Ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων

24 Ιουλίου 2008

Στην τελική ευθεία μπαίνει  το ζήτημα της έναρξης του πιλοτικού σταδίου της ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής, αφού, μετά την παρουσίαση του οριστικού χάρτη συχνοτήτων, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση και των ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων στο χώρο. Παράλληλα, στο επόμενο στάδιο περνά και το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας, διαδικασία η οποία για τους μεν πρώτους εκκρεμεί εδώ και δύο περίπου χρόνια, για τους δε δεύτερους δεν έχει αρχίσει ποτέ.

Και για ιδιώτες

Σήμερα, δέκα μήνες μετά την πρώτη παρουσίασή του (στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2007), παρουσιάζεται επίσημα από τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Επικρατείας ο Χάρτης Συχνοτήτων για την πλήρη (οριστική) ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος αλλά και ο χάρτης συχνοτήτων αναλογικής εκπομπής για το ραδιόφωνο.

 Με τη ρύθμιση αυτή, θα καταστεί δυνατή -εκτιμάται πλέον από το Σεπτέμβριο-, η κατάθεση αίτησης αδειοδότησης στο ΕΣΡ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, για την εκπομπή επίγειου τηλεοπτικού σήματος με ψηφιακή τεχνολογία.

Πρόκειται για διαδικασία, η οποία θεωρητικά δεν θα πρέπει να παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις, αφού για την εκχώρηση οι αιτούντες αξιολογούνται μόνο ως προς το κριτήριο της προγραμματικής πληρότητας, από την άλλη βεβαίως -και αν κρίνει κανείς από το τι έγινε στην υπόθεση της αδειοδότησης του Hellas Sat HD- μπορεί η υπόθεση να πάρει ακόμα και πολλούς μήνες.

 «Πράσινο φως»

Με τον καθορισμό του χάρτη συχνοτήτων για το ραδιόφωνο, ανοίγει ο δρόμος για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ανά την Ελλάδα.

 Ηδη το ΕΣΡ έχει δηλώσει έτοιμο να αρχίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ραδιοσταθμών και, μετά την κύρωση του Χάρτη, μπορεί πλέον να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών προκηρύξεων, πράγμα που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

 Με δεδομένο δε ότι κατά τα λοιπά και όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας θα υιοθετηθεί μια κοινή φόρμα προκηρύξεως της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεν είναι απίθανο μέχρι το τέλος του 2009 να έχουν προκηρυχθεί οι σχετικές διαδικασίες και για όλες τις περιοχές της χώρας.

 Ενα ακόμα στοιχείο που συνηγορεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο ξεκαθάρισμα των ερτζιανών, είναι ότι, μέσω αυτού, θα ελευθερωθούν συχνότητες για άλλες χρήσεις.

Στα ερτζιανά

Επισημαίνεται ότι οι αδειοδοτήσεις στη ραδιοφωνία γίνονται βάσει των 6 κριτηρίων (παλαιότητα, απασχολούμενο προσωπικό, συγχώνευση, οικονομική βιωσιμότητα, αρνητική βαθμολόγηση, προγραμματική πληρότητα), που έχουν θεσπιστεί με το ν. 3596/07.

Τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοσταθμών, ειδικά στην πρωτεύουσα, θα επιφέρει ευρύτερες αλλαγές, που αφορούν στις μετοχικές τους συνθέσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο για τους ενημερωτικούς ραδιοσταθμούς στις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχει οριστεί στις 500.000 ευρώ,

για τους μη ενημερωτικούς στις 300.000 ευρώ,

ενώ στις περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2 εκατομμύρια κατοίκους στις 300.000 ευρώ για τους πρώτους

και στις 200.000 ευρώ για τους δεύτερους.

Ουραγοί στην Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας, σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές καταγραφές που αφορούν στην εξέλιξη της ενσωμάτωσης της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας στη γηραιά ήπειρο, παραμένει ουραγός και πιθανότατα θα είναι από τις τελευταίες -εάν όχι η τελευταία- που θα προχωρήσει κάποια στιγμή στην επόμενη δεκαετία στην ολική μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις λίγες ημέρες πριν, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το θέμα του Χάρτη Συχνοτήτων στη χώρα μας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του ψηφιακού δικτύου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα, πρόκειται να συσταθεί Εταιρεία για τη διαχείριση του δικτύου, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η δημόσια τηλεόραση, η οποία επί του παρόντος είναι η μόνη που έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα της επίγειας ψηφιακής και κατέχει την τεχνογνωσία, όσο και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, με μερίδιο συμμετοχής που θα χωρίζεται σε ίσα ποσοστά, ανάλογα με τα κανάλια που συμμετέχουν. κατανομή των καναλιών

 Με τον νέο χάρτη καθορίζονται, μετά την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπής, 12 ψηφιακές συχνότητες για όλες τις περιφέρειες της χώρας -πλην των περιοχών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων όπου εκχωρούνται 10- οι οποίες αντιστοιχούν σε 48 κανάλια.

Από τα κανάλια αυτά, τα 14 θα διατεθούν για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, τα 12 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ της Βουλής και των κομμάτων, τα 8 για κανάλια δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης και το Mobile TV,

επίσης 8 για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, 2 για επίγειους συνδρομητικούς σταθμούς και 2 για τις νέες υπηρεσίες ψηφιακής εκπομπής (όπως η τηλεϊατρική, η τηλεκπαίδευση, η διαδραστική τηλεόραση κ.ά.).

 Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση για την ITU έχει προσδιορισθεί το 2015, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Διευκρινίζεται ότι οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας είναι 7 και τα διαθέσιμα κανάλια που παραχωρούνται στον συγκεκριμένο τομέα είναι 14, δηλαδή τα διπλάσια.

Παρά το ότι ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως δεν είναι απαραίτητο να δοθούν άδειες λειτουργίας για το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές, μετά το 2012, το δεύτερο κανάλι, θα δοθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενδεχομένως για την ανάπτυξη συνδρομητικών υπηρεσιών.

Το μεταβατικό στάδιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε χθες, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει το καθεστώς εκπομπής στο λεγόμενο «μεταβατικό στάδιο», που αρχίζει επισήμως από την 1η Νοεμβρίου του 2008 και θα διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια.

 Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, να αναφερθεί ότι το Μάρτιο του 2009 αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες ψηφιακές εκπομπές από την πλευρά των ιδιωτών, ενώ στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα εκκινηθούν και οι διαδικασίες για την ψηφιακή αδειοδότηση.

Στο στάδιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τα όσα θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα μπορούν να εκπέμψουν αυτομάτως με ψηφιακό σήμα (παράλληλα με το αναλογικό) -γεγονός που τους εξισώνει με αυτό τον τρόπο με την ΕΡΤ- ενώ αντίθετα οι περιφερειακοί σταθμοί θα πρέπει να αδειοδοτηθούν από το ΕΣΡ βάσει του κριτηρίου της προγραμματικής πληρότητας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

 Βήμα προς την θετική κατεύθυνση για την είσοδο της χώρας στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, θεωρούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι ο δρόμος προς την πλήρη υιοθέτηση της ψηφιακής εκπομπής, είναι ακόμα μακρύς αφού απαιτούνται αρκετές ρυθμίσεις με γνώμονα πάντοτε την όσο το δυνατόν ταχύτερη, υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας.

 Οι περιφερειακοί σταθμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι με το νέο Χάρτη προχωράμε ένα βήμα μπροστά, εκφράστηκαν πάντως και επιφυλάξεις για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Αναλογικές συχνότητες στα ερτζιανά

Παράλληλα με την παρουσίαση του Χάρτη για την επίγεια ψηφιακή, παρουσιάστηκε και ο Χάρτης Συχνοτήτων για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο σύνολο της επικράτειας, ενώ ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ακόμα ραδιοσταθμού εθνικής εμβέλειας -εκτός από εκείνους της ΕΡΤ- του ραδιοφωνικού σταθμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων, καταργείται πλήρως η έννοια του «νομού» για τις ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή των Αθηνών, καθορίζονται 40 διαθέσιμες συχνότητες για ισάριθμες ραδιοφωνικές επιχειρήσεις.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι διαθέσιμες συχνότητες ανέρχονται σε 28, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή την περίοδο στην συμπρωτεύουσα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 60 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται νομίμως λειτουργούσες.

Μετά την κύρωση του Χάρτη το ΕΣΡ, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση των προκηρύξεων για τις αδειοδοτήσεις, ωστόσο κάτι, τέτοιο, δεδομένων και των αντιδράσεων που θα υπάρξουν δεν αναμένεται να γίνει σύνσύντομα.

Ήδη στο περιθώριο της συνάντησης, η ΠΕΙΡΑΣ, η ένωση που εκπροσωπεί τους ραδιοσταθμούς της περιφέρειας, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της, για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στη ραδιοφωνική αγορά ο Χάρτης.

Τέλος δημιουργείται ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής, ο οποίος θα είναι εθνικής εμβέλειας και θα μεταδίδει από τους πομπούς της ΕΡΤ σε διαφορετικές συχνότητες /naftemporiki

.