Γιάννης Μαγκριώτης- Συνέντευξη Τύπου

6 Αυγούστου 2009

thessalon3.bmpΓια τα προβλήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

«Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές να ιδιωτικοποιεί το νερό της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ θα ακυρώσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού».

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Παπαστεργίου, με θέμα:

«Τα μεγάλα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή των αναπτυξιακών και συγκοινωνιακών υποδομών της Θεσσαλονίκης», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς και το Καλοκαίρι την δουλειά μας συνολικά ως ΠΑΣΟΚ και εμείς ειδικότερα ως Τομέας Δημοσίων Έργων.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκα την Θράκη, μια περιφέρεια που βρέθηκε και πάλι τα τελευταία χρόνια στην γκρίζα ζώνη της ανάπτυξης, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των δημόσιων υποδομών.

Το προηγούμενο διήμερο ήμουν στην Αθήνα και στον Πειραιά, όπου διαπιστώσαμε πως τα έργα για τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, η δε δημοπράτηση για την επέκταση της γραμμής από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά, μετά την ανεξήγητη ακύρωση της πρώτης δημοπράτησης και τις μεγάλες καθυστερήσεις και πάλι καρκινοβατεί.

Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα προβλήματα, εξαγγέλει επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ στην Αττική για τα επόμενα 30 χρόνια, χωρίς φυσικά στοιχειώδεις μελέτες και χωρίς διασφαλισμένη την χρηματοδότησή τους.

Είναι τραγικό ο κ. Σουφλιάς ειδικά για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην δημοπράτηση του έργου: «Επέκταση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά», να επιρρίπτει τις ευθύνες στον Νομάρχη Πειραιά κ. Μίχα. Η απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας στην περίπτωση αυτή, ίσως αποκαλύπτει και την επιλογή της κυβέρνησης για τους λίγους μήνες που θα παραμείνει στην εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ στην ΔΕΘ φέτος, με τον Πρόεδρό του θα παρουσιάσει τις βασικές επιλογές της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του για να βγει η χώρα από την κρίση. Οι προτάσεις αυτές θα είναι εξειδίκευση των στρατηγικών στόχων που διατύπωσε στα περσινά εγκαίνια της ΔΕΘ ο Πρόεδρός μας και οι οποίες αποτέλεσαν την αρχή της μεγάλης πολιτικής ανατροπής.

Ανάλογες προτάσεις θα διατυπώσουμε για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή». Ειδικότερα ο κ. Μαγκριώτης αναφερόμενος στα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα της πόλης τόνισε:

1. ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η τελευταία δημόσια αντιπαράθεση των στελεχών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., που η ίδια η κυβέρνηση όρισε, αποκαλύπτει δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατασκευή του και για τα οποία κυρίως υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

‘Εχει σπαταληθεί το 52% του συμβατικού χρόνου κατασκευής της γραμμής των 9,6 χιλ. και οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν ξεπερνούν το 9% του συνολικού έργου. Χάθηκαν τουλάχιστον 100 εκ. € από το Γ ΚΠΣ και δεν υπάρχουν οι διασφαλισμένοι πόροι για την ολοκλήρωση της πρώτης γραμμής.

Κανείς δεν ξέρει που εναποθέτουν τα μπάζα, που βγάζουν από την διάνοιξη των σηράγγων. Σημειώνω, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, με δημόσια δήλωσή της έχει διευκρινίσει, πως δεν υπάρχει αδειοδότηση για καμία περιοχή του νομού.

Η πόλη επιβαρύνεται κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά, ένα στα τρία μαγαζιά στον άξονα της Εγνατίας έχει κλείσει και πολλές θέσεις απασχόλησης έχουν χαθεί. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε τα δύο χρόνια καθυστέρησης, που ήδη υπάρχουν θα γίνουν πολύ περισσότερα. Τουλάχιστον η κυβέρνηση ας δώσει λύση στο θέμα της εποπτείας της κατασκευής του έργου, γιατί η σημερινή διεύθυνση από την Αθήνα δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, αλλά και υποτιμά το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της πόλης, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην κατασκευή του πιο μεγάλου έργου της χώρας, την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.

2. «ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ»

2,5 χρόνια μετά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή κανένα φως. Ο παραχωρησιούχος και οι κατασκευάστριες εταιρίες τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν στις απολύσεις του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού που είχαν προσλάβει για να προετοιμάσουν την έναρξη κατασκευής του έργου. Η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό της τη λέξη Υποθαλάσσια, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν πρώτη στη λίστα των διακηρύξεων της.

3. Δ.Ε.Θ.

Το ΠΑΣΟΚ παρ’ ότι θεωρεί πως για μικροκομματικούς και προπαγανδιστικούς λόγους η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή για να διερευνήσει τις πιθανές θέσεις μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, εγκαίρως απέστειλε την πρότασή του. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που ανέδειξε, ως καλύτερη επιλογή, μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2002.

Η μελέτη αυτή υπέδειξε ως καταλληλότερη την περιοχή της Σίνδου. Αυτή η πρόταση ενσωματώθηκε στον φάκελο διεκδίκησης της EXPO 2008. Με αυτή την πρόταση πήγε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην αποτυχημένη διεκδίκηση τον Δεκέμβρη του 2004 στο Παρίσι.

Όλοι θυμούνται την δέσμευση του κ. Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2004: «και αν δεν κερδίσουμε την EXPO 2008, οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν, όπως ορίζονται στον φάκελο της διεκδίκησης».

Είναι γεγονός, πως κάτω από την λυσσώδη αντίδραση των τοπικών παραγόντων της Ν.Δ. και ειδικότερα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής ξέχασε την δέσμευσή του αυτή. Την ξαναθυμήθηκε στα περσινά εγκαίνια της ΔΕΘ, ανακοινώνοντας την επιθυμία του να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ.

Μετά από 6 μήνες έφτιαξαν μια επιτροπή, όπου συμμετέχουν αποκλειστικά αξιωματούχοι της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης. Η επιτροπή αυτή συγκέντρωσε τις προτάσεις που εδώ και 20 χρόνια ακούγονται και η οποία όπως ανακοίνωσε θα τις διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό και εκείνος θα αποφασίσει.

Η όλη μεθόδευση και εξέλιξη είναι απολύτως απαξιωτική για την ΔΕΘ, γιατί στα 5 χρόνια κατασκευάστηκαν και λειτουργούν 5 νέα ιδιωτικά εκθεσιακά κέντρα στην Αττική. Είναι υποτιμητική για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς, για όλους τους Βορειοελλαδίτες, γιατί μας εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό σαν να τραβάει λαχνό, το νούμερο του οποίου θα δείξει τον τόπο μετεγκατάστασης της ΔΕΘ.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται πως όποια και αν είναι η απόφαση της κυβέρνησης, εάν υπάρξει τελικά απόφαση, θα κατασκευάσει με ταχύτατους ρυθμούς, το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο. Δεσμεύεται να το κατασκευάσει με δημόσια δαπάνη και όχι με την επιλογή της παραχώρησης σε ιδιώτες, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Άλλωστε οι ιδιώτες εάν θέλουν να κατασκευάσουν εκθεσιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, είναι ελεύθεροι να το κατασκευάσουν. Το κρατικό οικόπεδο περιμένουν και την κρατική επιδότηση. Ένα εκθεσιακό κέντρο όμως που θα κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει ακριβές υπηρεσίες και δεν θα είναι ανταγωνιστικές.

4. ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Αφού χάθηκαν τα 35 εκ. € από το Γ ΚΠΣ. Αφού σπαταλούν εδώ και δύο χρόνια 1 εκ. € για τα έξοδα ενός Δ.Σ που οι ίδιοι διόρισαν και τίποτα δεν κάνει. Αφού ακόμα δεν έχουν χωροθετήσει την περιοχή της Ζ.Κ. και ούτε έχουν προσδιορίσει τα επενδυτικά κίνητρα. Αφού δεν έχουν δεσμεύσει ούτε ένα ευρώ στο Δ ΚΠΣ για την Ζ.Κ. όπως έλεγαν ότι θα κάνουν τα προηγούμενα χρόνια. Δειλά – δειλά αρχίζουν και ανακοινώνουν πως η Ζ.Κ. δεν θα είναι δημόσια υποδομή, αλλά θα δοθεί και αυτή σε ιδιώτες.

Σε μια τέτοια επιλογή μπορούν να μας πουν, ποιο θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα για να επενδύσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καινοτομίας και τεχνολογίας στην ιδιωτική Ζώνη Καινοτομίας, στην οποία θα πρέπει συνεχώς να πληρώνουν;

5. ΕΛΒΟ

Τώρα αποκαλύπτεται η επιλογή που είχαν για την ΕΛΒΟ. Όπως έκλεισαν τόσα εργοστάσια στη Θεσσαλονίκη έτσι και αυτό πλέον μετρά ημέρες. Το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει τον Σεπτέμβριο με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου ημερίδα με θέμα: «Αποβιομηχάνιση στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή – Ανεργία».

Στο επίκεντρο αυτής της ημερίδας θα είναι η ΕΛΒΟ και άλλες μεταποιητικές μονάδες, οι οποίες έκλεισαν ή είναι το δρόμο του λουκέτου. 6. ΕΥΑΘ Αυτό που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση με το νερό της Θεσσαλονίκης είναι αδιανόητο. Είναι η πιο ακραία εκδήλωση της νεοφιλελεύθερης ιδελογίας της. Δεν είναι δυνατόν να πουλάς το νερό της πόλης.

Δεν είναι δυνατόν να δίνεις σε ιδιωτικά ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά σχήματα τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, που συνεχώς συρρικνώνεται, όπως είναι το νερό. Στην περίπτωση αυτή ούτε καν υπάρχει η δικαιολογία του ανταγωνισμού, γιατί αυτός δεν θα υπάρχει. Θα υπάρχει μόνο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.

Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα είναι οδυνηρές.

Το ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς ανταγωνισμό είναι αυτονόητο πως θα ενδιαφέρεται:

α) για την απόσβεση του κεφαλαίου που θα επενδύσει

β) για το εύλογο κέρδος του με βάση την επένδυσή του. Το γεγονός και μόνο αυτό θα επιφέρει συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων. Καλούμε την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την αποχώρησή της από την κυβερνητική εξουσία, να μην προκαλέσει μη αντιστρεπτές βλάβες στη Θεσσαλονίκη και στους Θεσσαλονικείς.

Την καλούμε να σταματήσει την διαδικασία της εξπρές ιδιωτικοποίησης. Την καλούμε να καταθέσει στο Κοινοβούλιο και στους φορείς της πόλης πριν την δημοπράτηση τους όρους της ιδιωτικοποίησης.

Δεν είναι ατομική τους περιουσία το νερό της πόλης. Δεν μπορούν να το πουλάνε «ως γουρούνι στο σακί». Το ΠΑΣΟΚ μόλις γίνει κυβέρνηση θα σταματήσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Θα επενδύσει στην ανανέωση και ανάπτυξη του δικτύου της και στην ένταξη νέων περιοχών.

Τέλος υπάρχουν δύο ερωτήματα ακόμη, για την δική τους λογική της ιδιωτικοποίησης του νερού:

α) Γιατί η κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποίησε την ΕΥΔΑΠ που είναι και πιο μεγάλη και σίγουρα θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επιλέγει τη Θεσσαλονίκη;

β) Γιατί δεν μιλούν οι παράγοντες της Ν.Δ. είτε είναι στην Αυτοδιοίκηση, είτε στο Κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού; Συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης την οποία προσυπογράφει ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καλαφάτης;

Υπήρχε σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Παπαγεωργόπουλου, του κ. Ψωμιάδη και των άλλων υποψήφιων της Ν.Δ η ιδιωτικοποίηση του νερού; Είχαν ακούσει ποτέ οι Θεσσαλονικείς από τους Βουλευτές της Ν.Δ. να δηλώνουν πως αν γίνουν κυβέρνηση, θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό τους;

Στις εκλογές στις 7 του Ιούνη η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη πήρε 28%.

Είμαι βέβαιος, πως και η πλειοψηφία του 28% δεν συμφωνεί με αυτή την επιλογή της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα σε αναπτυξιακό κώμα και η ελπίδα της ανατροπής..»

.