Ποιοι είναι αυτοί που θα μας δικάσουν;;

17 Αυγούστου 2009

hammer5.gifΙδού το ερώτημα, για το τι μέλλει γενέσθαι στην δικαιοσύνη.

Πως θα λειτουργεί, κυρίως με ποια κριτήρια, εκτός από τις γνώσεις που θα έχουν οι εισερχόμενοι στην σχολή δικαστών. Αυτό είναι μια απορία των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις ευρύτερης περιοχής της Ελλάδος, στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Η απορία παραμένει ως προς τους νέους αυτούς δικηγόρους , που είναι εντελώς άπειροι. Δεν είναι εκπαιδευμένοι περί των νόμων, και του νομικού κώδικα.

Δεν έχουν περάσει τουλάχιστον πάνω από μια πενταετία από την θεωρία στην εξάσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου, και βέβαια χωρίς να έχουν την γενική παιδεία περί δικαιοσύνης, και των νόμων.

Τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει μια σύγχρονη δικονομική διαδικασία;;

Πρώτον,τουλάχιστον πέντε χρόνια να είναι ενεργοί δικηγόροι.

Δεύτερον, εξέταση και εισαγωγή,.

Τρίτον, μετά την αποφοίτηση τους από την σχολή δικαστών , να εκλέγονται από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται από δικαστικούς, δικηγόρος και κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε να κρίνονται αν είναι άξιοι να γίνουν δικαστικοί.

Τέταρτον, να αλλάξει η λειτουργία κυρίως της σχολής δικαστών. Να υπάρξει κριτήριο στους εισερχομένους υποψήφιους δικαστές.

Πέμπτον, η γενική εξέταση από την σχολή δικαστών να γίνεται στην Θεσσαλονίκη, και όχι στην Αθήνα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Έκτον, στην  απορία τι δικαστές θέλουμε να βγάλουμε σήμερα

α) να έχουν επίπεδο μόρφωσης περί του κώδικα και της ποινικής δικονομίας,

β) να ξέρουν απ΄ έξω όλους τους νόμους.

Στο πρόσφατο συνέδριο της σχολής δικαστών όπου συμμετείχαν και πολλοί δικηγόροι, απ΄ όλη την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας τον δικηγορικό σύλλογο, έμειναν έκπληκτοι με τους νέους φοιτητές της σχολής δικαστών, καθώς συζητώντας μαζί τους, διαπίστωσαν μια άνευ προηγουμένου αλαζονική συμπεριφορά, και μάλιστα απέναντι σε επαγγελματίες δικηγόρους και δικαστές.

Έδιναν την εντύπωση ,ότι αυτοί  είναι πιο πάνω από όλους. Αυτό είναι αν μη τι άλλο κακό ξεκίνημα γι΄ αυτούς τους νέους δικαστές που ετοιμάζονται να κρίνουν την αθωότητα ή όχι των Ελλήνων πολιτών.

Ένας μεγαλοδικηγόρος που έλαβε μέρος στο συνέδριο, μου εκμυστηρεύτηκε τον προβληματισμό του λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά,

“ .. όλοι αυτοί οι νέοι δικαστές με την αλαζονική τους συμπεριφορά, όταν βγουν στις έδρες των δικαστηρίων θα πάρουν τα κεφάλια πολλών αθώων πολιτών. Καθώς μπορεί η δικαιοσύνη να είναι πολλές φορές τυφλή, αλλά η αλαζονεία είναι τρεις χειρότερη….”

Πάντως ακούγοντας τον προβληματισμό των άριστων νομικών, μου θύμισαν μια δικαιοσύνη, που θα στήνει ανθρώπους στην αγχόνη.

Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνη, κύριε Δένδια θα πρέπει να δείτε ποιο ουσιαστικά το θέμα αυτό που είναι πολύ σοβαρό. Θα έπρεπε ήδη να καλέσετε σε συζήτηση τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε να έχετε και μια διαφορετική άποψη, προτού βγουν οι νέοι δικαστές στα έδρανα.

Και για τον επίλογο διάλεξα το πιστεύω του Σωκράτη ο οποίος δικάστηκε το 399 π.χ από Αθηναϊκό δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας αναποτελεσματικά την κατηγορία που τον βάραινε και του στοίχισε την θανατική του καταδίκη, επειδή δεν πίστευε στους Θεούς της πόλης.

Δύο αιώνες μετά το 2008 έγινε η αναπαράσταση της δίκης του από έγκριτους νομικούς τους Αμερικής οι οποίοι έβγαλαν την ετυμηγορία ότι ο Σωκράτης ήταν αθώος, δηλαδή χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να αθωωθεί

Έτσι λοιπόν ο δάσκαλος Σωκράτης πίστευε πριν την καταδίκη του,

“….ότι είναι σοφοί , αλλά και ασυγκράτητοι όσοι ξέουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά πράττουν το αντίθετο.

Έλεγε λοιπόν χαρακτηριστικά “.. Τίποτα περισσότερο από άσοφους και ασυγκράτητους διότι νομίζω ότι όλοι προτιμώντας απ΄ όσα είναι δυνατόν να κάνουν, πράττουν εκείνα που φαντάζονται ότι τους συμφέρουν πάρα πολύ. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν ενεργούν σωστά, δεν είναι ούτε σοφοί, ούτε συνετοί..”

Έλεγε επίσης,”.. ότι η δικαιοσύνη και κάθε άλλη αρετή είναι σοφία. Διότι και τα δίκαια και όλα όσα γίνονται με ενάρετο τρόπο είναι ωραία και καλά, και ούτε όσοι ξέρουν αυτά θα προτιμήσουν κάτι άλλο αντί γι΄ αυτά, ούτε όσα δεν ξέρουν μπορούν να εκτελούν, αλλά και όταν επιχειρούν αποτυγχάνουν, έτσι τα ωραία και καλά οι σοφοί τα εκτελούν, ενώ όσοι δεν είναι σοφοί δεν μπορούν, αλλά και όταν επιχειρούν αποτυγχάνουν…

..Επειδή λοιπόν και τα δίκαια έργα και όλα τα άλλα ωραία και καλά γίνονται με αρετή, είναι φανερό, ότι και η δικαιοσύνη και κάθε άλλη αρετή είναι σοφία..”

Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα Σωκράτης /Α΄ τόμος

Τέτοιους δικαστές χρειάζεται η Ελλάδα, σοφούς με αρετή !!!!!!!!!!!!

Στην Εθνική Σχολή Δικαστών της Κομοτηνής

Ο Σωκράτης από την πόλη των Αθηνών το 399 π.Χ κρίθηκε «Αθώος»

 

.