Η Ποντιακή λύρα μάγεψε Eλληνες και Αυστριακούς στη Βιέννη!

23 Δεκεμβρίου 2009

pontos1.jpgΟι ήχοι της ποντιακής λύρας και της μοναδικής χορευτικής παράδοσης των Ποντίων, μάγεψαν Έλληνες και Αυστριακούς που παραβρέθηκαν στην χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Βιέννης «Ξενιτέας», η οποία έλαβε χώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

 Παλμός και ζωντάνια, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ποντιακά εδέσματα, έδωσαν σε όσους παραβρέθηκαν την ευκαιρία να απολαύσουν στοιχεία της πλούσιας ποντιακής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης, δύο χορευτικά συγκροτήματα από τους Ποντιακούς Συλλόγους Νταχάου και Μονάχου της Γερμανίας, αλλά και το μουσικό συγκρότημα του συλλόγου Ποντίων Νταχάου, παρουσίασαν ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Ενώ, η «Παρέα», χορευτικό που δημιουργήθηκε και απαρτίζεται από φιλέλληνες αυστριακούς, παρουσίασε φορώντας παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, χορούς από όλη την Ελλάδα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς επιμελήθηκε η Mag. Όλγα Ερμίνη Καίσαρη με το μουσικό της συγκρότημα «Συμφωνία», που παρουσίασε γνωστές μελωδίες, και χάρισε κέφι στο κοινό με την ξεχωριστή της ερμηνεία.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βιέννης «Ξενι- τέας» Χαράλαμπος Γεωργιάδης και αντιπρό- εδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι οι ποντιακοί χοροί και τραγούδια εκφράζουν τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων Ποντίων, όπως τη φιλία, τη χαρά, τη φιλοξενία και τον ανδρισμό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απεύθυνε ο πρόεδρος σε όλους που μέχρι σήμερα πρωτοστάτησαν με την προσφορά τους στο έργο του Ξενιτέα με την παράκληση να συμπαρα-

σταθούν και στο μέλλον, για να συνεχίσει ο . σύλλογος τον αγώνα του για την επιβίωση του γένους και της παραδοσιακής Κληρονο- μιάς. Επίσημη προσκεκλημένη του Συλλόγου ήταν η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ και Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Δικτύου Ιατρών Ελληνικής Καταγωγής.

Η Δρ.Σαραντοπούλου, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και επαίνεσε το έργο του συλλόγου, ο οποίος συμπληρώνει 22 χρόνια παρουσίας. Χαρακτήρισε δε, μοναδική επιτυχία για τους Πόντιους ανά τον κόσμο την διατήρηση των εθίμων, της γλώσσας και της μουσικής παρά- δοσης ανάμεσα στην νέα γενιά.

Γνωστή για τον αγώνα της για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, η Δρ. Σα- ραντοπούλου, επεσήμανε ότι η σημερινή Ποντιακή διασπορά δεν ξεχνά, αγρυπνεί, τιμά την ιστορική μνήμη, διεκδικεί την ανα- γνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία.

Έκανε λόγο για διεθνείς πρωτοβουλίες, με πιο πρόσφατη την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Βουλή της Ν. Αυστραλίας, που δημιουργούν αισιοδοξία και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή της στον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέ- σεων της Νότιας Αυστραλίας, Μαΐκλ Άτκινσον, ο οποίος προώθησε στην Πολιτειακή Βουλή της Νότιας Αυστραλίας ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που πέρασε ομόφωνα στις 30 Απριλίου 2009.

 Η Γραμματέας του ΣΑΕ επιβεβαίωσε την στήριξη των Ελλήνων του Εξωτερικού και του ΣΑΕ στο δίκαιο αίτημα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και ζήτησε την διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας Ποντιακού Ελληνισμού.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη των ομογενειακών συλλόγων Αυστρίας και Γερμανίας, εκπρόσωποι των ελληνικών προξενικών αρχών, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ζιβανάς, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας V. Harwanegg, ο Δ/ντης του ΕΟΤ Αυστρίας Παναγιώτης Σκορδάς, ο αιδεσιμότατος πατήρ Ιωάννης, εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Αυστρίας, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας Κώστας Φιτζόγλου.

Ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης «Ξενιτέας» είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.

Η Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης διεξήχθη την Κυριακή, 13.12.2009 στη Φρανκφούρτη.

Έλαβαν μέρος Αντιπρόσωποι από 14 Ηπειρωτικούς Συλλόγους – Αδελφότητες της Ευρώπης.

Με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης, ο απερχόμενος Πρόεδρος κος Χρυσόστομος Δήμου, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σε αναγνώριση του σημαντικού και πολύπλευρου έργου του.

Μετά την εκλογική διαδικασία προέκυψε η εξής σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την επόμενη διετία: Πρόεδρος: Δρ. Γαλανός Ηλίας (Γερμανία-Φραν- κφούρτη)

 Αντιπρόεδρος: Δημητρίου Ελευθέριος (Κύπρος)

Γενικός Γραμματέας: Κωσταδήμας Σπύρος (Γερμανία-Κολωνία)

Γραμματέας Τύπου: Βρυζάλας Γεώργιος (Γερμανία- Άουγκσμπουργκ)

Ταμίας: Πέτσα Δήμητρα (Γερμανία-Φρανκφούρτη)

Μέλος & Συντονιστής Ηπειρωτικών Συλλόγων: Μπουζιούρης Παναγιώτης (Γερμανία-Λιούντενσαϊντ)

Μέλος & Συντονιστής Πολιτισμού: Τσέπης Παναγιώτης (Γερμανία-Νυρεμβέργη)

Μέλος & Συντονιστής Ηπ. Επιχειρηματικότητας: Ντέμος Ευάγγελος

πηγή:elliniki-gnom-Ομογενειακή εφημερίδα των Ελλήνων της Γερμανίας

.