«Συναγάγετε τον λαό μου στον οίκο μου»,

23 Ιουλίου 2008

orthodoxia.gifΟμιλία Αρχιεπίσκοπο Δημητρίου στις εργασίες της 39ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Ουάσιγκτον που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το θέμα της 39ης Κληρικολαϊκής «Συναγάγετε τον λαό μου στον οίκο μου», ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος στην κεντρική ομιλία του προς τους 1100 περίπου εκπροσώπους των 550 ενοριών της Αρχιεπισκοπής από όλη την επικράτεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια σύντομη αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών. Σημείωσε ιδιαίτερα την σημαντική αύξηση του αριθμού των κληρικών της Αρχιεπισκοπής, την πρόοδο των οικονομικών και την δραματική μείωση του χρέους και των υποχρεώσεων της Αρχιεπισκοπής και την επιτυχία του νέου συστήματος Προσφοράς Εθνικών Διακονιών των Ενοριών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην έκδηλη πρόοδο σε θέματα παιδείας σε επίπεδο σχολικό και ακαδημαϊκό, στην προσφορά στήριξης στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην αύξηση της φιλανθρωπικής προσφοράς και σε άλλες σημαντικές παρουσίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εδώ και στο εξωτερικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εστίασε την προσοχή του σε τέσσερεις κατηγορίες ανθρώπων στους οποίους αφορά η κλήση «Συναγάγετε τον λαό μου στον οίκο μου»:

1) ορθοδόξους οι οποίοι είναι είτε πλήρως αποσυνδεδεμένοι από την Εκκλησία ή είναι χαλαρά συνδεόμενοι,

2) πολλά μέλη των μεικτών γάμων που είτε απεκόπησαν από την Εκκλησία ή δεν ετέλεσαν καν το γάμο στους στην Εκκλησία,

3) τους έφηβους, τους νέους και τις νέες οι οποίοι έφυγαν από την Εκκλησία και

4) τους ανεκκλησίαστους ή πνευματικά και θρησκευτικά άστεγους που υπολογίζονται στην Αμερική σε περίπου 60 εκατομμύρια. Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά:

 «Κάθε φορά που ευρισκόμεθα στις εκκλησίες μας, στις υπέροχες ενορίες μας, ας σκεφθούμε αυτά τα άλλα πρόβατα, αυτούς τους άλλους ανθρώπους οι οποίοι είναι εκτός, γνωστοί και άγνωστοι. Ας σκεφθούμε όλους τούς άλλους, τούς πραγματικά σημαντικούς άλλους, οι οποίοι περιμένουν ν’ ακούσουν την φωνή του Χριστού.

Την φωνή του Χριστού που τους καλεί να συγκεντρωθούν στον Οίκο Του, να γίνουν ποίμνιό Του. Αλλά πώς θα μπορέσουν ν’ ακούσουν την φωνή του Χριστού; Εμείς είμεθα η φωνή του Χριστού!»

Την Κυριακή, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας της Ουάσινγκτον, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προεξήρχε πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου και των ιεραρχών μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, την οποία παρακολούθησαν χίλιοι και πλέον ελληνορθόδοξοι πιστοί.

Εψάλλη μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ από την εκδημία του οποίου συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια (13 Ιουλίου 1958).

Παράλληλα με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση πραγματοποιείται η 39η Συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, ενώ μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Νεολαίας που συνήθως προηγείται της Κληρικολαϊκής.

Οι εργασίες των υπόλοιπων ημερών περιλαμβάνουν συνεδριάσεις των επί μέρους επιτροπών των διακονιών της Αρχιεπισκοπής, επιμορφωτικά σεμινάρια και δύο γενικές συνελεύσεις. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πολιτιστική εκδήλωση εντός του ξενοδοχείου Marriot Wardman Hotel με μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα που παρουσίασαν ταλαντούχοι νέοι και νέες της Αρχιεπισκοπής.

 Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα διατίθενται στο διαδύκτιο,

clergylaity.org και goarch.org.

πηγή; voiceofgreece

.