Ταξίδι στην Σερβία

22 Απριλίου 2009

nomos.jpgΠραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσ/νίκης (Δ.Σ.Θ). Πριν από το ταξίδι το Δ.Σ.Θ συνεδρίασε με τα μέλη του, για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Δυστυχώς δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις για τον προορισμό της συγκεκριμένης χώρας. Και συγκεκριμένα ένα μέλος διαμαρτυρήθηκε έντονα λέγοντας “….γιατί να πάμε στον Μιλόσεβιτς….”, δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει, καθώς παρενέβησαν σχεδόν σύσσωμα τα μέλη κατηγορώντας τον συνάδελφο “ότι είναι ανεπίτρεπτο να φέρεται ρατσιστικά απέναντι σ΄ έναν λαό που πέρασε πολλά από την νέα τάξη πραγμάτων, όπως είναι η Σερβία….”

Ο διαμαρτυρόμενος δικηγόρος είναι γνωστό ότι υποστηρίζει το Αλβανικό λόμπι, και τον Σέρβικό λαό ούτε ζωγραφιστό δεν θέλει να δει. Εν πάσει περιπτώσει είναι δικαίωμα του να διαφωνεί, ή να συμφωνεί, στην Ελεύθερη Δημοκρατία μας, με επιχειρήματα  όμως ,όπως αρμόζει σε έναν νομικό επιστήμονα, και όχι να προκαλεί, και να προσβάλλει έναν ολόκληρο λαό.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τις ημέρες του Πάσχα, όπου τα μέλη του ΔΣΘ συνδύασαν διακοπές με μια ενδιαφέρουσα εργασία, καθώς στο Βελιγράδι όπου ήταν και ο προορισμός τους, πραγματοποιήθηκε συνέδριο με πρωτοβουλία και κονδύλια της Ε. Ένωσης, και με θέμα “ Μεσολάβηση νομικών υποθέσεων με διαιτητικό χαρακτήρα ,κυρίως τις υποθέσεις του ιδιωτικού δικαίου,μεταξύ πολίτη, ή εταιρειών για οικονομικές διαφορές, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τα δικαστήρια οι υποθέσεις, αλλά θα λειτουργεί η νέα αυτή διαδικασία του διαιτητικού χαρακτήρα, από δικηγόρους ανεξάρτητους της υποθέσεως των δύο πλευρών, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να τους συμφιλιώνουν, και να τους λύουν τις διαφορές τους, χωρίς να μπλέκονται στα γρανάζια των δικαστηρίων”.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ε. Ένωσης έδινε το δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους των Βαλκανίων, αλλά και της υπόλοιπhς Ευρώπης, παράλληλα από το συνέδριο παρέχονταν σε κάθε συμμετέχοντα διαβεβαιώσεις σύμφωνα με τις οποίες έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει την νέα διαδικασία “διαιτητικών υποθέσεων”.

Ένα πάρα πολύ χρήσιμο ταξίδι που όμως ορισμένοι δικηγόροι είδαν ως Βαλκανιοποίηση το όλοι θέμα, το ζύγισαν με ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, και όχι για τον συγκεκριμένο σκοπό του συνεδρίου που θα τους είναι χρήσιμος, ανοίγοντας έτσι τις δουλειές τους και σε άλλους ορίζοντες.

.