23ο Συνεδρίο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

27 Ιουνίου 2008

,από 30 Ιουνίου ως 2 Ιουλίου στην Αθήνα.Οι κλιματικές  αλλαγές, η αναγκαιότητα της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, η βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τα ζητήματα της παγκόσμιας ειρήνης και της μετανάστευσης, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η ατζέντα του συνεδρίου παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και από τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης, Λ.Αγιάλα, σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα παραβρεθούν 650 επίσημοι εκπρόσωποι ανάμεσα στους οποίους θα παραβρίσκονται και δεκάδες αρχηγοί κομμάτων και κρατών.

 Μεταξύ των αντιπροσώπων θα είναι και εκείνοι από το κόμμα του Κογκρέσου της Ινδίας, του ΚΚ Κίνας και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Χαρακτήρισε το συνέδριο «κορυφαία στιγμή για την πολιτική οικογένεια των σοσιαλιστών» και τόνισε ότι «η Σοσιαλιστική Διεθνής, η μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή, παγκόσμια Οργάνωση, έχει συμβάλει στον εξανθρωπισμό των κοινωνιών».

 Από τη πλευρά του, ο κ. Αγιάλα είπε ότι «έχει φθάσει ο καιρός της παγκόσμιας πολιτικής» και τόνισε ότι «για πρώτη φορά όλα τα ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα για όλες τις γωνιές της γης». Ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς χαρακτήρισε την Οργάνωση «βασική πλατφόρμα διαλόγου», επισήμανε τη σημασία της ευρύτατης εκπροσώπησης στο Συνέδριο της Αθήνας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και υπογράμμισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής «έχει ρόλο να παίξει».

 

 Ο κ. Αγιάλα είπε ακόμη ότι η προσδοκία από το συνέδριο είναι η συζήτηση, αλλά και η τοποθέτηση πάνω σε καίρια και θεμελιώδη ζητήματα, που αφορούν τον πλανήτη με ορίζοντα το 2012, δηλαδή το επόμενο συνέδριο της Διεθνούς. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τέτοιου είδους συνέδρια συνιστούν τελικά «πολυτελείς διακοπές για ορισμένους αντιπροσώπους», ο κ. Αγιάλα είπε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν συναντάται αραιά και πού, αλλά γίνονται διαρκώς συναντήσεις και πρόσθεσε ότι «όπου και να μεταβούμε, οφείλουμε να λάβουμε κάποια μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας για την εργασία μας».

 Για την περίπτωση της Αθήνας, ο κ. Αγιάλα είπε ότι, «μεταξύ άλλων, λάβαμε υπόψη μας την απόσταση από το αεροδρόμιο, καθώς και την κίνηση της πόλης». Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου είπε «ως υπουργός Εξωτερικών πάντοτε εργάστηκα, ώστε να προβάλω την πιο ωραία πλευρά της χώρας μας και θέλω οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ για να εργαστούν, να αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται με ελάχιστο κόστος, κάλυψη σε θέματα ασφαλείας και καταλληλότητα του χώρου».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα συμπεράσματα και οι συζητήσεις τέτοιων συνεδρίων αφορούν την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι «βεβαίως, μας αφορούν» και ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα της κλιματικής αλλαγής για το οποίο, όπως είπε, «η Ελλάδα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα».

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι όλες οι προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζονται τα συνέδρια αυτά, εμπλουτίζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που «αύριο θα είναι κυβέρνηση», πάνω στα μεγάλα ζητήματα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης του συνεδρίου, υπογράμμισε «κάνουμε το κάθε τι με απόλυτη διαφάνεια».

Σε ερώτηση για το ποια κατεύθυνση παίρνει, τελικά, η Σοσιαλιστική Διεθνής και αν επηρεάζεται από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, τύπου Γερμανίας ή από αριστερότερες προτάσεις, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «αν και υπάρχουν κόμματα με διαφορετικές ρίζες και παραδόσεις, το ουσιαστικό είναι ότι, η Διεθνής καλείται σήμερα να συνθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση των παγκόσμιων κρίσεων.

Η Οργάνωση διαθέτει εναλλακτικές προτάσεις και αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητά της». Για τις σχέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του κ. Θάτσι με τη Σοσιαλιστική Διεθνή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «άλλο τα κράτη και άλλο τα κόμματα, άλλο η κοινωνία των πολιτών και άλλο η αναγνώριση των κρατών. Δεν υπάρχει αναγνώριση ούτε του ψευδοκράτους, ούτε του Κοσόβου» και διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος ή να μην ενθαρρύνονται πρωτοβουλίες, όταν συμβάλλουν στην ειρήνη για την επίλυση προβλημάτων».

Ο κ. Παπανδρέου επ’ ευκαιρίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στις συνομιλίες Ταλάτ-Χριστόφια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και την προσωπική του συμβολή, παλαιότερα, όταν το Ιράν του ζήτησε να διαμεσολαβήσει στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο. Από την πλευρά του, αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα, ο κ. Αγιάλα τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη πολιτική οικογένεια, όσο η Σοσιαλιστική Διεθνής, που να έχει στηρίξει τόσο τον ΟΗΕ

. Ο κόσμος συναντάται και συνομιλεί», είπε ο γγ της οργάνωσης. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε ότι η οργάνωση «επιδιώκει να σπάσει την αντίληψη της απάθειας και της μοιρολατρείας, που καλλιεργεί η συντήρηση», ανέφερε, ως παράδειγμα, την προοδευτική σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Σερβία στη δημιουργία της οποίας, όπως είπε, «συνέβαλε καθοριστικά η Διεθνής» και υπογράμμισε τέλος ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής «εκφράζει την ελπίδα για μια άλλη πορεία του κόσμου, όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, επιβεβαίωσε την οικονομική συνεισφορά της Βουλής για τη διοργάνωση της διεθνούς συνάντησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, την οποία το ΠΑΣΟΚ απεδέχθη ευχαρίστως.

 Την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα και το 19ο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση. Επίσημη εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών είναι η Φώφη Γεννηματά.

πηγή; Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόγραμμα Σοσιαλιστικής Διεθνούς – Αθήνα, 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2008

.