Ως τις 31/12 ο ορισμός του καθεστώτος λειτουργίας των δημοτικών ρ/τ σταθμών

28 Αυγούστου 2009

on-the-air.gif Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 θα τακτοποιηθεί το θέμα της λειτουργίας των ραδιο-τηλεοπτικών δημοτικών σταθμών με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ανακοίνωσε ο υφ. Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Στο πλαίσιο διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπ. Εσωτερικών με τα ενδιαφερόμενα μέλη ΚΕΔΚΕ ΕΣΗΕΑ εκπροσώπους εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ), ο κ. Γκιουλέκας επιβεβαίωσε το πρωί στη Γ.Γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την απόφαση του υπουργείου, ώστε η λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών δημοτικών σταθμών και η νομοθετική προσαρμογή της λειτουργίας τους στο ισχύον ευρωπαϊκό καθεστώς να έχει νομοθετικά ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου. Όπως σημείωσαν ο κ. Γκουλέκας και η Γ.Γρ. Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, Μαργαρίτα Παπαδά, στόχος της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ -αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές- και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναλύοντας το πρόβλημα, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, Πάνος Ζυγούρης, εξήγησε ότι τα δημοτικά ΜΜΕ λειτουργούν σήμερα με βάση παλιές διατάξεις περί δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού. Ο Ν. 3592/07, καθ’ υπαγόρευση της κοινοτικής νομοθεσίας, όρισε ότι οι δημοτικοί ραδιο-τηλεοπτικοί σταθμοί για να αδειοδοτηθούν πρέπει να έχουν τη μορφή Α.Ε

. Αυτό, όπως επισήμανε, «ήταν ένα βασικό πρόβλημα, διότι αυτόματα αποκλειόταν η δυνατότητα χρηματοδότησης από τους δήμους». Στη σχετική γνωμοδότηση της ΚΕΔΚΕ, ο σκόπελος ξεπεράσθηκε με το επιχείρημα ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ειδικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου μπορούν να εξαιρεθούν από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Τυπικά, λοιπόν, πρόκειται για δημοτικές επιχειρήσεις, που μπορούν να λειτουργούν στο διηνεκές. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «η πρόταση της ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα προς συζήτηση».

Έφερε ως παράδειγμα την πρόθεση του δημάρχου Άνω Λιοσίων να κλείσει τον τοπικό δημοτικό σταθμό με το επιχείρημα ότι «δεν του έδωσε χρήματα η Επίτροπος για να πληρώσει τους συναδέλφους του», που είναι -όπως τόνισε- 22 άτομα.

Δυο χιλιάδες δημοσιογράφοι απασχολούνται στα δημοτικά ΜΜΕ (εκτός των τεχνικών) και πρόθεση των συλλόγων είναι καταρχήν να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας./naftemporiki

.