H Ντόρα Μπακογιάννη προεδρεύει στην άτυπη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα

26 Ιουνίου 2009

Η Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί  σήμερα Παρασκευή (26/06) για την Τεργέστη όπου θα πάρει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας του G8  (ΗΠΑ,Ρωσία,Καναδά,Γαλλία,Γερμανία,Ιταλία,Βρετανία,Ιαπωνία, ενώ μετέχει σε αυτήν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), που οργανώνει η ιταλική προεδρία με τη συμμετοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν,όπου μετέχει με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.

Το Σάββατο 27 Ιουνίου η Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στην Κέρκυρα, το νησί του Ιονίου, που θα είναι για δύο ημέρες το επίκεντρο μεγάλης διεθνούς συζήτησης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργασία, καθώς φιλοξενεί δύο κορυφαίες συναντήσεις.

Την υπό ελληνική προεδρία, Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ (Κυριακή 28/06), καθώς και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (Σάββατο 27/06).

Η διοργάνωση της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στην Κέρκυρα πραγματοποιείται μετά από πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ για το έτος 2009.

Πρόκειται για μια συνάντηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν επί της ουσίας ζητήματα καίρια όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η πολιτική συνεργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ των επισήμων που φιλοξενούνται στην Κέρκυρα συγκαταλέγονται ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ Τζέιμς Στάινμπεργκ , καθώς η Χίλαρυ Κλίντον, δεν θα παραστεί, όπως ήδη ανακοινώθηκε,, εξ αιτίας του ατυχήματος που υπέστη πριν μερικές εβδομάδες, Υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επίτροπος αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ένωσης κ.Φερέρο-Βάλντνερ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης, κ.Σολάνα, η ηγεσία του ΟΑΣΕ.

Η κ. Μπακογιάννη όμως θα συναντήσει στην Κέρκυρα για πρώτη φορά και με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου και στο περιθώριο της συνόδου θα συζητήσει μαζί του για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Όπως η ίδια η κ. Μπακογιάννη δήλωσε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο Ρώυτερ, πρόκειται να θέσει το θέμα των Τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

«Οι υπερπτήσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και αυτό δεν βοηθά στην βελτίωση της ατμόσφαιρας ανάμεσα στις δύο χώρες και σαν γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ημέρα της συνέντευξης της κ. Μπακογιάννη σημειώθηκαν δύο παραβάσεις και μία παραβίαση του εναέριου Ελληνικού χώρου από δύο σχηματισμούς 14 Τουρκικών αεροσκαφών.

Όσο για το Κυπριακό η Υπουργός επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η επίλυση του είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τουρκία την ίδια.

Συνολικά, στο νησί θα παραβρεθούν περίπου 400 στελέχη των διεθνών αποστολών και περισσότεροι από 300 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Η σημαντική αυτή διοργάνωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την διεθνή προβολή της χώρας μας. Oι διοργανωτές της Συνόδου, έχουν προβλέψει δράσεις τόσο για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων όσο και για την αποτελεσματική προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Ταυτόχρονα, η Σύνοδος φέρει και ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα, καθώς έχει σχεδιαστεί πάνω στη βάση της εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ώστε να πιστοποιηθεί ως κλιματικά ουδέτερη. Η φιλοξενία διεθνών διασκέψεων τέτοιας εμβέλειας έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παρούσα με ρόλο και αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή.

Η άτυπη σύνοδος που γίνεται στην Κέρκυρα, αναδεικνύει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια δραστήρια και αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να έχει θετική συμβολή στα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

*Ο ΟΑΣΕ είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας, με μέλη 56 κράτη της Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Βορείου Αμερικής, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

**Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δημιουργήθηκε το 2002, για να προωθήσει τη διαβούλευση των δύο μερών πάνω στα κυριότερα διεθνή ζητήματα. Είναι από τις ελάχιστες φορές που συγκαλείται εκτός Βρυξελλών και η πρώτη ουσιαστική συνάντηση μετά τις εξελίξεις στη Γεωργία.

Ενημέρωση απ’ τη Φωνή της Αμερικής και  απο το γραφείο της Υπουργού Ντόρα Μπακογιάννη

.