Καταγγελίες ομογενών συνταξιούχων μας στην Αυστραλία.

29 Δεκεμβρίου 2009

mes1505.jpgΗ αυστραλιανή υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων Centrelink συνεχίζει τον εκβιασμό ομογενών μας συνταξιούχων, που λαμβάνουν ή διεκδικούν σύνταξη από την Ελλάδα, με διακοπή αυστραλιανής σύνταξής τους αν δεν υποβάλλουν έγκαιρα πληροφορίες για την εργασιακή ζωή τους στην Ελλάδα, το είδος και το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο ή συντεχνιακά ασφαλιστικά ταμεία.

 Τελευταία, πλήθυναν, πάλι, οι καταγγελίες ομογενών μας τρίτης ηλικίας για «ωμό εκβιασμό τους» από υπαλλήλους της Centrelink, οι οποίοι τους ζητούν πιεστικά πληροφορίες που δεν έχουν ή που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα χρονικά όρια που τους επιβάλλουν οι ζηλωτές υπάλληλοι.

 Οι ομογενείς μας καταγγέλλουν «αλαζονική συμπεριφορά» υπαλλήλων της Centrelinlk, «ασφυκτική πίεση» για εξασφάλιση πιστοποιητικών και πληροφοριών από ελλαδικές Αρχές και ταμεία και «μόνιμο εκβιασμό» για διακοπή της αυστραλιανής σύνταξής τους, αν δεν υποβάλλουν εντός προκαθορισμένου χρόνου (δύο ή τρεις εβδομάδες) ζητούμενα πιστοποιητικά από την Ελλάδα, η έκδοση των οποίων απαιτεί, συχνά, ολόκληρους μήνες.

«Μας ζητάνε, εκβιαστικά, πληροφορίες, που η Ελλάδα ή δεν δίνει ή δίνει με μεγάλη καθυστέρηση» καταγγέλλουν κάποιοι ομογενείς στο «Νέο Κόσμο». «Οσάκις, δε, προσπαθούμε, να τους εξηγήσουμε ότι η ελληνική γραφειοκρατία κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς μάς ειρωνεύονται προκλητικά» τονίζουν.

Άλλοι ομογενείς καταγγέλλουν, ότι δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για τηλεφωνήματα σε κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, χωρίς αποτελέσματα. Ο κ. Χ.Κ. κατήγγειλε, ότι δέχεται συνεχείς πιέσεις από τη Centrelink να διαθέσει πληροφορίες για τη σύνταξη που λαμβάνει συγγενής του από την Ελλάδα, που οι ελλαδικές αρχές δεν του διαθέτουν. «Μάς σπάνε τα νεύρα με τον εκβιασμό, να κόψουν την αυστραλιανή σύνταξη», καταγγέλλει ο ομογενής.

«Τηλεφώνησα επανειλημμένα στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και ζήτησα τις πληροφορίες που απαιτεί εκβιαστικά η Centrelink. Οι υπάλληλοι του ελληνικού υπουργείου μου είπαν, ευθέως, ότι δεν μπορούν να διαθέσουν τέτοιες πληροφορίες σε ξένη υπηρεσία. Αδύνατον να πείσω τους υπαλλήλους της Centrelink, ότι το Ελληνικό Κράτος δεν μου δίνει πληροφορίες.

Η αντίδρασή τους είναι στερεότυπη. «Είναι υποχρέωσή σας να βρείτε τις πληροφορίες που σάς ζητάμε, αλλιώς θα σάς κόψουμε την αυστραλιανή σύνταξη», μας απειλούν οι Αυστραλοί γραφειοκράτες», λέει ο κ. Χ.Κ.

Η Αμοιβαία Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αυστραλίας-Ελλάδας καθορίζει το είδος των πληροφοριών, που μπορούν να ανταλλάσσουν τα δύο κράτη. Μετά, δε, την υπογραφή της συμφωνίας, οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο κρατών διασαφήνιζαν ότι «μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μόνο τα υπουργεία των δύο κρατών με το ίδιο αντικείμενο».

Από τις καταγγελίες των ομογενών προκύπτει, ότι η Centrelink πιέζει Ελληνοαυστραλούς δικαιούχους ελληνικής ή αυστραλιανής σύνταξης να αποσπούν πληροφορίες από ελλαδικές αρχές και υπηρεσίες, που δεν μπορεί να αποσπάσει η ίδια, εξ αιτίας των περιορισμών που θέτει η συμφωνία και του τραπεζικού απόρρητου που ισχύει στην Ελλάδα.

 Ο «Νέος Κόσμος» έχει διαβιβάσει τις καταγγελίες των ομογενών στη διοίκηση της Centrelink και αναμένει την επίσημη απάντησή τους.

Εν τω μεταξύ, οι ομογενείς που δέχονται τέτοιες πιέσεις ή εκβιάζονται να δίνουν πληροφορίες που δεν έχουν, καλούνται να καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της Centrelink στους κοινοπολιτειακούς βουλευτές της περιοχής τους και να απαιτούν την κατάθεση των παραπόνων τους στην κοινοπολιτειακή βουλή. /΄πηγή;neoskosmos

.