Αρπαχτή Α.Ε

25 Αυγούστου 2008

ganti.gifΌπως το κτηματολόγιο Α.Ε .Πολύς κόσμος απορεί γιατί μέσα στον κατακαλόκαιρο, μέσα στην κάψα, αντί να μπανιαρίζεται σε κάποια παραλία, είναι υποχρεωμένος να τρέχει για να συγκεντρώσει μεγάλη χαρτούρα που αφορά την ακίνητη περιουσία του, έπειτα θα πιάσει σειρά με την καθιερωμένη ουρά στα γραφεία του Κτηματολογίου Α.Ε, και αφού προηγουμένως  έχει ξεμπερδεύψει από την ουρά στην τράπεζα για να πληρώσει το παράβολο των 35 Ευρώ, για κάθε δήλωση που θα κάνει, και αν τυχόν έχει απορίες εκεί στα γραφεία του κτηματολογίου οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν μπορούν να δώσουν κατατοπιστικές απαντήσεις, ή να μην έχουν την υπομονή να δίνουν εξηγήσεις στον κάθε ένα ξανά, και ξανά.

Έπειτα από μεγάλη έρευνα που έκανα σε διάφορα web site της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μάθω γιατί η τόση βιασύνη της κυβέρνησης για το κτηματολόγιο. Διαπίστωσα πως αν η χώρα μας δεν καταθέσει τους φακέλους για την ολοκληρωμένη κτηματογράφηση μέχρι τα τέλη του έτους, η χώρα μας θα χάσει τα 80.000.000 Ευρώ που είναι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Έτσι λοιπόν τα 35 Ευρώ του κτηματόσημου για κάθε δήλωση του Έλληνα φορολογούμενου, θεωρείται παράνομη είσπραξη και εξηγούμαι:

1) η Ευρωπαϊκή Ένωση  για να γίνει (ξανά) το κτηματολόγιο ζητά την συμμετοχή του 20% του Ελληνικού κράτους, ενώ το 80% είναι καθαρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή με την συμμετοχή του 20% του Ελληνικού κράτους, και 80% της Ε. Ένωσης το ποσό είναι 100.000.000 Ευρώ, προϋπολογισμός του προγράμματος του κτηματολογίου.

Όμως σε καμιά περίπτωση η Ε. Ένωση δεν ζητά απ΄ όλο το πρόγραμμα την συμμετοχή και του Έλληνα πολίτη. Τα 35 Ευρώ που εισπράττει το Ελληνικό κράτος για κάθε δήλωση από τον πολίτη, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι ένα τεράστιο ποσό, χρήματα που όχι μόνο το κτηματολόγιο εξ ολοκλήρου καλύπτει, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος για φέτος παρουσιάζει τεράστιο έλλειμμα.

Έτσι λοιπόν “μ΄ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια”, και το κτηματολόγιο θα φτιαχτεί για πρώτη στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, και το δημόσιο θα γεμίσει με ζεστό χρήμα. Μιλάμε για μια καραμπινάτη απάτη της Ελληνικής πολιτείας, όταν όλα αυτά τα δίνει  μάλιστα να τα διαχειριστεί μια ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε), ιδιωτικού δικαίου, εμπορική επιχείρηση, η οποία δεν δικαιούται να εισπράττει χρήματα, πόσο μάλλον να επιβάλλει βαρβάτα πρόστιμα εάν δεν δηλωθούν μέσα στην προθεσμία, καθώς το σύνταγμα μας και οι νόμοι – διατάξει περί ανωνύμων εταιρειών απαγορεύει δια ροπάλου την είσπραξη χρημάτων για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους, το οποίο δεν είναι εταιρεία, ούτε εμπορική επιχείρηση.

Οι εταιρείες Α.Ε είναι καθαρά ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση του κτηματολογίου όπου τα χρήματα του πολίτη πηγαίνουν στην εμπορική εταιρεία Α.Ε μετρητά και επί τόπου δια μέσου όλων των τραπεζών (με το αζημίωτο βέβαια) και τις αποδείξεις των 35 και των 20 Ευρώ(για κάποιες άλλες περιπτώσεις), τις έχουν οι πολίτες στα χέρια τους.

Είναι απαράδεκτο πέρα για πέρα, όπου όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις του συντάγματος καταπατούνται από το ίδιο το Ελληνικό κράτος. Οι πολίτες, οι σύλλογοι καταναλωτών θα πρέπει να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, όπως θα έπρεπε ήδη να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, η ένωση φοροτεχνικών, αλλά και άλλες οργανώσεις, για να υπερασπιστούν τους άμοιρους πολίτες οι οποίοι σε τελική ανάλυση όλο και πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τρύπιες πλέον τσέπες.

2) Το Εθνικό Κτηματολόγιο στην χώρα μας είχε ξεκινήσει το 1994 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ τον Κώστα Λαλιώτη. Έλαβε την εποχή εκείνη η χώρα μας και πάλι χρηματοδότηση ύψους 4 δις δραχμές. Και μόνο μ΄ αυτά τα χρήματα θα έπρεπε σήμερα η Ελλάδα να έχει όχι μόνο κτηματολόγιο, αλλά και το απαραίτητο δασολόγιο το οποίο δεν υπάρχει.

Όμως η μάσα των λαμογιών τα έκανε σκόνη και αυτά τα λεφτά, τα οποία φαγώθηκαν με μεγάλα δόντια, γι΄ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έκοψε χοντρό τσεκ – πρόστιμο που ακόμα το φυσάμε και δεν κρυώνει, αλλά και την καταδίκη της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Και να που σήμερα για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για το κτηματολόγιο που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει η χώρα μας, όμως με τις πλάτες του Ελληνικού λαού και αφού πλήρωσε το βαρβάτο τσεκ – πρόστιμο της Ε. Ένωσης, τώρα πληρώνει εκ νέου τα 35 Ευρώ για να αποκτήσει σάρκα και οστά το κτηματολόγιο, όπου βέβαια και πάλι χιλιάδες ακίνητα θα μείνουν εκτός κτηματογράφισης.

Και αυτό γιατί πολλά ακίνητα είναι με ιδιωτικό – προσύμφωνο 20 – 30 ακόμα και 50 έτη δεν μπορούν να δηλωθούν αφού ο κάθε συμβαλλόμενος που υπέγραψε το προσύμφωνο είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατον να βρεθούν οι συμβαλλόμενοι (αγοραστής – πωλητής)

Όπως μου εξήγησε διακεκριμένος δικηγόρος από την Θεσ/νίκη εξειδικευμένος επί του θέματος αυτού, αλλά και από το Δ.Σ του δικηγορικού συλλόγου, και το σύλλογο τον συμβολαιογράφων μου τόνισαν πως ο νόμος περί αγοράς και πώλησης ακινήτων πρέπει να αλλάξει και να υπάρχει θέμα εικοσαετίας, ειδικά για περιπτώσεις ιδιοχρησίας, να ψηφιστεί σε νόμος γι΄ αυτές τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Χρειάζεται βέβαια η αναθεώρηση του συντάγματος από την βουλή με πάνω από 180 (αν δεν κάνω λάθος ) βουλευτών. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο στην Β. Ελλάδα πάνω από 250.000 με 300.000 ακίνητα πάσης φύσεως είναι με προσύμφωνα, που σημαίνει πως μένουν εκτός κτηματολογίου.

Άραγε γιατί κάνουμε το κτηματολόγιο;; Όλο αυτό είναι μια τρύπα στο νερό. Είναι βέβαιο πως πάρα πολλοί κληρονόμοι τέτοιων προσυμφώνων θα μπλεχτούν στα δικαστήρια εφόσον έχουν οικονομική άνεση, καθώς το παράβολο έχει φτάσει πάνω απο  1.000 Ευρώ για κάθε υπόθεση. Επομένως και πάλι άκρη δεν θα βγάλουν. Τα ακίνητα είτε με προσύμφωνα, είτε με συμβόλαια , ούτως η άλλως είναι μηχανογραφημένα μέσω του Ε9 στις δηλώσεις που κάνουν οι πολίτες κάθε έτος για τον φόρο εισοδήματος.

Οπότε η δικαιολογία για την δήλωση με την καταβολή των 35 Ευρώ για το κτηματολόγιο για όλους πάει περίπατο. Μια διασταύρωση στοιχείων on line με τις κατά τόπους υπηρεσίες των ΔΟΥ θα ήταν αρκετό, και χωρίς τα 35 Ευρώ που μας πήραν αετονύχηδες με το γάντι.Πέρα από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας που υπέστη ξανά και ξανά ο Έλληνας φορολογούμενος, κυρίως όμως που δεν σεβάστηκε η κυβέρνηση τα μπάνια του λαού, αντί να αγωνίζεται να πατάξει την γραφειοκρατία, την μεγαλώνει.

Σ΄ αυτήν την χώρα όπου και να πας για κάποια υπόθεση σου περιμένεις το (ελάχιστον) δύο ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθείς και δεν γλυτώνεις με τίποτα την ταλαιπωρία . Μάλιστα πολλοί φίλοι μου ομογενείς , χαρακτηρίζουν την χώρα μας ως “Ελλάδα της ουράς”, είναι ντροπή και μόνο που το ακούς.

Ποιος σοβαρός ξένος επιχειρηματίας θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα με αυτόν τον δαίδαλο του δημοσίου. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση προεκλογικά είχε ως σημαία την μείωση της χαρτούρας και την εξάλειψη της ταλαιπωρίας του δημοσίου, Αντιθέτως στην γραφειοκρατία προστίθεται και η αρπαχτή με το γάντι, και ας είναι ο Ελληνικός λαός πλέον πανί με πανί.

Το Κτηματολόγιο

Είναι η γενική, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη καταγραφή της κτηματικής περιουσίας. Περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε γεωτεμαχίου.

 Στην Ελλάδα το Εθνικό Κτηματολόγιο συντάσσεται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε και σκοπεύει να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα μεταγραφών και τα Υποθηκοφυλακεία.

.