“Σπάει η φωνή μου, γύρισα…”

29 Οκτωβρίου 2009

Karras-Metheksifix.jpgΓνωστό άσμα από τα δεκάδες σουξέ, αλλά και αυτή είναι η πραγματικότητα, διότι στην Θεσσαλονίκη έγινε χαλασμός κυρίου στην πρεμιέρα του λαϊκού βάρδου στο νυχτερινό κέντρο “Fix Live”, το οποίο ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου, μεγαλώνοντας ο χώρος με 2.200 καθιστικά, 700 θέσεις για ορθίους, και με άνετο πάρκινγκ.

Το μαγαζί φισκάρισε. Ο κόσμος της Βόρειας Ελλάδος στην κυριολεξία αποθέωσε τον καλλιτέχνη, την περασμένη Παρασκευή στην πρεμιέρα, Ο δε Βασίλης Καρράς, κατ΄ ομολογίαν του ούτε στα τρελά του όνειρα δεν περίμενε τέτοια κοσμοσυρροή.

Και γιατί να μην συμβεί αυτό, όταν έχει ο καλλιτέχνης στο ενεργητικό του πάνω από 100 σουξέ, άκρως λαϊκά, γλετζέδικα, και που μόνο μ΄ αυτά τα κομμάτια, μπορεί άνετα να γεμίσει όχι μόνο τον χώρο του Fix Live” αλλά ακόμα και στάδια.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς στην πρεμιέρα συνάντησα ανθρώπους που είναι πιστοί φίλοι του Β. Καρρά πάνω από μια 30ετία, ερχόμενοι από την Αμερική μόνο για την πρεμιέρα. Μεταξύ των ομογενών ήταν ένας Έλληνας από την Φιλαδέλφεια ονόματι Σταύρος (Steve), ο οποίος έγινε και πιστός αναγνώστης της τηλεφημερίδας elliniko-fenomeno.gr από της ιδρύσεως της, δίδοντας μας πολλά, ωραία, αλλά και αποκλειστικά ρεπορτάζ κατά καιρούς από την νυχτερινή ζωή της Αμερικής.

Η ροή του κόσμου ήταν πρωτοφανή, ο οποίος ήλθε και από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, αλλά και των Αθηνών, ο χώρος φισκάρισε τόσο, ώστε δεν έπεφτε καρφίτσα.

Τα δε ρεζερβέ έσπασαν ρεκόρ από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης του σχήματος.

Μια τεράστια παρέα Παοκτζήδων άρχισε να φωνάζει προς την σκηνή “Παοκάρα ολέ”, και τότε βγαίνει ο Β. Καρράς με το καψουροτράγουδο ,“ Δεν σου επιτρέπεται”, έγινε το έλα να δεις.

Παράλληλα ο κόσμος συνέχιζε να εισρέει στο Fix με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια ουρά, πάνω από 200 άτομα, πραγματικός χαμός.

Σε κάποια φάση η διεύθυνση του κέντρου αποφάσισε να κλείσει τις πόρτες εισόδου, αφού δεν υπήρχε άλλος χώρος, έτσι ώστε να τακτοποιηθεί όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος ερχόταν συνεχώς.

Όταν τελείωσε το πρώτο πρόγραμμα του ο Β Καρράς μπήκε πολύ βιαστικά στο καμαρίνι του για να κλάψει σαν μικρό παιδί από την συγκίνηση, βλέποντας τόσο κόσμο να τον αποθεώνει.

Πρώτη φορά είδα καλλιτέχνη με δάκρυα στα μάτια να λυγίζει από την αγάπη του κόσμου.

Στον επιχειρηματία  του κέντρου εξομολογήθηκε ότι αυτόν τον χαμό για πάρτη του δεν τον είχε ξαναζήσει, μετά από τόσα χρόνια καριέρας. Όπως είπε  χαρακτηριστικά, πάντα με δάκρυα στα μάτια “..όλοι αυτοί οι άνθρωποι με συγκίνησαν..”.

Μετά απ΄ αυτήν την σκηνή και την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη, είπα στον εαυτό μου, “..Βάνη τα είδες όλα, και πέφτεις μέσα σ΄ όλα. Το λαϊκό τραγούδι όσο κι αν το πολεμάνε δεν πεθαίνει..”

 Η απόδειξη ήταν ολοζώντανη, δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση. Ο νοών νοείτω.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις έφυγα για να δω και τα υπόλοιπα σχήματα της πόλης. Πέρασα σχεδόν απ΄ όλα τα κέντρα , όπου η κίνηση προς μεγάλη απογοήτευση μου, ήταν σπασμένη.

Με όσους μίλησα δικαιολογήθηκαν παραπονεμένοι, ότι ο Β. Καρράς τους πήρε όλη την δουλειά!!

“.. Δεν φταίει ο Β. Καρράς. Αυτός πολύ καλά κάνει την δουλειά του, έχει καθαρό λαϊκό πρόγραμμα, και γλεντζέδικο ρεπερτόριο.” τους απάντησα, και συνέχισα,”..εσείς όμως με τα τραγούδια που επιλέγετε στα προγράμματα σας είναι επηρεασμένα από τα ραδιόφωνα τα οποία παίζουν ως επί το πλείστον (τα περισσότερα) χαζοτράγουδα. Έτσι περιμένετε να έχετε κόσμο;; Να τα αποτελέσματα, για τα οποία εδώ και πολύ καιρό σας είχα προειδοποιήσει..”

… Β. Καρράς απλώς εφαρμόζει την κλασική συνταγή. Γέμισε το πρόγραμμα του με λαϊκά τραγούδια, αυτά που θέλει ο κόσμος να ακούει, να διασκεδάζει, και να ξεχνιέται. Και σας πληροφορώ ότι η νεολαία έσπασε πόρτες. Ελπίζω σήμερα να πήρατε το μήνυμα στο να αλλάξετε και να αναβαθμίσετε τα προγράμματα σας από αύριο κιόλας. Αντί να κάνετε παράπονα, και λάθος σκέψεις ότι σας φταίει ο ένας και ο άλλος…”

“Ρε Βάνη, αφού γνωρίζεις καλά ότι βάζουμε στο πρόγραμμα μας αναγκαστικά χαζοτράγουδα μόνο και μόνο για να γνωρίσει ο κόσμος τον καλλιτέχνη μας από τα ραδιόφωνα..” μου απάντησαν οι παραπονιάρηδες.

“.. Αυτό είναι και το μεγάλο σας λάθος.Ο κόσμος της διασκέδασης δεν μαντρώνεται έτσι. Τα μπουζουκομάγαζα είναι για να γλεντάει ο κόσμο και όχι για το “image” του καλλιτέχνη…” τους απάντησα για πολλοστή φορά.

Όσο για το σχήμα με τον Β. Καρρά το Σάββατο βράδυ ο ίδιος χαμός επικρατούσε, όπως είναι βέβαιο πως όλη η περίοδος των εμφανίσεων του στο “Fix Live” θα ασφυκτιά από κόσμο.

.