Το 20ο Διεθνές Έθνο – Jazz φεστιβάλ Θεσ/νίκης

22 Οκτωβρίου 2008

 Πραγματοποιείται από (σήμερα )Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 9 Νοεμβρίου 2008 στα πλαίσια 43α’ “ΔΗΜΗΤΡΙΑ”. Ο θεσμός του Jazz φεστιβάλ είναι μοναδικός στην Ελλάδα, ξεκίνησε από το 1984, στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι καλλιτέχνες και μουσικοί της Jazz μουσικής, της ελεύθερης έκφρασης των λαών. Φέτος το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο, όπου θα φιλοξενηθούν διάσημα ονόματα της Jazz , ξεκινώντας από την Κουβανέζικη μπάντα Chico Freeman και Guataca την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο “Αριστοτέλειο”.

O Chico Freeman και οι Guataca παντρεύουν μια Αφρικάνικη Ρυθμική δομή μέσα σε μια εξερεύνηση των Αφρό-Κουβανέζικων, Αφρό-Αμερικάνικων Jazz στοιχείων, επικαλυμμένη με διάφορους ρυθμούς. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια εμπειρία ρυθμών που ενθουσιάζει τους ακροατές σε πολλαπλά διαδοχικά επίπεδα

 Η μουσική ταξιδεύει το κοινό σε ένα μέρος που υπερβαίνει το χώρο – χρόνο και μας γυρνάει πίσω, εκεί που η μυθική Κουβανέζικη αιχμηρή αξίνα “Guataca” άνοιξε την γη. Η Guataca συνήθως χρησιμοποιείται και σαν μουσικό όργανο για το χτύπημα της κουδούνας. Στην λαϊκή γλώσσα του δρόμου στη Κούβα o Guataca είναι συνήθως κάποιος με μεγάλα αυτιά η αυτός που ακούει πάρα πολύ καλά

Ο Chico Freeman δημιούργησε τους Guataca εμπνευσμένος από την συνεργασία αρκετών χρόνων με μουσικούς της Αφρό-Λάτιν σκηνής όπως:o Machito, o Tito Puente, o Chuko Valdez and Irakere, Edie Palmiere και Ray Barreto. Καθώς και με Αφρό-Αμερικάνους Μύθους της Jazz όπως:o McCoy Tyner, o Elvin Jones, o Roy Haynes, o Don Pullen, o Jack Dejhonette, o Charles Mingus και ο Dizzy Gillespie. Η μπάντα αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες και νεαρούς σε ηλικία μουσικούς σε μια καταπληκτική μίξη παγκόσμιας μουσικής.

 Οι Λάτιν Ρυθμοί, οι Αφρικανικοί Κληρονομιά και οι ενέργεια του HIP HOP ενσωματωμένη στην ευαισθησία της ενορχηστρωμένης παραδοσιακής Jazz . Είναι η μουσική που σε κάνει να θέλεις να κουνηθείς, η μουσική που κατορθώνει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε γενιές με ρυθμούς που δεν γνωρίζουν ηλικία.

Chico Freeman sax,

 Ivan bridon – grand piolo,

 Rodrigo Rodriguez – Co gas,

Felipe Carbera – contrabass,

 Francis Armand – drams.

Είσοδος 20 Ευρώ.

 Μαθητικά & φοιτητικά 10

Ευρώ ώρα έναρξης 21:00.

.