«Ήρωας της Ρωσίας» ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης

24 Δεκεμβρίου 2008

Με την ύψιστη διάκριση της Ρωσίας τιμήθηκε ο ομογενής κοσμοναύτης Φ.Γιουρτσίχιν

ImageΤο χρυσό αστέρι της ύψιστης διάκρισης του ρωσικού κράτους, του «Ήρωα της Ρωσίας», απένειμε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ στον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Φιόντορ (Θοδωρή) Γιουρτσίχιν σε επίσημη τελετή στην αίθουσα της Αικατερίνης στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν τιμάται για «την ανδρεία και τον ηρωισμό, που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Μιλώντας ειδικά για τον ομογενή κοσμοναύτη, ο οποίος υπήρξε διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για περισσότερο από έξι μήνες ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έκανε λόγο για την εκπλήρωση «δυσκολότατων πειραμάτων στο ανοιχτό Διάστημα».

Ανταπαντώντας, ο Φ.Γιουρτσίχιν ευχαρίστησε το Ρώσο πρόεδρο εκ μέρους της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του θα ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις και ευθύνες, που τους έχει αναθέσει η ρωσική κυβέρνηση.

 Μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα ο 49χρονος ομογενής κοσμοναύτης αποκάλυψε ότι έχει περάσει ξανά με επιτυχία τους ιατρικούς ελέγχους και έχει κριθεί ικανός για νέες διαστημικές πτήσεις, «οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης με την οικογένειά μου, γιατί η σύζυγός μου δεν είναι ακόμη και τόσο σύμφωνη με αυτές».

Τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσίας» απένειμε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ και σε πέντε αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, οι οποίοι διακρίθηκαν κατά τη θερινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ν.Οσετία.

Μεταξύ των διακριθέντων με διάφορα παράσημα και κρατικά μετάλλια στην τελετή του Κρεμλίνου ήταν επίσης ο ποιητής Αντρέι Βαζνεσένσκι, ο μαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ, ο ηθοποιός Αλεξέι Μπατάλοφ, ο σκηνοθέτης Καρέν Σαχναζάροφ, ο σχεδιαστής μόδας Βαλεντίν Γιουντάσκιν και πολλοί άλλοι επιφανείς Ρώσοι επιστήμονες, καλλιτέχνες και κοινωνικοί παράγοντες.

 

Ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρή) Γιουρτσίχιν , με ρίζες από τον ιστορικό Πόντο, 

γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας. Έχει σπουδάσει μηχανικός με ειδίκευση σε διαστημικά οχήματα και έχει Ph.D στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ολοκλήρωσε την βασική εκπαίδευση των κοσμοναυτών από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι τον Νοέμβριο του 1999 και μετά πέρασε την ειδική εκπαίδευση των κοσμοναυτών για το διαστημικό πρόγραμμα του ISS.

 Είναι παντρεμένος με την Λαρίσα Ανατόλιεβνα, με την οποία έχουν δύο κόρες, την 13χρονη Ντάσα και την 5χρονη Ελενίτσα.

Το 2004 τιμήθηκε με το παράσημο της «Φιλίας των λαών»  και τον τιμητικό τίτλο «πιλότος-κοσμοναύτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας» από τον πρόεδρο Πούτιν, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας των Κοσμοναυτών» και 43ης επετείου της πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961, στα βήματα του οποίου από μικρό παιδί ονειρευόταν να βαδίσει. Το όνειρό του αυτό το έκανε πραγματικότητα.

Τώρα ονειρεύεται την ημέρα που η Ελλάδα θα αποκτήσει διαστημικό πρόγραμμα και θα συμβάλει ο ίδιος στην ανάπτυξή του.

Πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr ,pontos, πηγή; Newsroom ΔΟΛ

.