Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

30 Δεκεμβρίου 2008

http://filasteen.files.wordpress.com/2007/05/palichild.jpgΟργή και θρήνος στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή επίθεση με απολογισμό πάνω από 345 νεκρούς και 1600 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση. Το Ισραήλ κήρυξε την περιοχή των συνόρων του με την Λωρίδα της Γάζας “κλειστή στρατιωτική ζώνη”, επικαλούμενο τον κίνδυνο εκτόξευσης παλαιστινιακών πυραύλων ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του”.

 Η “παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ’ αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου”, δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας, τόνισε. Η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς. “Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη στιγμή που θα αναγκαστεί να δράσει, αλλά αυτή η στιγμή έφθασε. Θα εξαντλήσουμε (τον χρόνο) προκειμένου να επέλθει η αλλαγή στην εξίσωση”, δήλωσε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Κνεσέτ- του ισραηλινού κοινοβουλίου- στην Ιερουσαλήμ.

Την άμεση δράση των ηγετών όλου του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των αραβικών χωρών για την λήξη των βιαιοτήτων στην Γάζα, ζήτησε για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή “απαράδεκτη”.

“Η δράση ηγετών δεν είναι αρκετή. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αρχίσει ο διάλογος”, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να εξαγγείλουν άμεσα την κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος. ”

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι οι συνέπειες που θα έχουν οι εχθροπραξίες στα παιδιά, τα οποία αποτελούν περισσότερο από το μισό του πληθυσμού”, τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών που θα λάβει χώρα εκτάκτως την Τετάρτη με σκοπό την εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής θέσης σχετικά με το ζήτημα της Γάζας, ο Μπαν Γκι- Μουν τους κάλεσε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά για θέσουν τέλος στις εχθροπραξίες. “Οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ ενεργεί για την υπεράσπιση των εδαφών του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, υπερασπιζόμενος τις επιδρομές των Ισραηλινών, καθώς τις θεωρεί απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς. “Για να σταματήσει η βία, η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να ρίχνει ρουκέτες στο Ισραήλ και να συμφωνήσει να σεβαστεί μια διαρκή κατάπαυση του πυρός”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. “Αυτό αποτελεί έναν στόχο για τον οποίο χρειάζεται να εργαστούν όλες οι πλευρές. Οι ΗΠΑ εργάζονται γι’αυτό”, είπε.

 “Παραμένουμε ανήσυχοι για τον λαό της Γάζας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ζητούμε από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιτρέψουν την παροχή τροφίμων και φαρμάκων”, πρόσθεσε ο Γκόρντον Τζόντρου. Η απερχόμενη αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γρμαματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν και διάφορους ηγέτες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως ανακοινώθηκε από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ -η χώρα του έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ως την Πέμπτη- κάνει προσπάθειες ώστε να κηρυχθεί μία “ανθρωπιστικού χαρακτήρα” εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και η ιατρική βοήθεια να μπορέσει να φθάσει στους αμάχους, ανέφερε αργά σήμερα στο Παρίσι μία καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Κουσνέρ όλη τη σημερινή ημέρα είχε έναν “κύκλο” τηλεφωνικών επαφών, που περιέλαβε αριθμό ευρωπαίων συναδέλφων του, αλλά και τους συναδέλφους του στη Μέση Ανατολή.

Η γαλλική διπλωματία κατέστησε ήδη σαφές ότι, “δεσμεύεται να είναι έτοιμη” να στείλει “και πρόσθετη επείγουσα βοήθεια” στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στον πληθυσμό στη Γάζα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σφοδρότερη βία για πολλές δεκαετίες, κάτι όμως που -σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό (υπάρχει δυνατότητα κι από την πλευρά της Αιγύπτου)- συναρτάται από την στάση, που θα διαμορφώσουν για το θέμα οι αρχές του Ισραήλ.

Η Γερμανία εξέφρασε την υποστήριξή της προς το Ισραήλ για τη στρατιωτική δράση εναντίον της Γάζας, λέγοντας ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες της από τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Τόμας Στεγκ, υπεύθυνη για τη σημερινή κρίση είναι η Χαμάς, η οποία επέλεξε να θέσει τέλος στην εξάμηνη εκεχειρία με το Ισραήλ συνεχίζοντας τη ρίψη πυραύλων. “Το Ισραήλ έχει νόμιμο δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες και το έδαφός του”, δήλωσε ο κ. Στεγκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο, καλώντας τη Χαμάς να σταματήσει άμεσα τη δράση της, ούτως ώστε και το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές.

Σύμφωνα πάντα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στοχεύουν αποκλειστικά σε τρομοκρατικούς στόχους και όχι στους κατοίκους της Γάζας, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία τους την Κυριακή το βράδυ. Η κ. Μέρκελ πάντως κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να λάβει μέτρα ούτως ώστε να αποφευχθούν απώλειες αθώων πολιτών και να επιτρέψει την διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Στον αντίποδα, η Ιορδανία καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ το κοινοβούλιο της χώρας απειλεί να “αναθεωρήσει” τις σχέσεις του με το Ισραήλ, εάν αυτό εξακολουθήσει τη στρατιωτική δράση εναντίον της Γάζας. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με το εβραϊκό κράτος.

Την ίδια στάση κρατά και το Μπαγκλαντές, η κυβέρνηση του οποίου κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιδρομές, εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή. Παράλληλα, η Ινδονησία ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εκδώσει απόφαση, η οποία θα απαιτεί τη διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων και ανακοίνωσε την αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς τους Παλαιστινίους. Στόχος της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι να πέσει το καθεστώς της ισλαμιστικής οργάνωσης της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο “10”.

“Στόχος της επιχείρησής μας είναι να ρίξουμε το καθεστώς της Χαμάς” δήλωσε ο κ. Ραμόν, δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής κυβέρνησης και μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας. “Θα σταματήσουμε αμέσως το πυρ εάν κάποιος αναλάβει την ευθύνη αυτής της κυβέρνησης της Γάζας, οποιοσδήποτε εκτός από τη Χαμάς”, τόνισε ο κ. Ραμόν. “Είμαστε υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς” επέμεινε ο ισραηλινός αξιωματούχος. “Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή ο ισραηλινός στρατός είναι να αποτρέψει τη Χαμάς να ελέγχει την περιοχή” κατέληξε ο κ. Ραμόν.

 Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σεΐχης Χασάν Νασράλα δήλωσε  ότι συμπαρίσταται στο κάλεσμα της ηγεσίας της Χαμάς προς τους Παλαιστίνιους, να ξεκινήσει η τρίτη “Ιντιφάντα”. “Ενώνω την φωνή μου με τους Παλαιστίνιους ηγέτες, να ξεκινήσει η τρίτη Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ” τόνισε ο σεΐχης Νασράλα που εμφανίστηκε από μία γιγαντο-οθόνη στο χώρο συγκέντρωσης -ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο- δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στα νότια περίχωρα της Βηρυτού, σε ένδειξη υποστήριξης για τα δεινά των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. “Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνη” (…) “ο λαός της δεν είναι μόνος”.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Την ανησυχία της για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην Ατυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Ντ. Μπακογιάννη

Στο Παρίσι μεταβαίνει την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να μετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο το συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στις 18.30 (τοπική ώρα) με πρώτο στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία της κας Μπακογιάννη με το Γάλλο ομόλογό της και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Η κα Μπακογιάννη συμφώνησε με τον κ. Μούσα ότι είναι αδήριτη ανάγκη ο άμεσος τερματισμός της βίας.

Τηλεφωνικές επαφές Γ. Παπανδρέου Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΣΔ για τις δραματικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή. Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την Μ. Ανατολή κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, καθώς και με τους συμπροέδρους της Επιτροπής της ΣΔ για την Μ. Ανατολή, Γιόνας Γκάρ Στόρε, υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, και Πιέρο Φασίνο. Ο κ. Παπανδρέου και οι συνομιλητές του διερεύνησαν διεξοδικά τόσο τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της ΣΔ στην κρίση ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας, όσο και τις αντίστοιχες δυνατότητες παρέμβασης προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό διάλογο.

Οι επαφές του κ. Παπανδρέου με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσσα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Συνδέσμου.

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα. “Τώρα είναι η ώρα,με καθαρές τοποθετήσεις και χωρίς μισόλογα,να φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας,να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και άμεσα να μπει στο τραπέζι η επίλυση του Παλαιστινιακού,ενός προβλήματος που εκκρεμεί 60 χρόνια, για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους,κανονικού κράτους και όχι μισοκράτους, όπως σκέφτονται οι ΗΠΑ και άλλοι, ενός κράτους που θα είναι στα εδάφη του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι “κανέναν, κανένα κράτος, κανένα γειτονικό λαό δεν απειλούν οι Παλαιστίνιοι.Αντίθετα, χρόνια τώρα, ζουν κάτω από απειλές, από φτώχεια, από αποκλεισμό,εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής.Και είναι πραγματικά το μοναδικό κράτος που βρίσκεται υπό κατοχή και δεν έχει αναγνωριστεί ως κράτος. Ακόμα και το Ιράκ αναγνωρίζεται ότι έχει κρατική υπόσταση”. “Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με όλους τους τρόπους και τα μέσα. Πραγματικά,δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ότι γιορτάζει το πέρασμα στο 2009 και η Γάζα να δέχεται μία τέτοια φρικιαστική επίθεση”, πρόσθεσε.

 Συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία στην Αμερικανική και Ισραηλινή πρεσβεία, για τις εξελίξεις στη Γάζα, πραγματοποίησε το ΚΚΕ, ενώ την ίδια ώρα αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ είχαν οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Με την παρουσία της γγ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα επικεφαλής μελών του ΠΓ, εκατοντάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό ζητώντας παράλληλα την καταδίκη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα.

 Έξω από την αμερικανική πρεσβεία οι διαδηλωτές έκαψαν δύο σημαίες της χώρας φωνάζοντας «Είτε με Ομπάμα είτε με τον Μπους οι Αμερικανοί σκοτώνουν τους λαούς».

Λίγο νωρίτερα, οι διαδηλωτές από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, επέδωσαν το ψήφισμά τους στον επικεφαλής της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που περιφρουρούσε την πρεσβεία προκειμένου να επιδοθεί στον πρέσβη.

.