Απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Αϊβαλιώτη προς τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη

28 Απριλίου 2010

apantisi-gia-to-lymenikoy-thessaloniki-1.jpgΓια το Θέμα του “Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης”

Κ.Αϊβαλιώτης, Εκπροσώπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

“Σας στέλνω την απάντηση στην ερώτηση που είχα καταθέσει προς τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης.

Ελληνική Δημοκρατία

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 

Γενική Γραμματεία Ασφαλείας – Ναυσιπλοΐας 

Γρ. Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Προς: Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων 

Κοι: βουλευτή κ. Κ. Αϊβαλιώτη

Κ.Θέμα : Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Λ. Θεσσαλονίκης

Σχετι: Η αριθ. πρωτ. 7943/23-3-2010

ερώτηση του βουλευτή κ. Κ. Αϊβαλιώτη.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής, η οποία κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η στελέχωση των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠ/Λ.Σ πραγματοποιείται με βάση τον Κανονισμό 65 του Λιμενικού Σώματος (Λ. Σ) “Κατανομή Προσωπικού Λ.Σ” ο οποίος κυρώθηκε με την Υπουργική απόφαση 1118/49/2002 (Β΄ 344).

Ο κανονισμός 65, καθώς κα το άρθρο 9 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος που κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 (Α΄ 311), προβλέπουν 10.156 οργανικές θέσεις για το προσωπικό του Λ. Σ, ενώ η πραγματική δύναμη του Σώματος αποτελείται από 7.052 άτομα (70% της τελικής προβλεπόμενης δύναμης).

Με βάση το ποσοστό αυτό καθορίζεται η οργανική σύνθεση κάθε Λιμενικής αρχής, ενώ στόχος του ΥΠΠ/Λ.Σ. είναι η σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, όλων των Λιμενικών Αρχών, ώστε σε σύντομο διάστημα να λειτουργούν με το προβλεπόμενο ποσοστό (70%) της τελικής οργανικής σύνθεσης.

2. Στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κ.Λ. Θεσσαλονίκης υπηρετούν σήμερα 54 στελέχη, ενώ στο 100% η οργανική σύνθεση ανέρχεται σε 30 στελέχη και στο 70% σε 21 στελέχη.

3. Οι αποσπάσεις και μετακινήσεις του προσωπικού Λ.Σ πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 33/2009 περί μεταθέσεων, εκ περιτροπής από Υπηρεσίας που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα υποστελέχωσης, προς Λιμενικές Αρχές οι οποίες χρήζουν άμεσης ενίσχυσης προς αντιμετώπιση εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών (αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης, συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση “Ποσειδών” κ.λ.π), αλλά και για την αναπλήρωση κωλυόμενου λόγω ασθενείας, άδειας κ.λ.π προσωπικού.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών, προβλέπεται η ενίσχυση της τοπικής δύναμης ΚΕΑ/Λ.Σ. μιας Λιμενικής Αρχής με επιπλέον προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων από άλλες Λιμενικές Αρχές, όταν και όπου αυτό απαιτηθεί.

4. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την υφιστάμενη δύναμη του Σώματος, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠ/Λ.Σ, μεριμνά ώστε οι Λιμενικές Αρχές να λειτουργούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους έχει να αναθέσει η πολιτεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Υφυπουργός

Σπύρος Βούγιας.

apantisi-gia-to-lymenikoy-thessaloniki-1.jpg 

apantisi-gia-to-lymenikoy-thessaloniki-2.jpg

.