ΤΟ ΤΕΛΜΑ

23 Ιουνίου 2008

psyharis.jpg

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ

 Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δημοσίως είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ένα απέραντο φρενοκομείο». Σε ανεπίσημες συζητήσεις έλεγε ότι η χώρα αυτή είναι «ένα καφενείο» και, μάλιστα, προσέθετε: «ένας ελληνικός καφενές»… Οι καιροί άλλαξαν. Και ήδη αναζητείται ο ηγέτης που θα αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε μια λίμνη.

Στα λιμνάζοντα νερά της επιπλέουν όλο και λιγότερο φορείς και διεκδικητές της εξουσίας. Η πολιτική ζωή της χώρας μοιάζει με ένα απέραντο τέλμα στο οποίο βυθίζονται πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, αποσυντίθεται ένα πεπαλαιωμένο πολιτικό σκηνικό.

Οι συζητήσεις γύρω από τη δήλωση Σημίτη και την αντίδραση Παπανδρέου, οι φλυαρίες περί αντάρτικου βουλευτών που δεν υπάρχει και περί διαγραφών που δεν γίνονται κλπ., όλα αυτά έχουν εξαντλήσει την υπομονή των πολιτών. Κανένας δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές διαμάχες είτε στους κόλπους της κυβερνήσεως είτε στις τάξεις της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως, ενόσω τα προβλήματα του λαού παραμένουν άλυτα.

Επιπλέον, οι έρευνες Κοινής Γνώμης δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στα «ονόματα» έχει εξανεμισθεί. («Ποιον κρίνετε ότι είναι ο καλύτερος;». «Ούτε τον έναν ούτε τον άλλον!».) Είναι προφανές ότι μόνο αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζέοντα προβλήματα μπορεί να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του λαού για πολιτική και πολιτικούς.

«Το Βήμα» ανοίγει τις σελίδες του για έναν πλατύ και ειλικρινή διάλογο με στόχο την αναγέννηση της Πολιτικής. Τρεις γνωστοί πολιτικοί, οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης και Πέτρος Ευθυμίου και ο τ. πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος, καταθέτουν σήμερα τις δικές τους προτάσεις. Ο διάλογος θα συνεχισθεί και θα αποδώσει. Διότι η φύση απεχθάνεται το κενόν!

πηγή;Το ΒΗΜΑ 22/06/2008 

.