Το ΔΝΤ στην Αθήνα (σε περίπτωση συνεργασίας )

23 Φεβρουαρίου 2010

Τι θα συζητήσουν Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη με τους αξιωματούχους του ταμείου 

Το Κλιμάκιο του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήρθε στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση των δεσμεύσεων και του οφέλους σε περίπτωση συνεργασίας με το ΔΝΤ και η σύγκριση με το αντίστοιχο σχέδιο που προτείνει η ΕΕ.

Η κίνηση αυτή αποκαλύπτει εν μέρει το βάθος των προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα κρατά σε απόσταση ασφαλείας τα επιθετικά funds.  

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας αναμένεται να συναντηθούν με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και να ενημερωθούν για το πλαίσιο συνεργασίας που θέλει να θέσει το ΔΝΤ καθώς και να ενημερώσουν διεξοδικά για την κατάσταση της οικονομίας ώστε να μπορέσουν να σχεδιαστούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης. Η έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ προκάλεσε νέες πιέσεις στο ευρώ οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι βραχυπρόθεσμες.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Είναι ένας διεθνής οργανισμός , υπηρεσία του ΟΗΕ που συστάθηκε, μαζί με τη Διεθνή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (Παγκόσμια Τράπεζα), με απόφαση στο πλαίσιο της Νομισματικής και Χρηματοδοτικής Διάσκεψης του ΟΗΕ το 1944, στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ. Η έδρα του βρίσκεται στην Ουάσινγκτον ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί

Από το 1998 ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στο ΔΝΤ είναι 182, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για την είσοδο και νέων μελών. Οι πόροι του ΔΝΤ προέρχονται από τα ποσά που καταβάλλουν τα μέλη του, τα οποία υπολογίζονται ανάλογα με τις επιδόσεις των οικονομιών τους και τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία.

.