Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδία

27 Νοεμβρίου 2008

 Ένοπλοι κρατούν δυτικούς ομήρους στο πολυτελές ξενοδοχείο “Taj Mahal” ύστερα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλά σημεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας. Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και  πάνο απο 280 τραυματίστηκαν ,μεταξύ των οποίων και ένας  Βρετανός ευρωβουλευτής. Ο αριθμός των ομήρων στα δύο ξενοδοχεία εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε πάνω από 119.
Μια ισλαμιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται “οι Μουτζαχεντίν του Ντεκάν” ανέλαβε την ευθύνη για τις πολλαπλές και σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις, μετέδωσε το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI. 

Μονάδες του ινδικού στρατού εισβάλλουν στο ξενοδοχείο Ομπερόι της Μουμπάι, μετά τις πληροφορίες ότι οι δράστες των επιθέσεων εισήλθαν στα ξενοδοχεία Ομπερόι και Ταζ Μαχάλ και κρατούν ομήρους τουρίστες, μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Εκρήξεις ακούστηκαν και στα δύο ξενοδοχεία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην ινδική τηλεόραση ότι ένοπλοι στην Βομβάη αναζητούσαν κατόχους βρετανικών και αμερικανικών διαβατηρίων. “Ήθελαν οποιονδήποτε με βρετανικό και αμερικανικό διαβατήριο”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ αναφέροντας ότι ο ίδιος ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Ινδία για επιχειρηματικούς λόγους, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. “Ήθελαν ξένους”, τόνισε.

Από το Φόρεϊν Οφις εκδόθηκε “οδηγία” για τους Βρετανούς, που μένουν στην Ινδία, “να παραμείνουν μέχρι νεοτέρας μέσα στα σπίτιά τους” καθώς “στην Ινδία επιμένει μία υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή”. Η οδηγία εκδόθηκε μετά από τις πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις ενόπλων με αυτόματα όπλα και με χειροβομβίδες “σε πολλά σημεία της Βομβάης. “Αναμείνατε να σάς ενημερώσουν οι ινδικές αρχές, ότι η κατάσταση είναι ‘ασφαλής’, πριν να ξανακυκλοφορήσετε” αναφέρεται στην “οδηγία” από το Φόρεϊν Οφις για τους Βρετανούς στην Ινδία.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις πολλαπλές επιθέσεις που σχεδόν ταυτόχρονα έπληξαν σε πολλά σημεία της τη Μουμπάι (Βομβάη) και ανακοίνωσε ότι αναζητεί περισσότερα στοιχεία για τις επιθέσεις αυτές. “Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών.

Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση”, δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Νεκροί τρομοκράτες και συλλήψεις

Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και εννέα ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία. “Τέσσερις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από τα πυρά μας και καταφέραμε να συλλάβουμε εννέα υπόπτους για τρομοκρατία”, είπε ο Π. Γάντζε, αξιωματικός της αστυνομίας.

Παράλληλα φλόγες έχουν τυλίξει τους πάνω ορόφους του Ταζ Μαχάλ και πυκνός καπνός καλύπτει την οροφή του. Στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Βομβάης, έχουν εισβάλλει επίλεκτες μονάδες του στρατού για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν ένοπλοι άνδρες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ινδική τηλεόραση.

 Δεν είναι γνωστό αν όλοι οι πελάτες του ξενοδοχείου κρατούνταν όμηροι και έχουν απελευθερωθεί κατά την επιχείρηση αυτή. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν κάτι που έμοιαζε με ομάδα ομήρων την ώρα που έβγαινε από το κτίριο. Η πυρκαγιά ξέσπασε ξαφνικά τους πάνω ορόφους του Ταζ Μαχάλ, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και όπου κρατούνται σχεδόν δέκα όμηροι, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες.

Το Ταζ Μαχάλ και το Τριντεντ, επίσης πέντε αστέρων, ήταν στόχοι των χθεσινών επιθέσεων. Τα ξενοδοχεία έχουν αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και επίλεκτες μονάδες έχουν εισέλθει σε αυτά.

Δηλώσεις Κουμουτσάκου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Η Πρεσβεία θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία με τις ινδικές αρχές και έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Εάν υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση,αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ.Κουμουτσάκος. “Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας”, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις επιθέσεις. “Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη”, είπε η εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. “Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον πολιτών”.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών. Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση”, δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. ”

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Μουμπάι. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν καθώς και στο λαό του Μουμπάι”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Γουντ. ”

Οι σημερινές επιθέσεις στη Μουμπάι, με πολλά αθώα θύματα, μας θυμίζουν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή των βίαιων εξτρεμιστών”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΑ

πηγή video;msnbc.msn

.