Επικίνδυνος για την υγεία ο πάγος

29 Σεπτεμβρίου 2008

στα ροφήματα που καταναλώνται στην Θεσ/νίκη σε μπαρ- καφέ,εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και πάει λέγοντας. Στο χώρο του πάγου δραστηριοποιούνται 16 εταιρείες από τις οποίες μόνο οι 6 τηρούν τους κανόνες υγιεινής, κατά την παρασκευή και την μεταφορά του πάγου. Οι δέκα εταιρείες δεν ελέγχονται τα τελευταία χρόνια από τις υγεινομικές υπηρεσίες για την ποιότητα και καθαρότητα του πάγου από επικίνδυνα παθογόνα μικρόβια του νερού που είναι η πρώτη και μοναδική ύλη του πάγου.

Όπως καλά πληροφορούμαι οι εταιρείες αυτές έχουν δικές τους γεωτρήσεις απ΄ όπου αντλούν το νερό. Έπειτα το στέλνουν στις παγομηχανές, όπου ψύχεται, ενώ το υπόλοιπο νερό που περισεύει, φεύγει για τα βαρέλια που δεν είναι αποστειρωμένα, όπου παραμένουν μέχρι την επόμενη διαδικασία της ψύξης.

Το νερό που αντλούν από δικές τους γεωτρήσεις δεν ελέγχεται ποτέ για την καταλληλότητα του, που ως γνωστό κατακρατεί παθογόνα μικρόβια.

Όμως η άρπα κόλα επιχείρηση πάγου, και στην μεταφορά των προϊόντων της γίνεται κάτω από συνθήκες απαράδεκτες.

Αφού έχει ψυχτεί και είναι έτοιμος προς κατανάλωση ο πάγος, μπαίνει με γυμνά χέρια και όχι με γάντια σε σακούλες των 5-10 κιλών (πωλούνται από 2 Ευρώ) οι οποίες φορτώνονται σε μικρά φορτηγά, σε ΙΧ, και σε παπάκια ακόμα, χωρίς ο πάγος να διατηρείται στην καθιερωμένη θερμοκρασία, ιδίως το καλοκαίρι, όπου κάτω από μεγάλες θερμοκρασίες ο πάγος κατά την μεταφορά του υπέστη αλλοίωση σε κάποια βαθμό, βοηθώντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων.

Συχνά , πυκνά παραπονούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, ότι ο πάγος που λαμβάνουν πολλές φορές αλλοιώνει την γεύση των ροφημάτων. Έχουν δε δημιουργήσει και προβλήματα υγείας στους πελάτες τους.

Δυστυχώς και σ΄αυτόν τον χώρο ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες, αυτοί που λειτουργούν σωστά με όλους τους κανόνες της υγιεινής, γι΄αυτό και οι πελάτες τους συνεχώς αυξάνονται.

Όμως στην πλειοψηφία δεν είναι επαγγελματίες , απλά δουλεύουν ως αλεξιπτωτιστές για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, καθώς ανοίγουν τις επιχειρήσεις πάγου σε συγγενικά ονόματα, ενώ οι ίδιοι το πρωί δουλεύουν ως δημόσιοι υπάλληλοι, και το βράδυ πουλούν το επικίνδυνο προϊόν, χωρίς να έχουν σταθερή πελατεία.

Όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επείγει άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης, μια και κανένας έλεγχος δεν γίνεται από συνεργεία του τμήματος υγιεινής της Νομαρχίας της Θεσ/νίκης, όπου  και ανήκουν, συνεχίζουν δε να δρουν ανεξέλεγκτα εις βάρος της δημόσιας υγείας.

.