεργή πορεία στο θεατρικό στερέωμα, υπηρετώντας πάντα το ποιοτικό θέατρο, και με καλλιτεχνικές επιτυχίες που είχαν την τύχη να ταξιδέψουν, όπως φιλοδοξεί και η νέα μας επερχόμενη παραγωγή, στο εξωτερικό και να περιοδεύσουν σε Ευρώπη και Αμερική.

Την μουσική που θα πλαισιώσει την εν λόγω θεατρική παραγωγή συνθέτει και επιμελείται ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος στην Αμερική συνθέτης, Δημήτρης Κατής, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελείται η Δέσποινα Βολίδη. Το έργο θα παρουσιαστεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

 Η πρωτοτυπία του έγκειται στην απόδοσή του μόνο από γυναικείο καστ, που θα αποτελείται συνολικά από οχτώ γυναίκες, επίλεκτες επαγγελματίες ηθοποιούς, εκ των καλυτέρων Ελλήνων ηθοποιών. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα του Λεωνίδα Λοϊζίδη, που στόχο έχει να αναδείξει το ρόλο και τη δύναμη της γυναίκας, τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα και το αύριο.

 Επισημαίνουμε επίσης, πως στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την στήριξη της Ελληνικής πολιτείας και την τιμή να τελεί η θεατρική μας παραγωγή υπό την αιγίδα των ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης του ΠΟΔΑ (Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων) και της UNESCO.

Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες καθιστούν την εν λόγω παράσταση άρτια καλλιτεχνικά σε επίπεδο που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ο θίασος είναι 8μελής και μαζί με τον σκηνοθέτη, τον μουσικό, τον τεχνικό σκηνής, τον χειριστή φώτων και ήχου και την οργανώτρια παραγωγής, απαρτίζουν 13μελή ομάδα που θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με στόχο την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου.

 Απώτερος σκοπός μας είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και θεάτρου καθώς και η διδαχή της κλασσικής και πάντα επίκαιρης -για κάθε κοινωνία- τραγωδίας, ενός εκ των μεγαλυτέρων τραγικών μας ποιητών, σε Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού και αλλοεθνείς. Ακόμα, στόχος της συγκεκριμένης μας προσπάθειας είναι να βρεθούν άνθρωποι και κράτη φιλικά προσκείμενα στην Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, επιδιώκοντας την ανάδειξη αυτών και την απαρχή ενός επαγγελματικού και καλλιτεχνικού ανοίγματος του ελληνικού θεάτρου.

Η συγκεκριμένη παραγωγή θα είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της πέρα από τους ελληνικούς ορίζοντες τον Ιούλιο του 2008 και ευελπιστούμε το ταξίδι της να είναι όσο το δυνατόν μακρύτερο και διαρκέστερο. Ήδη, στο πρόγραμμά μας έχουν ενταχθεί σταθμοί σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως και της Αυστραλίας(προγραμματισμένη περιοδεία: Μάιος 2009), ενώ επιδιώκουμε να συμπεριληφθούν πολιτισμικοί σταθμοί και σε άλλες χώρες των ηπείρων αυτών αλλά και της Αφρικής και Ασίας!

 Επιπλέον, εκτός από τις παραστάσεις που θα δοθούν εκτός των ελληνικών συνόρων, η εν λόγω θεατρική παραγωγή θα περιοδεύσει και στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε επιλεγμένους χώρους φιλοξενούμενη από τοπικούς φορείς. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις ήδη προγραμματισμένες παραστάσεις που θα δώσει το «Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη» παρουσιάζοντας την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη, για τον μήνα Ιούλιο στην Ελλάδα:

4 Ιουλίου 2008: Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

6 Ιουλίου 2008: Νέα Μάκρη

14 Ιουλίου 2008: Έδεσσα

16 Ιουλίου 2008: Κασσάνδρα Θεσσαλονίκης

 23 Ιουλίου 2008: Ξυλόκαστρο

31 Ιουλίου 2008: Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

 Επιπλέον, σας αναφέρουμε τις παραστάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αμερική, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρεια Η.Π.Α. (WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD, SAE USA REGION), στα κάτωθι εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις αναγραφόμενες ημερομηνίες:

12,13,14 Σεπτεμβρίου 2008: Archdiocesan Hellenic Cultural Center Astoria , NY

18 Σεπτεμβρίου 2008: Western Connecticut State University , Danbury , CT

20 Σεπτεμβρίου 2008: University of Rhode Island , Kingston , RI

21 Σεπτεμβρίου 2008: University of Connecticut , Storrs , CT

23 Σεπτεμβρίου 2008: Hyannis High School , Hyannis , MA

24 Σεπτεμβρίου 2008: Portland Museum of Fine Arts , Portland , ME

25 Σεπτεμβρίου 2008: University of New Hampshire , N.H.

27 Σεπτεμβρίου 2008: Florida Atlantic University , Boca Raton , FL

2 Οκτωβρίου 2008: University of North Carolina , Charlotte , NC

5 Οκτωβρίου 2008: University of South Alabama , Mobile , AL

8 Οκτωβρίου 2008: Hellenic Cultural Center, Houston , TX

Η αγάπη μας για τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως για το ελληνικό θέατρο είναι το εφαλτήριο και το κίνητρο μας για να συνεχίσουμε να αναζητούμε κι άλλους πολιτισμικούς σταθμούς που θα μας δώσουν την δυνατότητα να κοινωνήσουμε το μεγαλείο του ελληνισμού σε αλλοεθνείς και να θυμίσουμε στους Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού έναν από τους βασικότερους λόγους που πρέπει να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους: τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού.

 Όσον αφορά τη δική σας συμβολή στην επίτευξη αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου με σκοπό την εξάπλωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας στο εξωτερικό, θα επιθυμούσαμε όπως προτείνετε την εν λόγω θεατρική παραγωγή σε αναγνωρισμένα ή έγκυρα θεατρικά Φεστιβάλ, τοπικά ή μη, θεατρικούς οργανισμούς, Πολιτιστικές Οργανώσεις, Ομογενειακούς οργανισμούς, Δημοτικές αρχές αναγνωρισμένα Θέατρα ή Θεατρικές Εταιρείες που εδρεύουν στην χώρα την οποία εκπροσωπείτε, με σκοπό την ένταξη της στα καλλιτεχνικά τους δρώμενα για την περίοδο 2008-2009,όπως και εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν να ενισχύσουν οικονομικά παραστάσεις που πιθανόν προγραμματιστούν στον τόπο σας με ανταποδοτικά διαφημιστικά ωφέλη από την πλευρά μας.

 Ακόμα θα ήταν ζωτικής σημασίας για μας η κοινοποίηση της εν λόγω προσπάθειας μέσω του φορέα σας και των εγχώριων μέσων μαζικής επικοινωνίας. Κοινός μας στόχος είναι η προβολή αυτού του καταπληκτικού αλλά και διαχρονικού έργου ανά τον κόσμο.

Σας παρακαλούμε να συμβάλλετε δυναμικά στην προώθηση του, ώστε να υλοποιηθεί αυτή μας η πρόταση στην χώρα που εκπροσωπείτε και να γίνετε εσείς ο συνδετικός κρίκος στην χρυσή καδένα που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση θα είμαστε στη διάθεσή σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων, Με εκτίμηση, Λεωνίδας Λοιζίδης Σκηνοθέτης

Επικοινωνία: Λεωνίδας Λοϊζίδης, Σκηνοθέτης, Τηλ. 0030 6945608103

 Official site: http://www.loizides.gr/ myspace.com/leonidasloizides

 e-mail: info@leoloi.gr Xρυσάνθη Γεωργαντίδου,

 Οργάνωση Παραγωγής:Τηλ. 0030 6946354076

e-mail: sassy17@windowslive.com , info@roys.gr

.