«Ο Υμπύ και η επιτροπή της Αλήθειας»

16 Απριλίου 2009

Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της Νοτιοαφρικανής συγγραφέως Jane Taylor

«Ο Υμπύ και η επιτροπή της Αλήθειας»

στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης από 22 έως 26 Απριλίου 2009.

Το έργο μεταφέρει τον διάσημο θεατρικό ήρωα του Alfred Jarry «Βασιλιά Υμπύ» στη Νότιο Αφρική του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ, αντιπαραθέτοντας το γκροτέσκο-γελοιογραφικό ύφος ενός άπληστου εξουσιαστή με τις αυθεντικές μαρτυρίες θυμάτων του καθεστώτος παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κωμωδία μετατρέπεται, με τον τρόπο αυτόν, σε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο σάτιρας των ανθρώπων και των μηχανισμών της εκάστοτε εξουσίας.

Οι νέες μορφές ρατσισμού, η πρόσφατη σφαγή στη Γάζα, ο πόλεμος στο Ιράκ και οι δεκάδες εστίες εμφυλίων πολέμων στον πλανήτη μαρτυρούν πως, ως άλλοι Υμπύ, συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από αρρωστημένες ιδεολογίες.

Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από την πεποίθηση που θέλει τη βία και το πάθος για εξουσία και χρήμα συνώνυμα της φύσης του ανθρώπου. Η τέχνη του θεάτρου δεν μπορεί να δώσει λύσεις, μπορεί όμως να θέσει ερωτήματα και να αφυπνίσει το αίσθημα αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

Η παράσταση χρησιμοποιεί τους κώδικες του κόμικ, την τεχνοτροπία του video art και του animation μέσα από μία «πειραγμένη» εικαστική αντίληψη. Θέατρο Απόλλων, 22-26 Απριλίου 2009, ώρα: 21:00

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου

Μετάφραση : Θεατρική Εταιρεία Πόλις

Σκηνικά, κοστούμια: Clare Bracewell

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου

Video, animation: Μικαέλα Λιακατά

Κινηματογράφηση: Γιάννης Λεοντάρης

Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Κλαπάκης

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Δημήτρης Βέργαδος, Κωσταντής Μιζάρας, Νικολέτα Ξεναρίου

Η επταετής δραστηριότητα της ομάδας περιλαμβάνει 11 παραγωγές για την Ερμούπολη της Σύρου. Από αυτές, οι έξι έχουν παρουσιαστεί αποκλειστικά στη Σύρο, ενώ οι υπόλοιπες πέντε έχουν παρουσιαστεί και στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Για το σύνολο του έργου της η ομάδα βραβεύτηκε το 2008 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών Ελλάδος.

Θεατρική Εταιρεία Πόλι

Θεατρική Εταιρεία Πόλις Αγίων Αναργύρων 16 Ερμούπολη Σύροςς

Τηλ. επικοινωνίας:  6974 316 537 – 6978 638 355

.