29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τιμή στη Μελίνα

27 Μαΐου 2010

thessalon3.bmpΑφιερωμένο στα 90 χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη είναι το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου2010.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται πίσω από αυτόν τον θεσμό που βαδίζει αισίως στην 29η χρονιά του και διοργανώνεται στην παραλία, στο ύψος του Λευκού Πύργου, από το 1982 σε ετήσια βάση, με το αναγνωστικό κοινό της πόλης να συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία. 

Στα εκθετήρια άλλωστε του Φεστιβάλ υπολογίζεται πως ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 600.000 άτομα, όλων των ηλικιών.

90 χρόνια Μελίνα Μερκούρη

Φέτος, συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, αφού η μεγάλη κυρία του ελληνικού πολιτισμού ήρθε στην ζωή τον Οκτώβρη του 1920.

 Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας αποφάσισε λοιπόν να αφιερώσει το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου στην μνήμη της, μιας και η Μελίνα Μερκούρη ήταν η συνιδρύτρια του θεσμού, τον οποίο και εγκαινίασε σαν υπουργός Πολιτισμού τον Μάιο του 1982.

 Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, εξηγεί με δυο λόγια την συγκεκριμένη αυτή απόφαση του Συνδέσμου.

 «Η Μελίνα αγκάλιασε και βοήθησε από την πρώτη στιγμή το Φεστιβάλ Βιβλίου με όλες της τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχει γίνει σήμερα ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Βόρειας Ελλάδας. Αισιοδοξούμε ότι η φετινή μας προσπάθεια θα είναι αντάξια της μνήμης της».

Παράλληλες εκδηλώσεις θα συνοδεύσουν αυτήν την τιμητική αφιέρωση, με διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα να παίρνουν μέρος.

Μύρισε Πολιτιστική Ανοιξη

Η «Πολιτιστική Ανοιξη» είναι ένας θεσμός που δημιούργησε ο ΣΕΚΒΕ το 1991, για να πλαισιώνει το Φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα μήνα γεμάτο από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν δυνατό πολιτιστικό θεσμό.

 Φέτος, ο Κ’ Πνευματικός Μάιος και η Πολιτιστική Ανοιξη της πόλης θα είναι αφιερωμένοι στα εκατό χρόνια από την γέννηση του ποιητή, Νίκου Καββαδία και στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου, Γιάννη Τσαρούχη.

Τα επίσημα εγκαίνια του φετινού Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Μαΐου στις 20.30.

Ωρες λειτουργίας:

Καθημερινά 18.30 – 23.00,

Κυριακές 10.30 – 13.30, 18.30 – 23.00.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο./agelioforos 

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας,  η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη – Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ, διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα και η γραφή της»” 

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 20.30, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (παραλία Λευκού Πύργου, μικρή εξέδρα – δίπλα στη γραμματεία).

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.,

Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Γλωσσολογίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

 Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1959 με το κληροδότημα του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και αξιοποίηση της δημοτικής γλώσσας – ειδικότερα με προγραμματισμένες εκδόσεις βιβλίων – και την εν γένει προαγωγή της παιδείας.

.