«Δεν θα γίνει σκυλάδικο»

28 Ιουνίου 2009

Κόπηκαν από το Ηρώδειο τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες

piratia.jpgpiratia.jpgΛίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Ηρώδειο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  (ΚΑΣ) απέρριψε τις αιτήσεις τεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών να εμφανιστούν στο αρχαίο θέατρο: του Γιάννη Πάριου, του Δημήτρη Μητροπάνου, του Κώστα Χατζή και της Αννας Βίσση.

Το ΚΑΣ «έκοψε» τους τέσσερις καλλιτέχνες χωρίς να έχει θεσπίσει κριτήρια ποιοι καλλιτέχνες μπορούν και ποιοι όχι να εμφανίζονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Το γιατί «κόπηκαν» απαντάται στη φράση «για α νμη μετατραπεί το Ηρώδειο σε σκυλάδικο» που ακούστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το ΚΑΣ ενέκρινε, πάντως, τις περισσότερες από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εκτός του προγράμματος του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Όσο για τους τέσσερις καλλιτέχνες, το ΚΑΣ επιφυλάχθηκε να τους προσκαλέσει «για να εκθέσουν τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να εμφανιστούν στο Ηρώδειο» και κατόπιν να αποφανθεί.

Δήλωση Δαμανάκη

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ: «Οι τελευταίες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την παραχώρηση ή μη του Ηρωδείου για συναυλίες καλλιτεχνών αναδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα σαφών κανόνων, κριτηρίων και προϋποθέσεων. Οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποιεί και το μνημείο αυτό κατά το δοκούν για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. » Αυτή η κατάσταση της σκόπιμης ασάφειας και της ευχέρειας της οποιαδήποτε αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας να αποφασίζει με τα δικά της κριτήρια, αισθητικά ή άλλα, σε ποιους -εκτός του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών- θα εγκριθεί η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Ωδείο του Ηρώδου ή σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία πρέπει να τερματισθεί οριστικά. »

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ να επιδείξουν την απαιτούμενη αντικειμενικότητα, σοβαρότητα και ευαισθησία για το θέμα, με πρώτο στόχο την καλή διατήρηση και συντήρηση του εμβληματικού αρχαίου Ωδείου.

Συγκεκριμένα:

» Να ανακοινώσουν για πότε και πως προγραμματίζουν την αναγκαία αναστήλωση του μνημείου και με ποιους πόρους.

» Να γνωστοποιήσουν στη βάση επιστημονικών εκτιμήσεων πόσες εκδηλώσεις είναι σε θέση το Ηρώδειο να αντέξει κάθε περίοδο χωρίς να επιβαρύνεται η κατάσταση του μνημείου.

» Να θεσπίσουν σε αυτή τη βάση αντικειμενικά κριτήρια και όρους παραχώρησης του Ηρωδείου σε τρίτους καθώς και τον αριθμό των ημερών που θα παραχωρείται στο Φεστιβάλ Αθηνών.

» – Να ανακοινώσουν το αντίτιμο έναντι του οποίου θα γίνονται οι παραχωρήσεις σε τρίτους, ώστε και όσοι αξιοποιούν το Αρχαίο Ωδείο για εκδηλώσεις και καλλιτεχνικούς ή άλλους σκοπούς να συμβάλλουν οικονομικά και ουσιαστικά στην αναστύλωση και καλή διατήρησή του»/ Newsroom ΔΟΛ

To ίδιο σκηνικό συμβαίνει και για το “Φρούριο” της Κέρκυρας απ όπου κόπηκαν για το φετινό καλοκαίρι οι συναυλίες των καλλιτέχνων Γιάννη Πλούταρχου, Μιχάλη Χατζηγιάννη. /ell-fenomeno

.