Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία …

20 Αυγούστου 2009

policar.bmpαπό τον Αντιδήμαρχο Δημ. Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Θ. ΑΘΑΝΑΣΑΡΟ

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Θ. Αθανάσαρος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις περιπολίες με ποδηλάτες αστυνομικούς, κατά μήκος τις παραλίας, που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ :

«Συγχαίρουμε την Ελληνική Αστυνομία για την πρωτοβουλία της να ενεργοποιήσει περιπολίες με ποδηλάτες αστυνομικούς στον άξονα του παραλιακού πεζόδρομου. Οι περιπολίες αυτές σε συνδυασμό με τους δέκα ποδηλάτες Δημοτικούς Αστυνομικούς που ήδη από τις αρχές του μηνός Ιουνίου κινούνται στον άξονα αυτό, θα δώσουν σημαντική ευελιξία στην συνολική περιφρούρηση της περιοχής και θα συμβάλλουν στην πρόληψη και την αποτροπή διάπραξης αδικημάτων. Η επέκταση του υπόλοιπου δικτύου ποδηλατοδρόμων της πόλης μήκους 12 χιλιομέτρων που από τα μέσα του μηνός Οκτωβρίου θα αποδοθεί στο κοινό προς χρήση, μας κάνει να ευελπιστούμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα συνεχισθούν και θα αναπτυχθούν περισσότερο, προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών της».

athanasaros.JPGΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Θ. ΑΘΑΝΑΣΑΡΟΥ

ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Με αφορμή επικριτικά σχόλια σχετικά με πρωτοβουλίες που παίρνει η Δημ. Αστυνομία για την επιβολή της ευταξίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Θ. Αθανάσαρος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον μαρασμό της αγοράς Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, στα οποία αποτυπώνεται η αγωνία μερίδας καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης για την πτώση της κίνησης στην αγορά, αποδίδοντας το γεγονός αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στην αδιαφορία των τοπικών αρχών.

Και τίθεται εύλογα εδώ το ερώτημα: πως εννοούν οι καταστηματάρχες την αδιαφορία των τοπικών αρχών; Αναφέρουν ότι σ’ αυτό συνέβαλε η πεζοδρόμηση της οδού Αριστοτέλους, η οποία στέρησε πολλές θέσεις στάθμευσης από το κέντρο. Αν όμως η πεζοδρόμηση της Αριστοτέλους από το Δήμο, που διαμόρφωσε τον σημαντικότερο άξονα του κέντρου της πόλης σε στολίδι για τη Θεσσαλονίκη μας, χαρακτηρίζεται αδιαφορία της τοπικής αρχής, ας το κρίνουν οι Θεσσαλονικείς.

Αν ακόμη η δωρεάν παραχώρηση από το Δήμο 7.000 και πλέον θέσεων στάθμευσης στην πυρίκαυστη ζώνη του κέντρου της πόλης για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων της είναι αδιαφορία της τοπικής αρχής, ας το κρίνουν και αυτό οι συμπολίτες μας.

Αποδίδονται με ευκολία ευθύνες για την πτώση της κίνησης της αγοράς στη Δημοτική Αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι με τις κλήσεις που βεβαιώνει στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα διώχνει τους «πελάτες» από την αγορά του κέντρου, εγκαλώντας την στην ουσία για αναλγησία.

Ίσως δεν γνωρίζουν όμως, ότι η Δημοτική Αστυνομία δέχεται καθημερινά σωρεία καταγγελιών από πολίτες που ζητούν εναγωνίως την συνεχή παρέμβασή της και την λήψη μέτρων αυστηρότερης αστυνόμευσης για την επίλυση σειράς σοβαρών προβλημάτων της πόλης. Βρίσκεται δηλαδή η Δημοτική Αστυνομία και πάλι εν μέσω πυράς, που άλλοτε εγκαλείται για αυστηρότητα και αναλγησία και άλλοτε για αναποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τις προσταγές προσωπικών συμφερόντων μερίδας πολιτών.

Εμείς δεν αρνούμαστε την κριτική. Ακούμε με προσοχή τις παρατηρήσεις των πολιτών και του Τύπου και δεν εφησυχάζουμε. Αξιολογούμε και ιεραρχούμε από την πλευρά μας τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα αυτής της πόλης και αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους, κατά το μέτρο της σοβαρότητάς τους και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι αποτελούν και δική μας προσωπική αγωνία τα ζητήματα που τους απασχολούν. Θα θέλαμε όμως επίσης να θυμίσουμε και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος μας, ο οποίος μας επιτάσσει να εφαρμόζουμε το νόμο και να τηρούμε την τάξη με ευθύνη και συνέπεια.

Να δείχνουμε επιείκεια όπου απαιτείται και αυστηρότητα εκεί που χρειάζεται, όπως στις παραβάσεις που αφορούν διαβάσεις πεζών, ράμπες αναπήρων, πεζοδρόμια και πεζόδρομους, καθώς και στο διπλοπαρκάρισμα, που αποτελεί και την αιτία των περισσοτέρων από τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.

Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι βρισκόμαστε χρονικά και σε ένα μεταίχμιο των έργων του μετρό, που έχει σχεδόν ολοκληρωτικά ακυρώσει τη σημαντικότερη οδική αρτηρία της πόλης, την Εγνατία οδό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι υπάρχουσες υποδομές και συνθήκες της πόλης, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες παράνομες σταθμεύσεις, είναι αυτές που καθορίζουν και τη στάση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ας ζητηθούν επομένως αλλού οι αιτίες για την μειωμένη κίνηση στη αγορά του κέντρου και ας μην ενοχοποιούν γι’ αυτό τους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, ελπίζοντας ότι με τον περιορισμό τους θα αναστραφεί το κλίμα που οδήγησε στην ύφεση της κεντρικής αγοράς».

.