Σε δρόμους λαϊκούς

30 Απριλίου 2010

Δευτέρα 10 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα) τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Γεραμάνη.

Τη βιογραφία του Πάνου Γεραμάνη  έχει επιμεληθεί ο πανεπιστημιακός Βασίλης Καρδάσης

Μάλιστα θα συνοδέυεται από CD με ηχητικό υλικό από τη συνέντευξη που έδωσε ο Πάνος Γεραμάνης στη δημοσιογράφο Έφη Μεταλληνού, τον Ιούνιο του 2003, στο Β΄πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας, όπου και αυτοβιογραφείται.

Επίσης, το CD θα περιλαμβάνει 10 από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Πάνου Γεραμάνη που συνήθιζε να παίζει στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Την επιμέλεια του ηχητικού υλικού έχει κάνει ο Θάνος Κουτσανδρέας.

Ο Πάνος Γεραμάνης άφησε εποχή στα χρονικά της ελληνικής ραδιοφωνίας, αφιερώνοντας τη ζωή του και διαθέτοντας όλο του το ταλέντο για ένα σκοπό: να προβάλλει το λαϊκό τραγούδι και να αναδείξει τους πόθους και καημούς των ανθρώπων που το δούλεψαν.

Η εκπομπή του, με τίτλο «Λαϊκοί βάρδοι» – Β΄πρόγραμμα ελληνικής ραδιοφωνίας, που μεταδιδόταν κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα ήταν καταφύγιο της νοσταλγίας μας και της αγάπης μας για έναν κόσμο που όλοι λατρέψαμε.

 Επίσης, μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή του «Οι άσσοι των γηπέδων», που μεταδιδόταν από το πρόγραμμα της ΕΡΑ Sport, φιλοσοφούσε με απλή γλώσσα και ανέλυε το πάθος και τη γνήσια αγάπη του κόσμου για το ποδόσφαιρο.

Ο Πάνος Γεραμάνης, υπήρξε πολυσήμαντος και δημιουργικός δημοσιο-γράφος στο περιβάλλον των συγκροτημάτων τύπου. Με συνέπεια και ευθύνη υποστήριξε στην καριέρα του τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ήταν λάτρης της ταβέρνας και της καλής παρέας απολαμβάνοντας τη φιλία πολλών ανθρώπων. Υπήρξε επιπλέον ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προβολή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Ανέσυρε από τη λήθη τη χρυσή εποχή του ’50 και ’60. Επανέφερε στο προσκήνιο τους θρύλους της λαϊκής μουσικής, στιχουργούς, συνθέτες, ερμηνευτές και οργανοπαίκτες, ξεσκόνισε παλιούς δίσκους 78 και 45 στροφών, αναζωογόνησε την υπνώσα μνήμη μας, ανατροφοδότησε τις αισθήσεις μας, πλούτισε τα αισθήματά μας.

Τη ,Δευτέρα 10 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα) τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Γεραμάνη.

Βιογραφικό συγγραφέα

 Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1956 και είναι ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι μελέτες του, δημοσιευμένες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφέρονται σε ζητήματα της νεώ-τερης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας. Επιπλέον λατρεύει το ποδόσφαιρο και το λαϊκό τραγούδι.

Έτσι στα έργα του ανήκουν και δημοσιεύσεις για πηγές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η αγάπη και η ανάμνηση των ραδιοφωνικών εκπομπών του Πάνου Γεραμάνη, αλλά προπάντων η μετέπειτα αλληλο-εκτίμηση με τη Ναυσικά και τους φίλους του, τον έκαναν να γράψει αυτή τη βιογραφία.

Βασίλης Καρδάσης: 

Πάνος Γεραμάνης  “Σε δρόμους λαϊκούς ”

Εκδόσεις -ΑΓΚΥΡΑ

Λιανική Tιμή: 18.90€ (με Φ.Π.Α)

.