Σφαγή στη νηοπομπή που κατευθύνονταν στη Γάζα

31 Μαΐου 2010

Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Άμεσες αντιδράσεις από ΕΕ-Τουρκία.

Η Ελλάδα αναβάλλει άσκηση, συνάντηση με τον ισραηλινό πρέσβη

Ανεβαίνει ξανά το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής που κατευθύνοντας στη Λωρίδα της Γάζας. Άμεσες είναι οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές καθώς η ΕΕ ζήτησε διεξαγωγή έρευνας για το τραγικό συμβάν, ενώ διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση “Μίνωας 2010”.

Από την πλευρά της η Τουρκία αναφέρει πως το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10.

Ανδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, προσθέτει το ίδιο δίκτυο.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς.

Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που προώθησε την πρωτοβουλία. Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους επί των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

“Η Υπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και … εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος …Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον.

Έλλάδα

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία “Μίνωας 2010”, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Εκτακτη συνάντηση του αναπληρωτή Υπ. Εωτερικών Δ. Δρούτσα με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα.

.