Σκιές για τη μουσική Eurovision

25 Σεπτεμβρίου 2009

http://www.esctoday.com/images/various/ebu_logo_1.jpg Αποχώρηση από το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας, Ceské Television (CT), στα πλαίσια περικοπών για αντιμετώπιση ελλείμματος 70 εκατ. €.Σύμφωνα με τη διοίκηση του καναλιού, όλα το κόστος θα επανεξεταστεί, προκειμένου να διατηρηθεί εκείνο που είναι πιο ελκυστικό για το κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε και η μη συμμετοχή της χώρας στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision για την επόμενη χρονιά. Η εν λόγω συμμετοχή στο διαγωνισμό του ‘09 στοίχησε 200.000 € συν το κόστος μεταδόσεων. Αυτές πάντως δεν έτυχαν αντα- πόκρισης από το τηλεοπτικό κοινό της Τσεχίας, ενδεχομένως λόγω και των χα- μηλών επιδόσεων των μουσικών που εκπροσώπησαν τη χώρα Αντί της Eurovision, η CT αποφάσισε να επενδύσει σε τοπικά, πρωτότυπα τηλεοπτικά προγράμματα.

Στο ανατολικότερο, πάντως, άκρο της Ευρώπης, το Αζερμπαϊτζάν, τα όσα συμβαίνουν κινδυνεύουν να πλήξουν περισσότερο το κύρος της Eurovision. Κι αυτό γιατί υπήρξαν καταγγελίες σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εντόπισαν και ανέκριναν νεαρούς Αζέρους που υπέπεσαν στο παράπτωμα …να ψηφίσουν το αρμενικό τραγούδι τον περασμένο Μάιο!

Να σημειωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αρμενία από τις αρχές του ’90 λόγω της σύγκρουσης για το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και μπορεί να επήλθε μια εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο πλευρών, φαίνεται ωστόσο ότι παραμένει επιλήψιμο για την ασφάλεια του Αζερμπαϊτζάν να εκδηλωθεί υπήκοός της – έστω και μουσικά- υπέρ της Αρμενίας!

Το θέμα διερευνά η EBU, αν και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι μόνον η φαντασία ορισμένων ΜΜΕ συνέδεσε κάποιες έρευνες που διεξή- χθησαν στη χώρα με την ψηφοφορία για την Εurovision… /eurovision.tv

.