Μήνυμα του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

27 Οκτωβρίου 2008

για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

sae.jpg«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε». Κ. Π. Καβάφης Η μονολεκτική απάντηση που δόθηκε την ημέρα εκείνη του 1940 στον εισβολέα απεικονίζει την περήφανη και διαχρονική άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί στον εκάστοτε κατακτητή, ανεξάρτητα από το εάν αυτός κινείται από οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά ή άλλης μορφής κίνητρα. Εκφράζει, ακόμη, το αίσθημα ενότητας που διακατέχει τον Απανταχού της γης Ελληνισμό απέναντι στην Ελλάδα.

 Για τον Έλληνα, και τον Απόδημο ειδικότερα, είναι μια ημέρα περισυλλογής και μνήμης η οποία υπενθυμίζει σε όλους μας το χρέος προς την Πατρίδα. Οι γεωγραφικές αποστάσεις περιττεύουν μπροστά στη συγκίνηση που μας περιβάλλει όλους. Έχουμε υποχρέωση να αντλήσουμε διδάγματα από την τραυματική αυτή εμπειρία και να τη μετουσιώσουμε σε έργο πρακτικό και χρήσιμο για το μέλλον. Όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρισκόμαστε, οφείλουμε, μέσω της Νεολαίας που αποτελεί την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, να διατηρήσουμε δυνατή την φλόγα των πατρογονικών αξιών, με πρωταρχική αυτήν της δημοκρατίας, η οποία γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμπαραστέκεται πάντα στην Ελληνική Πολιτεία και συμβάλλει, στην ενδυνάμωση, προώθηση και προβολή των εθνικών μας δικαίων στα πέρατα της Οικουμένης.

 Στέφανος Π. Ταμβάκης Πρόεδρος .

.