50o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

29 Οκτωβρίου 2009

 Why Cinema Now?

13 – 22 Νοεμβρίου 2009

Μια μεγάλη κινηματογραφική γιορτή με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «Why cinema now?», το film-festival-thessaloniki.gif50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θέλει να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση. Μια αφορμή για σκέψη, διάλογο, επικοινωνία, διάδραση.

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

Εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές, περιλαμβάνοντας Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με την πρώτη ή τη δεύτερή τους ταινία.

Έκτοτε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διαρκώς εξελισσόμενο, διεκδικεί και επιτυγχάνει μια ολοένα και αυξανόμενη διεθνή εμβέλεια, παρουσιάζοντας τις πλέον πρωτοποριακές ανεξάρτητες παραγωγές από ολόκληρο τον κόσμο και αναπτύσσοντας δραστηριότητας για τους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας το πλαίσιο που όριζε επί δεκαετίες η διοργάνωση της μιας κεντρικής του εκδήλωσης τον Νοέμβριο, έχει καταστεί ένας οργανισμός με διαρκώς αυξανόμενη ακτίνα δράσεων πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη νέα του μορφή και δράση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει εδραιώσει μια στενή συνεργασία με ποικίλους τοπικούς, εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς κινηματογραφικούς θεσμούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς οργανισμούς, όπως επίσης και με πρεσβείες και πολιτιστικά ιδρύματα άλλων χωρών.

Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας αποτελούν ένα φόρουμ που φιλοδοξεί να ανιχνεύσει τις νέες τάσεις του ανεξάρτητου σινεμά, είτε αυτές αφορούν τη θεματική, είτε τη φόρμα, είτε τη γεωγραφία και την πολιτική.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να συνομιλήσουν με το άγνωστο ή παραγνωρισμένο κινηματογραφικό παρελθόν με σημερινούς όρους, ενώ δε διστάζουν ενίοτε να φλερτάρουν και με το πειραματικό σινεμά.

Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια προβάλλει κάθε χρόνο μια επιλογή από τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς. Συνοδεύεται από αφιέρωμα σε ένα βαλκανικό σκηνοθέτη για τον οποίον εκδίδεται μια δίγλωσση μονογραφία. Επίσης, προσφέρει ένα βραβείο κοινού αξίας 2000 ευρώ στην πιο δημοφιλή νέα ταινία μεγάλου μήκους.

 Το Focus είναι η νεώτερη και μοναδική θεματική ενότητα του διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 2006 στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Focus: εφηβικός πόθος / εφηβικός πόνος» (ΣΣ. Focus: teenage lust / teenage angst).

Μέσα από μια προσεκτική επιλογή δέκα ταινιών πρόσφατης παραγωγής απ’ όλο τον κόσμο και εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε χρονιά, το Focus προσπαθεί να ανακαλύψει τους κοινούς προβληματισμούς που πυροδοτούν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, πέρα από γεωγραφικά σύνορα, πολιτισμικές διαφορές και αισθητικές επιλογές.

Το Ελληνικό Τμήμα παρουσιάζει κάθε χρόνο το σύνολο της κινηματογραφικής παραγωγής της χρονιάς. Η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την παραγωγή και τις δραστηριότητές της στο κινηματογραφόφιλο κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες-προσκεκλημένους του Φεστιβάλ που δραστηριοποιούνται στον χώρο του κινηματογράφου διεθνώς.

Τα Αφιερώματα πλαισιώνουν τον βασικό κορμό ταινιών και αφορούν στο έργο των μεγάλων ελλήνων δημιουργών, αλλά και αναδεικνύουν θεματικές ενότητες και κινηματογραφικά είδη του ελληνικού σινεμά. Μέσα από τις πλήρεις ρετροσπεκτίβες, οι κινηματογραφόφιλοι γνωρίζουν ή ανακαλύπτουν ξανά το έργο των σημαντικών εκπροσώπων της έβδομης τέχνης στην Ελλάδα.

Το DigitalWave αποτελεί διαγωνιστικό τμήμα του Ελληνικού Τμήματος και είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία. Οι ταινίες που παρουσιάζει είναι όλες γυρισμένες σε ψηφιακή μορφή.

Σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και τα σωματεία του ελληνικού κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού χώρου, το Φεστιβάλ μέσα από το Ελληνικό Τμήμα (συν)διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις, masterclasses και συζητήσεις ανοιχτές προς το κοινό και τους επαγγελματίες.

.