«Κρυφό δανεισμό» 20 δισ. ευρώ

29 Σεπτεμβρίου 2009

ganti.gifΓια «κρυφό δανεισμό», που έχει ανέλθει ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου στα 20 δισ. ευρώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Παπακωνσταντίνου να θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα υπό μορφήν ερωτήματος προς το υπουργείο Οικονομίας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως, από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν επιβαρύνει τις δανειακές υποχρεώσεις της ελληνικής οικονομίας, ένα ελάχιστο μόνο μέρος έχει αποπληρωθεί εντός του 2009, με διαφαινόμενη συνέπεια τη μεταφορά μιας τεράστιας επιπλέον επιβάρυνσης για το επόμενο έτος.

Με τον τρόπο αυτόν τα στελέχη της Ιπποκράτους υπαινίσσονται ότι στην ουσία ακυρώνεται το περίφημο «μαξιλάρι» για το οποίο μιλούσε η κυβέρνηση, περιγράφοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την κάλυψη άμεσων αναγκών έως το τέλος του έτους.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας φιλολογίας περί «καμένης γης», την οποία όμως η Ιπποκράτους απορρίπτει. Όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει περιγράψει ο κ. Παπανδρέου, αλλά αντιθέτως ότι θα εφαρμοστεί ως μοναδική εναλλακτική δυνατότητα διεξόδου.

Παράλληλα όμως προαναγγέλλουν μια διαπραγμάτευση με πιθανές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τεθεί και το ζήτημα για το πώς η Επιτροπή έχει αποδεχτεί τα ελλιπή στοιχεία που της έχει δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εν όψει δε και των διαδικασιών αυτών, από την Ιπποκράτους έγινε χθες γνωστό ότι στο μικροσκόπιο θα μπει και μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων προς διερεύνηση των δυνατοτήτων επαναδιαπραγμάτευσης και εξοικονόμησης πόρων.

Διαψεύστηκε πάντως ότι θα ακυρωθούν εν εξελίξει προγράμματα. Παράλληλα από το οικονομικό επιτελείο της Ιπποκράτους εκπέμπεται το αυτονόητο μήνυμα ότι το 2010 θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέος δανεισμός, για τον οποίον όμως διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει με καλύτερους όρους, ούτως ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης της οικονομίας./ Newsroom ΔΟΛ

Τελευταία Στατιστικά Στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (1)

ΠερίοδοςΑυγ. 09/Αυγ. 08

Τιμή 0,8

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Περίοδος (1) Αυγ. 09/Αυγ. 08

Τιμή 1,0

Αναθεωρημένος Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (1)

Περίοδος Ιούν. 09/Ιούν. 08

Τιμή-9,2

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (3)

Περίοδος Ιούλ. 09/Ιούλ. 08

Τιμή -9,2

Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (1)

Περίοδος Ιούν. 09/Ιούν. 08

Τιμή -11,7

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Προσωρινά Στοιχεία) (1)

Περίοδος B’ 3μηνο 09

Τιμή -0,3

Ανεργία (2)

Περίοδος Β’ 3μηνο 09

Τιμή 8,9

Πραγματικός Πληθυσμός Απογραφής 2001(4)

Περίοδος 2001

Τιμή 10.964.020

Οικοδομική Δραστηριότητα (όγκος) (3)

Περίοδος Ιούν. 09/Ιούν. 08

Τιμή -26,7

.