Για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσ/νίκη

21 Αυγούστου 2009

Γιάννης Μαγκριώτης Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης –ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά

2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. Σ. Καλαφάτη

Θέμα: Επικίνδυνες ακόμη και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη. Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη.

Κύριοι Υπουργοί,

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη και ειδικότερα η Βορειοδυτική της πλευρά είναι ανοχύρωτη ακόμα και στα ξαφνικά ολιγόλεπτα μπουρίνια. Το πρόσφατο μπουρίνι στις 15-08-09 έδειξε το μέγεθος των ελλείψεων στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, καθώς και πάλι προκλήθηκαν ζημιές σε δημόσιες υποδομές και νοικοκυριά και πλημμύρισαν περιοχές, μεταξύ αυτών και η περιφερειακή οδός από την Ευκαρπία μέχρι την αερογέφυρα της Σταυρούπολης.

Οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων: Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Ε.Υ.Α.Θ, για τον μη έγκαιρο καθαρισμό των φρεατίων, είναι προφανείς.

Οι αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και η ελλιπής συνεργασία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ με την Ε.Υ.Α.Θ για τον καθαρισμό των φρεατίων, δεν επιτρέπει τον σωστό προγραμματισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης παραμένει εδώ και χρόνια το ζητούμενο, για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών της, καθώς πολλά από τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Επειδή είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να διασφαλίσει πόρους για την μελέτη και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων.

Επειδή πρέπει να συντάξει ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αντιπλημμυρικών έργων κατασκευάζεται με αργούς ρυθμούς. Επειδή επείγει ο έγκαιρος καθαρισμός των φρεατίων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να επισπευστεί η ολοκλήρωση της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μείζονος Θεσσαλονίκης;

2. Πότε θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες μελέτες στις περιοχές, όπου ακόμη δεν έχει μελετηθεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων.

3. Πότε θα προχωρήσετε στον καθαρισμό των φρεατίων;

4. Τι προτίθεστε να κάνετε για την έγκαιρη και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από το μπουρίνι. Αθήνα, 18-08-09 Ο Ερωτών Βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης

.