Άρχισε η χειμωνιάτικη περίοδος

28 Σεπτεμβρίου 2009

sirtaki3.bmpστα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένονται πολλά και νέα καλλιτεχνικά σχήματα, καθ΄ όλην την σαιζόν, επί της Λεωφόρου Όπα – Όπα, στην περιοχή Σφαγείων, και όχι μόνο.

Η περατζάδα μου ξεκίνησε προς το παρών στα λίγα κέντρα που άρχισαν να λειτουργούν για τον χειμώνα, με πρώτο τις “Μούσες εν χορώ” που είχε πρεμιέρα την περασμένη Τρίτη.

Επικεφαλής του προγράμματος παραμένει ο Νίκος Χαλβατζής, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και καλύτερος. Ακολουθούν οι καλλιτέχνες Σάκης Βέρρος, η Βασιλική Νταντά, ο Χρήστος Θεοδοσίου, και ο Ριβιέρα.

Οι “Μούσες εν χορώ” κλασικά βασίζονται στο λαϊκό πρόγραμμα, με χαμηλό κόστος διασκέδασης, για όλα τα βαλάντια. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στα Πανεπιστήμια, και βέβαια αναμφίβολα θα παίξει και φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο στα νυχτερινά δρώμενα της διασκέδασης.

Πάνω στην πίστα ο Νίκος Χαλβατζής με το καινούργιο πρόγραμμα διασκέδαζε το πιστό κοινό του. Μεταξύ των πολλών τραγουδιών, άκουσα και το νέο τραγούδι “Είμαι ερωτευμένος” του Νίκου Γεραλή, να το ερμηνεύει με πολύ πάθος, λες και το αφιέρωνε σε κάποιο πρόσωπο, το δε κέφι άναψε για τα καλά.

Την Τετάρτη το βράδυ πέρασα από το νυχτερινό κέντρο “Άστρα Live”, όπου εμφανίζεται το αρσενικό τρίο, με τον Δημήτρη Χρυσοχοΐδη, τον Παναγιώτη Ραφαηλίδη, και τον Θάνο Τζάνη. Για Τετάρτη ημέρα, μια και είναι από τις δυσκολότερες για τα κέντρα, η κίνηση στο “Άστρα Live” , ήταν ικανοποιητική.

Ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης παλιός γνώριμος στους Θεσσαλονικιούς με το πολύ λαϊκό του πρόγραμμα, ανεβάζει το κέφι στα ύψη, από τα πρώτα κιόλας τραγούδια.

Ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης επικοινωνεί πολύ καλά με τον κόσμο.

Ο δε Τζάνης το παίζει τόσο φίρμα, που δεν προλαβαίνει να κατεβάσει την μύτη πιο χαμηλά, τόσο που ο κόσμος τον παρακολουθεί με μια παγωμάρα. Αυτό ακριβώς είναι που απεχθάνονται οι Θεσσαλονικείς.

Σε κάποια φάση σκάει μύτη ο λαϊκός βάρδος Βασίλης Καρράς παρέα με τον Χάρη Κωστόπουλο, και τον Νίκο Γεραλή ο οποίος βρισκόταν στην θεσσαλονίκη για δύο συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα της πόλης.

Ο κόσμος με το που βλέπει τον Βασίλη Καρρά ξεσηκώθηκε χειροκροτώντας τον θερμά. Τότε ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης που βρισκόταν στην πίστα μέσα από το μικρόφωνο απευθυνόμενος στον Βασίλη Καρρά του λέει ,

“…Βασίλη, θα σου αφιερώσω το καινούργιο μου τραγούδι που έγραψε ο μπουζουξής μου, αυτός που εδώ και 11 χρόνια είναι μαζί μου, και μέχρι σήμερα μου έγραψε 3 ½ τραγούδια..

,” Όλοι μέσα στο κέντρο έσκασαν στα γέλια, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα, και το κέφι να ανάψει για τα καλά. Όσο για το “Άστρα live” λειτουργεί 4ημερο, από Τετάρτη ως και το Σάββατο, στην περιοχή Σφαγείων.

Η περατζάδα την Πέμπτη με έβγαλε εκτός προγράμματος, βρέθηκα σε διάφορες εκδηλώσεις πολιτικών προσώπων, εν όψει τον βουλευτικών εκλογών.

Η “Πύλη Αξιού” για την χειμερινή περίοδο άνοιξε την Παρασκευή με τον Γιώργο Μαζωνάκη και την Τάμτα. Εκεί φυσικά βρέθηκα και εγώ. Από κόσμο η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Στον καναπέ των επιχειρηματιών βρήκα έναν εκ τω συνεταίρων τον Βασίλη Γκόγκο. Ήταν δε η ευκαιρία να του τα ψάλλω, αυτά που λέω εδώ και πολύ καιρό για κάθε επιχειρηματία.

Το αιώνιο πρόβλημα με ορισμένους μετρ, που δεν λένε να κόψουν το χούι, της ανοιχτής χούφτας, καθώς  προ καιρού έκλεισα ο ίδιος τραπέζι για μια μεγάλη παρέα, και για λογαριασμό ενός προέδρου αεροπορικής εταιρείας  στο καλοκαιρινό νυχτερινό κέντρο “Politia Clubbing” (το οποίο έχουν οι ίδιοι επιχειρηματίες). Μάλιστα προ της ελεύσεως της παρέας, τσέκαρα για άλλη μια φορά την κράτηση, για πρώτο τραπέζι πίστας, που σήμαινει χοντρή ζημιά.

Στην είσοδο του κέντρου η παρέα σχημάτιζε ουρά, ενώ ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας, απευθυνόμενος στον μετρ Γιάννη, πάρτα αλλιώς, ζήτησε το τραπέζι που υποτίθεται ότι είχε κρατηθεί, μάλιστα ανέφερε και το όνομα μου. Τότε ο μετρ τον πληροφόρησε πως δεν υπάρχει καμιά κράτηση τραπεζιού, ούτε με το όνομα Βάνης.

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας με την τεράστια παρέα  επικαλέστηκε  ύστερα  και το όνομα του  αφεντικού του μετρ, τον  Βασίλη Γκόγκο. Τότε μόνο χαλαρά μέν , αντέδρασε δε, λέγοντας ,

..“ θα προσπαθήσω να σας εξυπηρετήσω κύριε..”.

Πέρασαν λίγα λεπτά, και επειδή στην ανοιχτή χούφτα δεν έπεσε ούτε ψιλό για έξτρα πριμ, ο μετρ  τακτοποίησε  την παρέα  στο καλύτερο τραπέζι  του μαγαζιού, από τις τελευταίες σειρές προς την έξοδο κινδύνου.

Αφού ήπιαν ½ ποτήρι από την φιάλη που παρήγγειλαν, ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας πλήρωσε το λογαριασμό φεύγοντας  σε 45′ λεπτά  από το  “Politia clubbing”. Βγαίνοντας απο το κέντρο με πήρε τηλέφωνο και μου διηγήθηκε πολύ εκνευρισμένος την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχε αυτός και η παρέα του, η οποία  συνέχισε  την διασκέδαση στο νυχτερινό κέντρο “Μούσες εν χορώ” όπου άφησε έναν τεράστιο λογαριασμό, και όλοι έτριβαν τα χέρια από του πλουσιοπάροχο πουρμπουάρ που μοίρασε ο εν λόγω επιχειρηματίας πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας.

Στους δύσκολους καιρούς που πέρασαν και τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να κερδίσουν τον χαμένο κόσμο, και όχι να τον διώξουν, με τα συστήματα ορισμένων μετρ,  όπως ο πάρτα αλλιώς, της παραπάνω ιστορίας ,και  που νομίζει ότι μπορεί να γελοιοποιήσει  τον Βάνη.

Αντιθέτως ,τα  μαγαζιά τους  γελοιοποιούν.  Πέρα του ότι, έκανε ρόμπα αυτός ο αδιόρθωτος μετρ τκαι τον μεγαλομέτοχο του  “Politia clubbing”, που  είναι και πολύ καλός μου φίλος. Τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Εγώ πάντως θα συνεχίσω να γράφω μόνο αλήθειες.

Όσο, αφορά την πρεμιέρα του Γιώργου Μαζωνάκη είχε αρκετό κόσμο, το μαγαζί όμως δεν ήταν φισκαρισμένο, καθώς η χωρητικότητα της “Πύλης Αξιού” ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Το δε πρόγραμμα του καλλιτέχνη περιέχει και αρκετά νέα τραγούδια, που απολάμβαναν ο Τάκης και Βασίλης Μπέτας (κουμπάροι του Μαζωνάκη) από τα πρώρα καλτσάτα τραπέζια. Σε άλλο τραπέζι εντόπισα και την Ελευθερία άριστη νομικό της πόλης, μαζί με πέντε φίλες  να διασκεδάζουν.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι εντυπώσεις από τα πρώτα χειμερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να ανοίξουν αρκετά ακόμα, με παλιά και νέα σχήματα.

Εδώ θέλω να τονίσω πρώτον, ότι τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή της σαιζόν, το σέρβις σχεδόν σε όλα τα κέντρα θα πρέπει να διορθωθεί, κυρίως δε η συμπεριφορά των μετρ. Τέτοια γεγονότα σαν αυτά που ανέφερα πιο πάνω δεν πρέπει να ξανασυμβούν. Με την ανεργία που υπάρχει, όλα αυτά μπορεί να διορθωθούν.

Δεύτερον η ποιότητα του ποτού να καλυτερεύσει, καθώς και η τιμή της φιάλης,

και τρίτον και κυριότερον τα προγράμματα, ανεξαρτήτως ονομάτων καλλιτεχνών, να γίνουν πιο γλεντζέδικα, πιο Ελληνικά, αν θέλουν να βγάλουν αξιοπρεπώς τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.

Το βέβαιο είναι ότι από τις επόμενες περατζάδες μου στα νυχτερινά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα ρεπορτάζ μου δεν θα  χαϊδεύω πλέον κανενός τα αυτιά.

Τώρα που κάποια αρνητικά στοιχεία ξεκαθάρισαν και η νυχτερινή διασκέδαση πήρε τα πάνω της, με τον ανταγωνισμό που θα είναι σκληρός, δεν συγχωρούνται αλλά λάθη.

Η μόνη βιομηχανία που απέμεινε στην Ελλάδα είναι η διασκέδαση.

Όλοι μας οφείλουμε να την διαφυλάξουμε, καθώς μόνο αυτή μας απέμεινε.

.