Η CΙΑ συνεργαζότανμε σεκιουριτάδες

21 Δεκεμβρίου 2009

godfather.jpgΥπάλληλοι της Βlackwater Worldwide πήραν μέρος σε μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν και στο Αφγανιστάν

ΤΩΝ JΑΜΕS RΙSΕΝ ΚΑΙ ΜΑRΚ ΜΑΖΖΕΤΤΙ:

 Ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας της Βlackwater Worldwide πήραν μέρος σε μερικές από τις πιο «ευαίσθητες» επιχειρήσεις της CΙΑ- σε μυστικές επιδρομές με αξιωματούχους της υπηρεσίας εναντίον ανταρτών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στη μεταγωγή των κρατουμένων-, αναφέρουν πρώην υπάλληλοι της εταιρείας και αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

 Μεταξύ των ετών 2004 και 2006 σχεδόν καθημερινές ήταν οι επιδρομές, με το προσωπικό της Βlackwater να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Πρώην φρουροί της εταιρείας είπαν ότι η ανάμειξή τους στις επιχειρήσεις ήταν τόσο συχνή που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της CΙΑ, του αμερικανικού στρατού και της Βlackwater έγιναν δυσδιάκριτες.

απλώς να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στους αξιωματούχους της CΙΑ, το προσωπικό της Βlackwater συμμετείχε σε αποστολές με στόχο τη σύλληψη ή την εξουδετέρωση μαχητών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, πρακτική που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των πληρωμένων δολοφόνων στο πεδίο της μάχης.

Πρώην υπάλληλοι της Βlackwater είπαν επίσης ότι παρείχαν ασφάλεια σε μερικές μυστικές πτήσεις της CΙΑ για τη μεταφορά κρατουμένων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μυστικές αποστολές ρίχνουν φως σε μια βαθύτερη σχέση μεταξύ της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας από εκείνη που αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αναγνωρίσει κατά το παρελθόν.

Η συνεργασία της Βlackwater με τη CΙΑ υπήρξε εξαιρετικά επικερδής για την εταιρεία της Βόρειας Καρολίνας και αυτή η συνεργασία έγινε ακόμη πιο στενή όταν ανώτατοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας προσχώρησαν στην Βlackwater.

«Εγινε μια αρκετά αδελφική σχέση» εξήγησε πρώην αξιωματούχος της CΙΑ. «Υπήρχε η αίσθηση ότι η Βlackwater στο τέλος αποτελούσε επέκταση της υπηρεσίας» . Ο Τζορτζ Λιτλ, εκπρόσωπος της CΙΑ, δεν σχολίασε τις σχέσεις της Βlackwater με την υπηρεσία. Αλλά σημείωσε ότι η CΙΑ προσλαμβάνει εργολάβους για να «ενισχύσουν τις ικανότητες του δικού μας προσωπικού, κάτι που επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία».

 Ο Μαρκ Κοράλο, εκπρόσωπος της Βlackwater, δήλωσε ότι το συμβόλαιο της εταιρείας δεν συμπεριελάμβανε μυστικές επιδρομές με τη CΙΑ ή με το προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού. Ο ρόλος της Βlackwater στις μυστικές επιχειρήσεις εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, που προσελήφθησαν για να προσφέρουν αμυντικές υπηρεσίες, πήραν μέρος σε επιθετικές στρατιωτικές αποστολές.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρας Χολτ από το Νιου Τζέρσι σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η χρήση μισθοφόρων σε παραστρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών αποτελεί σκάνδαλο που πρέπει να διερευνηθεί» . Αν και δεν σχολίασε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο κ. Χολτ σημείωσε ότι η χρήση μισθοφόρων σε τέτοιες επιχειρήσεις «βγήκε εκτός ελέγχου και απασχολεί πολύ κόσμο».

Η Βlackwater, που πλέον είναι γνωστή ως Χe Services, έχασε το επικερδές συμβόλαιό της με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παροχή ασφάλειας στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στη Βαγδάτη, εξαιτίας ενός περιστατικού το 2007 που στοίχισε τη ζωή σε 17 Ιρακινούς.

Πρώην αξιωματούχος της CΙΑ είπε ότι ο ρόλος της Βlackwater στις επιχειρήσεις υπηρεσίας διευρύνθηκε το 2005, καθώς κλιμακωνόταν η δράση των ανταρτών στο Ιράκ. Η υπηρεσία απαγόρευσε στο προσωπικό της να εξέρχεται της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη χωρίς τη συνοδεία φρουρών, από φόβο μήπως απαχθούν ή δολοφονηθούν. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Βlackwater να αυξήσει την επιρροή της και να συμμετέχει σε μυστικές αποστολές της CΙΑ, καθώς η εταιρεία αποφάσιζε για το ποιος ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος διεξαγωγής των επιχειρήσεων.

 Πρώην αξιωματούχοι της CΙΑ εξήγησαν ότι αποστολή των φρουρών της Βlackwater ήταν να προσφέρουν περιμετρική ασφάλεια κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και μόνο το προσωπικό της CΙΑ είχε τη δικαιοδοσία να συλλάβει ή να σκοτώσει τους αντάρτες ή άλλους στόχους. «Επρεπε να είναι σαν το εξωτερικό περίβλημα ενός κρεμμυδιού, έξω στην περίμετρο» είπε πρώην υπάλληλος της Βlackwater. Αντίθετα, συμπλήρωσε πρώην αξιωματούχος της CΙΑ, «ήταν οι οδηγοί και οι πιστολέρο».

πηγη:ΤΟ ΒΗΜΑ

.