«Ζωή Σημαίνει Συμμετοχή»

24 Δεκεμβρίου 2008

 Έκθεση 45 Έργων Τέχνης των Διδασκόντων της ΑΣΚΤ στο «Σπίτι της Αλκυόνης» 

Οι κάτοικοι της Ναυπάκτου και της γύρω περιοχής –αλλά και οι επισκέπτες των εορτών- έχουν την ευκαιρία να δουν μια πολύ σημαντική Έκθεση 45 Έργων Τέχνης των Διδασκόντων της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, η οποία φιλοξενείται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2009 στο «Σπίτι της Αλκυόνης», οδός Πλαστήρα 9. Ώρες Εκθέσεως καθημερινά 10.00–12.00 πμ και 6.00-8.00 μμ, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έκθεση αυτή άνοιξε και τις πύλες του «Σπιτιού της Αλκυόνης», ένα νεοκλασικό οίκημα στη Ναύπακτο που παραχωρήθηκε στο Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΗ από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

 Η ΑΛΚΥΟΝΗ, σύλλογος που έχει πρωτεύοντα στόχο την υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες (παιδιών – ενηλίκων) και των οικογενειών τους, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία, έκλεισε ήδη πέντε χρόνια δημιουργικής ζωής και προσφοράς.

Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2003, με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση της οικογένειας που έχει άτομο με αναπηρία, καθώς και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση, απασχόληση, εκπαίδευση, υγεία και δια βίου φροντίδα και προστασία των ΑμεΑ.

Πρόσφατα, χάρις στο Υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Σύλλογος απέκτησε το Σπίτι του: Στο κτίριο θα στεγασθούν, εκτός από την έδρα της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης ανθρώπων με αναπηρίες, θα λειτουργεί δε και ως Ξενώνας Βραχείας Φιλοξενίας όλων των ΑμεΑ της περιοχής.

 Η Έκθεση έργων Τέχνης με την οποία άνοιξε τις πύλες του το «Σπίτι της Αλκυόνης» και τα έργα της οποίας προσφέρθηκαν από τους διδάσκοντες της ΑΣΚΤ, φέρει τον συμβολικό τίτλο «Ζωή Σημαίνει Συμμετοχή».

 Ο Σύλλογος και οι καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία αφ’ ενός στους επισκέπτες της Έκθεσης να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα έργα τέχνης, αφ’ ετέρου στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι οικοδεσπότες, φύλακες και ξεναγοί στη μεγάλη αυτή έκθεση και να συνδεθούν με την κοινότητα και την τέχνη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ζωή σημαίνει συμμετοχή. Επιπλέον, με στόχο την ενεργή σύνδεση του χώρου με την κοινωνία, το «Σπίτι της Αλκυόνης» ξεκινάει και με μια ακόμη σημαντική φιλοδοξία: να λειτουργεί παράλληλα ως ένας χώρος Τέχνης και Πολιτισμού, που θα ασχολείται με την παρουσίαση έργων τέχνης αλλά και φιλοσοφικών ιδεών, με την αξιοποίηση και την συμμετοχή ανθρώπων από το χώρο του Πνεύματος αλλά και της Επιστήμης.

 Το Σπίτι Της Αλκυόνης θα λειτουργήσει στην Ναύπακτο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, καλλιτέχνες και εν γένει δημιουργικούς ανθρώπους που θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, η ΑΛΚΥΟΝΗ είναι από τους πρώτους συλλόγους που θα συμβάλλουν στην επιτυχία της ιδέας για την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων και έργων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Ελλάδα. Παρόμοιοι χώροι υπάρχουν σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Στην Ελλάδα η ιδέα υποστηρίζεται τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη θέρμη και καλύπτει την ανάγκη για την αλληλεγγύη και τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας. Να σταματήσει η κοινωνία να είναι μια σκληρή κοινότητα, να γίνει ανεκτικότερη στη «διαφορά» και να δημιουργηθεί ένα πιο ισότιμο περιβάλλον διαβίωσης. Αντί του αποκλεισμού να επιδιώκεται η συμμετοχή, η συνδημιουργία και η συνύπαρξη.

Ταυτότητα της Έκθεσης «Ζωή Σημαίνει Συμμετοχή» Η υλοποίηση αυτής της Έκθεσης έγινε με τη μορφή συλλογικής χειρονομίας πολλών εικαστικών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον καθηγητή Γιάννη Ψυχοπαίδη, την οποία αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη πρωτίστως ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και στη συνέχεια το ίδιο ζεστά ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Την υλοποίηση και το στήσιμο της έκθεσης ανέλαβε ο Γιάννης Σκαλτσάς, τον συντονισμό η Ελένη Πολυχρονάτου, την υποστήριξη η Ερατώ Χατζησάββα και την ευθύνη της έκθεσης η Σοφία Σιδηροπούλου.

 Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα έξοχο μάθημα ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού.

 Στην Έκθεση συμμετέχουν έργα των: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΑΡΦΑΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΒΙΔΑΛΗ ΛΕΩΝΗ, ΒΛΑΣΤΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΟΥΤΣΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΓΕΝΝΗΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΓΟΥΡΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΖΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΩΤΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΛΑΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΜΑΡΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΕΛΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ ΖΑΦΟΣ, ΠΑΤΡΑΣΚΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΣΑΛΛΑ ΤΙΤΙΚΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΜΑΝΘΟΣ, ΣΙΑΜΚΟΥΡΗ ΜΑΓΔΑ, ΣΚΑΛΤΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, ΣΧΟΙΝΑ ΜΑΙΡΗ, ΤΖΑΚΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΑΛΑΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΤΣΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΧΑΝΔΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΕΡΑΤΩ, ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

 Τα εγκαίνια του «Σπιτιού της ΑΛΚΥΟΝΗΣ» -και της Έκθεσης- τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, παρουσία του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Επαμεινώνδα Φαρμάκη και του Πρύτανη της Ανώτατης Σχολή Καλών Τεχνών κ. Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη.

Παραβρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης, ο πρώην βουλευτής, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη κ. Κατσούλης Παναγιώτης, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου κ. Θ. Παπαθανάσης, Πυλήνης κ. Γ. Μπουλλές, Ευπαλίου κ. Αν. Παγώνης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας κ. Μπίρμπας Θεόδωρος (Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης), ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ κ. Χαροκόπος Αντώνης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

 Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ απέκτησε το πρώτο έργο δωρεά του καλλιτέχνη κ. Γεωργίου Λάππα. Το έργο, που είναι γλυπτό, παριστάνει έναν άγγελο και φιλοτεχνήθηκε ειδικά για τα παιδιά του Συλλόγου.

 ΑΛΚΥΟΝΗ,Β. Πλαστήρα 9, Ναύπακτος 30300 

τηλ:26340-27.313, 6944-411178 Δρ. Ελένη Πολυχρονάτου, εικαστικός,Πρόεδρος Συλλ.

.