Ένας πραγματικός θησαυρός στην Καστοριά. Το “Σπήλαιο του Δράκου”

30 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δήμος Καστοριάς και η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Καστοριάς “ΟΡΕΣΤΙΑΣ”, πραγματοποίησε επίσημα εγκαίνια του Σπηλαίου του Δράκου παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, του Υπουργύ Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, τοπικών αρχών και πολλών πολιτών αλλά και επισκεπτών που βρίσκονται τις ημέρες αυτές στην πόλη, για τις διακοπές τους.

Το Σπήλαιο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της  πόλης της Καστοριάς, στην βόρεια πλευρά της λίμνης, λίγο πριν από το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, και λίγο πριν από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο που τη φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδης ατμούς. Το τέρας μετά από μάχη, κτυπήθηκε και επέπλεε νεκρό στα νερά της λίμνης. Κατόπιν, με αναμμένους δαυλούς, άνθρωποι, προχώρησαν στη σπηλιά όπου κάποια στιγμή οι δαυλοί έσβησαν λόγω έλλειψης οξυγόνου στο βάθος του σπηλαίου. Τότε ακούστηκε μια φωνή να λέει:

“…‘εκείνος που θα σκύψει και θα πάρει μια χούφτα λάσπης που πατάει θα μετανιώσει, αλλά και εκείνος που δεν θα πάρει πάλι θα μετανιώσει..”

Ορισμένοι τόλμησαν να πάρουν λάσπη από το σπήλαιο και βγαίνοντας έξω στο φως του ήλιου είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη.

το όνομά της η Σπηλιά λέγεται πως το πήρε και από το σχήμα της εισόδου, το οποίο παραπέμπει σε ανοιχτό στόμα Δράκου.

Tο σπήλαιο δεν ήταν γνωστό στους αρχαίους χρόνους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο παραλίμνιος δρόμος που οδηγεί στην σπηλιά δεν υπήρχε και έτσι ήταν ανεξερεύνητη ως το 1940.

Οι πρώτοι εξερευνητές μπήκαν μέσα και όχι σε όλο το μέγεθος της το 1954.

Το σπήλαιο γίνεται γνωστό περισσότερο από το 1963 και μετά όταν μπαίνει μέσα η ομάδα Προσκόπων Καστοριάς, όπου σε συνεργασία με τον Συλλόγου Φίλοι Βυζαντινών Μνημείων και με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, γίνεται η πρώτη χαρτογράφηση.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας.

Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και είναι κλειστή με πόρτα που τοποθέτησε ο Δήμος Καστοριάς. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες.

Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18Οc, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Στη Σπηλιά του Δράκου, που είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοποιημένα στον Ελλαδικό χώρο, δεν έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, έχουν βρεθεί όμως οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών.

Η σπηλαία άρκτος είναι μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έχουν ζήσει με βάρος που μπορούσε να φτάσει και μισό τόνο και ύψος περισσότερο από 2,5 μέτρα σε όρθια στάση. Βασικό είναι ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια των επισκεπτών και οι επεμβάσεις στο εσωτερικό έγιναν με τρόπο ώστε να μη θιχθεί η φυσική κατάσταση του Σπηλαίου.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Έχει μήκος 300 μέτρα φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος του επισκέπτου γίνεται μέσω τεχνικής σήραγγας 35μ.

Η φυσική ομορφιά της διαδρομής προέρχεται από τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 4 λίμες που συναντάμε στη διαδρομή. Στη διαδρομή ο επισκέπτης περνά όμορφες κατασκευασμένες γέφυρες 2( συμπαγείς και 1 πλωτή).

Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνικής σήραγγας που ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος που μέσω φωτογραφικού υλικού γίνεται ενημέρωση για την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής – αξιοποίησης καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τα σπήλαια σε όλο τον ελλαδικό χώρο (θέση γεωμορφολογία στα πλαίσια μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης των επισκεπτών στα «μνημεία της φύσης» που αποτελούν τα σπήλαια.

Ωράριο λειτουργίας :

Καθημερινά από τις 10:30 π.μ. μέχρι 16:30 μ.μ.

Τηλ. επικοινωνίας : 24670/26777

Τιμές εισιτηρίων :

5€ κανονικό,

4€ group άνω των 20 ατόμων

και  3€ μαθητικό.

.