« Όχι σε οπλοκρατούμενη Ελλάδα»

30 Ιουλίου 2008

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η αντιπολίτευση σε ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις Ιδιωτικές Εταιρίες Ασφαλείας και Ερευνών, σχετικά με την κατ’ εξαίρεση απόκτηση άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας για το προσωπικό των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας, όσο και με την κατάργηση του ασυμβίβαστου σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού, όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικών γραφείων ερευνών. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γι. Πεταλωτής, έκανε λόγο «για ασκούς του Αιόλου που ανοίγουν» και πρόσθεσε ότι «θα δώσουμε την αίσθηση μιας οπλοκρατούμενης Ελλάδας».

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν τη ρύθμιση οι εισηγητές, του ΚΚΕ Εύα Μελά και του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθ.Πλεύρης, τάχθηκε μεν υπέρ της οπλοφορίας από ιδιωτικές εταιρίες, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. «Ορίζονται κανόνες ασφαλούς χρήσης και φύλαξης όπλων.

Η οπλοφορία θα είναι δυνατή μόνο υπό πολύ αυστηρά κριτήρια. Τίποτα δεν νομιμοποιείται. Η νομοθεσία μέχρι σήμερα κατοχύρωνε κώλυμα μόνο για τις ιδιωτικές εταιρίες ερευνών. Όμως κάτι τέτοιο συνιστά αντισυνταγματική δέσμευση της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας των ατόμων αυτών», αντέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ, δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «με τις νέες ρυθμίσεις μπαίνει μια τάξη σε ένα άναρχο τοπίο που επικρατούσε μέχρι σήμερα αλλά και σε μια ακόμη κατηγορία κρίσιμων, για το κοινωνικό σύνολο επιχειρήσεων, οι οποίες ασχολούνται επικουρικά με τον τομέα της ασφάλειας».

«Εισάγονται επιτέλους κανόνες διαφάνειας στην ίδρυση και λειτουργία τους και καθιερώνονται εγγυήσεις προστασίας για το προσωπικό τους αλλά και για το κοινωνικό σύνολο γενικότερα», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο επανακαθορισμός των προϋποθέσεων λειτουργίας των Ι.Ε.Π.Υ.Α και των υπηρεσιών που παρέχουν, υπό όρους διαφάνειας και αποτροπής καταστρατηγήσεων, ενώ καθιερώνεται σειρά εγγυήσεων για ουσιαστικότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους των δραστηριοτήτων τους», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

πηγές;Newsroom ΔΟΛ,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

.