Μαραθώνιος κλασικής μουσικής

22 Φεβρουαρίου 2010

Περισσότεροι από 250 μουσικοί και τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν στη Βαρσοβία συνθέσεις του Σοπέν (Frederik Sopen)  για 171 ώρες, όσες δηλαδή χωρίζουν τις δύο πιθανές ημερομηνίες γέννησής του πριν από 200 χρόνια.

Από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί θα βρίσκονται νύχτα-μέρα πίσω από τα όργανά τους και τα μικρόφωνα στην αίθουσα του ιστορικού κέντρου της Βαρσοβίας, δήλωσε ο Πάβελ Μπέσερ, μέλος της πολιτιστικής ένωσης Centrum Smolna, που διοργανώνει τη συναυλία.

«Καθώς δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο ημερομηνίες είναι η σωστή, είχαμε την τρελλή ιδέα να τις ενώσουμε με μία μοναδική πολύ μεγάλης διάρκειας συναυλία» εξήγησε.

Η αβεβαιότητα για την ακριβή ημέρα γέννησης του Σοπέν το 1810 παραμένει.

 Η 22α Φεβρουαρίου αναφέρεται στο έγγραφο βάφτισής του, όμως ο ίδιος ο συνθέτης και η οικογένειά του ανέφεραν πάντα την 1η Μαρτίου ως τη σωστή ημέρα γέννησης.

 «Μία ιδιοφυία έχει το δικαίωμα να γεννιέται επί μία εβδομάδα» αστειεύθηκε ο Βάλντεμαρ Νταμπρόφκσι, πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης του «Ετους Σοπέν» στην Πολωνία /Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

.